Передплата 2024 «Добрий господар»

Редиска допоможе зарядитися енергією

Редиска — найперший весняний овоч, який допомагає нашому організмові поповнити витрачений за зиму запас вітамінів, зарядитися енергією, а також зміцнити імунітет

Крім того, вона має протизапальну, кровоспинну дію, підвищує елас­тичність дрібних кровоносних судин та їхню стійкість до несприятливих умов зовнішнього середовища. Схильним до повноти людям дуже корисно вводити ре­диску до свого раціону: вона допомагає позбутися шлаків, запобігає набрякам, сприяє стабілізації маси тіла, активізує травлення, поліпшує обмін речовин.

За хронічного кашлю, вірусного бронхіту чи застуди корисно приймати по 10 мл тричі на добу до їди бальзам на основі соку редиски. Для приготування бальзаму слід узяти по 100 мл соків алое, редиски, буряків, лимона, журавлини, ріпчастої цибулі, а також 100 мл горілки, 7 г цукру та 20 г меду, все ретельно пере­мішати. Зберігати засіб у холодильнику в щільно закоркованому посуді.

У разі пігментних плям потрібно три­чі на тиждень робити спеціальну маску з соком редиски. Для її приготування слід узяти по 1 ч. л. соків редиски, петрушки, огірків та стільки ж сметани. Нанести за­сіб на обличчя, залишити на 20 хв. і змити. Шкіра обличчя набуде свіжого вигляду, а плями посвітліють.

Якщо шкіра обличчя суха, корис­но вранці та ввечері протирати її замість тоніку розведеним водою соком редис­ки. Через 10 хв. слід умитися й змастити шкіру кремом. Уже після кількох процедур шкіра обличчя стане еластичною, м’якою та зволоженою.

У разі діареї помічний такий засіб: від­тиснути сік із 6 редисок з редчинням, до­дати 200 мл молока, 0,5 ст. л. крохмалю кукурудзи, все ретельно перемішати й випити повільними ковтками. Якщо ефек­ту не буде, через 5 годин процедуру слід повторити.

За проблем із сечовипусканням (цистит, уретрит) 30 мл соку редиски змішати з 50 мл натурального червоного вина та 20 мл води. Приймати цей засіб двічі на день під час їди. Курс лікування — 10 днів. Такий рецепт підходить також для позбавлення від піску в нирках та нормалі­зації роботи жовчного міхура.

У разі ангіни змішати сік редиски з водою (1:1) й використовувати для по­лоскання хворого горла. Для того, щоб прискорити одужання, можна приймати цей напій і всередину по 1 ст. л. тричі на день. Через 3 дні лікування біль і дряпання в горлі мають припинитися.

За недокрів'я допоможе такий засіб: змішати по 50 мл соку редиски, буряків та моркви, вилити суміш у глиняний горщик й упарювати в духовці на слабкому вог­ні протягом 3 годин. Приймати по 1 ст. л. 4 рази на день.

У разі авітамінозу змішати вранці 50 мл соку редиски зі 100 мл соку моркви й випити під час сніданку. Курс — 1 місяць.

За болю в спині чи попереку (ради­куліт) та невралгії народна медицини рекомендує прикладати натерту редиску до ділянок, які болять.

У разі грибка на ногах помічне бадил­ля редиски. Для цього його слід зібрати, обчисти від бруду, ретельно висушити й розтерти на порошок. Присипати цим по­рошком уражені грибком ділянки, доки хвороба не відступить. Лікування тривале, але надійне.

У редиски корисні не тільки коренеплід та його сік, а й бадилля, яке багате на ві­тамінами та мікроелементи. Зокрема ві­таміну С в редчинні більше, ніж у самому коренеплоді. Воно має пряний та приєм­ний смак. Тож його можна додавати як у салати, так і в супи чи борщі; а також су­шити, консервувати й заморожувати.

Схожі новини