Корисні продукти, небезпечні натщесерце
Не все корисне — корисне зранку. Деякі продукти, які ми звикли вважати здоровими, можуть завдати шкоди, якщо вживати їх натщесерце. Замість очікуваної енергії, вітамінів і легкості — печія, подразнення шлунка та навіть загроза серцю. У цьому матеріалі розповідаємо, чому йогурт, банан або кава зранку — не найкращий вибір і як уберегти себе від неприємностей ще до сніданку
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/531093/kava.jpg)
Корисні продукти, з'їдені на голодний шлунок, можуть призвести до неприємних наслідків.
Йогурти. Молочнокислі продукти корисні насамперед своїми бактеріями. Але натщесерце йогурт або кефір не принесуть жодної користі, бо соляна кислота, яка міститься в шлунку, знищить їхні бактерії.
Помідори. Вживання їх на порожній шлунок підвищує його кислотність через великий вміст дубильних речовин у складі помідорів, що може спровокувати розвиток хвороб органів шлунково-кишкового тракту — гастриту, панкреатиту, коліту.
Банани. Потрапивши у порожній шлунок, ці фрукти викликають різке підвищення рівня магнію, що може несприятливо позначитися на роботі серця.
Груші. У грушах занадто високий вміст грубих волокон. Загалом для травлення це навіть добре, але їсти натщесерце груші небезпечно — надлишок волокон здатний травмувати слизову шлунка.
Цитрусові. Насичені кислотами цитрусові плоди можуть спровокувати банальну печію, а також гастрит.
Кава. Цей напій — стимулятор для шлунка, що змушує його виробляти більше кислоти. Звичка пити каву натщесерце серйозно підвищує ризик печії і ушкоджень слизової оболонки шлунка і, крім того, веде до зниження виробництва серотоніну, що сприяє появі депресивних станів.
Валентина Миколів.