Передплата 2025 «Добра кухня»

Корисні продукти, небезпечні натщесерце

Не все корисне — корисне зранку. Деякі продукти, які ми звикли вважати здоровими, можуть завдати шкоди, якщо вживати їх натщесерце. Замість очікуваної енергії, вітамінів і легкості — печія, подразнення шлунка та навіть загроза серцю. У цьому матеріалі розповідаємо, чому йогурт, банан або кава зранку — не найкращий вибір і як уберегти себе від неприємностей ще до сніданку

Фото pexels
Фото pexels

Корисні продукти, з'їдені на голодний шлунок, можуть призвести до неприємних наслідків.

Йогурти. Молочнокислі продукти корисні на­самперед своїми бактеріями. Але натщесерце йо­гурт або кефір не принесуть жодної користі, бо со­ляна кислота, яка міститься в шлунку, знищить їхні бактерії.

Помідори. Вживання їх на порожній шлунок підвищує його кислотність через великий вміст дубильних речовин у складі помідорів, що може спровокувати розвиток хвороб органів шлунко­во-кишкового тракту — гастриту, панкреатиту, коліту.

Банани. Потрапивши у порожній шлунок, ці фрукти викликають різке підвищення рівня магнію, що може несприятливо позначитися на роботі сер­ця.

Груші. У грушах занадто високий вміст грубих волокон. Загалом для травлення це навіть добре, але їсти натщесерце груші небезпечно — надлишок волокон здатний травмувати слизову шлунка.

Цитрусові. Насичені кислотами цитрусові пло­ди можуть спровокувати банальну печію, а також гастрит.

Кава. Цей напій — стимулятор для шлунка, що змушує його виробляти більше кислоти. Звичка пити каву натщесерце серйозно підвищує ризик печії і ушкоджень слизової оболонки шлунка і, крім того, веде до зниження виробництва серотоніну, що сприяє появі депресивних станів.

Валентина Миколів.