Сім причин, чому варто вживати гранат
Дієтологиня Туба Сунгур розповіла про користь вживання цього чудового джерела антиоксидантів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/483483/pexels-pixabay-65256.jpg)
Гранат — один з найулюбленіших плодів осінньо-зимового сезону, який прикрашає прилавки ринків та магазинів. Фрукт містить вітамін А, деякі вітаміни групи В (В1, В2, В6), вітаміни С та Е. Він також містить фолієву кислоту та мінерали, як-от калій, магній, натрій, кальцій, цинк та залізо. Завдяки великому вмісту поліфенолів гранат належить до продуктів з найвищим рівнем антиоксидантів.
Гранатовий сік має у 20 разів сильнішу антиоксидантну дію, ніж м’якоть плоду у свіжому вигляді. На це впливає вживання граната разом з насінням. Гранат середнього розміру важить 350−400 г і містить приблизно одну склянку зерен.
Фахівець з харчування та дієтології Туба Сунгур зазначила, що одна порція граната — 100 грамів — має близько 80 кілокалорій. «Вживаючи щодня порцію плоду разом з насінням, отримаємо його цілющу дію на наше здоров’я. Однак, якщо у вас цукровий діабет, слід обмежувати вживання граната», — додає експерт.
Дієтолог назвала сім основних причин вживання граната, і дала важливі рекомендації та зробила застереження.
Полегшує біль у суглобах. Завдяки високому вмісту антиоксидантів гранат запобігає хронічному запаленню та зменшує його в організмі. Полегшує біль та лікує захворювання суглобів, зокрема артрит.
Захищає кровоносні судини. Згідно з дослідженнями, гранатовий сік, що має високий антиоксидантний потенціал, знижує рівень холестерину ЛПНГ («поганого холестерину») і запобігає атеросклерозу (ущільненню артерій) за рахунок зниження активації тромбоцитів.
Запобігає утворенню зморщок. З віком вироблення антиоксидантів в організмі сповільнюється. Зменшення антиоксидантів — причина утворення зморщок та швидкого старіння. Завдяки значній кількості антиоксидантів, гранат затримує утворення складок на шкірі та згладжує ознаки старіння. Гранатова кислота, що міститься в насінні фрукта (омега-3 жирна кислота) також запобігає зменшенню вологості шкіри та сповільнює процес старіння.
Врівноважує рівень цукру у крові. Клітковина — один з важливих факторів, що підтримують регулювання рівня цукру у крові. «Насіння граната завдяки багатому вмісту клітковини допомагає збалансувати рівень цукру у крові», — зазначає Туба Сунгур.
Має протипухлинну дію. Багатий на антиоксиданти гранат робить організм стійкішим до захворювань. Має захисну дію проти раку і розмноження ракових клітин. «Дослідження показали, що вживання гранатового соку запобігає розвитку раку передміхурової залози та товстої кишки», — каже дієтолог.
Поліпшує пам’ять. Антиоксидантні компоненти граната, насамперед гранатова кислота як незамінна жирна кислота, що міститься в насінні граната, покращують пам’ять. «Завдяки цій дії, гранат відіграє важливу роль у лікуванні хвороби Альцгеймера», — зазначає фахівець з харчування та дієтології.
Допомагає від закрепів. Дефіцит клітковини — одна з найпоширеніших причин закрепів. Гранат, маючи високий вміст цієї речовини, ефективний у боротьбі з такою проблемою. Усуненню та запобіганню закрепів сприяє не лише сам плід, а й його сік. Однак не слід забувати, що вживання надто великої кількості граната може призвести до надмірного вмісту клітковини і, навпаки, викликати закреп.
Зверніть увагу!
- Шкірка граната містить дубильні речовини. Завдяки їм гранатовий сік, отриманий методом пресування плоду разом зі шкіркою, має вищі антиоксидантні властивості.
- Їжте гранат разом з насінням — це корисні антиканцерогенні та протизапальні властивості продукту.
- Пийте гранатовий сік свіжим, доки він не втратив вітамінів.
- Гранат вступає у взаємодію з деякими лікарськими препаратами, насамперед з так званими «антикоагулянтами» («розріджувачами» крові). Щодо його вживання обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.
- Розмір порції граната для пацієнтів з цукровим діабетом менший за звичайну. У випадку цього захворювання можна вживати близько однієї чайної ложечки зерен граната на день.
Підготувала Анастасія Сисак