Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сім причин, чому варто вживати гранат

Дієтологиня Туба Сунгур розповіла про користь вживання цього чудового джерела антиоксидантів

Гранат. Фото pexels
Гранат. Фото pexels

Гранат — один з найулюбленіших плодів осінньо-зимового сезону, який прикрашає прилавки ринків та магазинів. Фрукт містить вітамін А, деякі вітаміни групи В (В1, В2, В6), вітаміни С та Е. Він також містить фолієву кислоту та мінерали, як-от калій, магній, натрій, кальцій, цинк та залізо. Завдяки великому вмісту поліфенолів гранат належить до продуктів з найвищим рівнем антиоксидантів.

Гранатовий сік має у 20 разів сильнішу антиоксидантну дію, ніж м’якоть плоду у свіжому ви­гляді. На це впливає вживання граната разом з насінням. Гра­нат середнього розміру важить 350−400 г і містить приблизно одну склянку зерен.

Фахівець з харчування та дієтології Туба Сунгур зазна­чила, що одна порція граната — 100 грамів — має близько 80 кілокалорій. «Вживаючи щодня порцію плоду разом з насінням, отримаємо його ці­лющу дію на наше здоров’я. Однак, якщо у вас цукровий ді­абет, слід обмежувати вживан­ня граната», — додає експерт.

Дієтолог назвала сім осно­вних причин вживання грана­та, і дала важливі рекомендації та зробила застереження.

Полегшує біль у суглобах. Завдяки високому вмісту анти­оксидантів гранат запобігає хронічному запаленню та змен­шує його в організмі. Полегшує біль та лікує захворювання су­глобів, зокрема артрит.

Захищає кровоносні су­дини. Згідно з дослідження­ми, гранатовий сік, що має високий антиоксидантний потенціал, знижує рівень хо­лестерину ЛПНГ («поганого холестерину») і запобігає ате­росклерозу (ущільненню арте­рій) за рахунок зниження акти­вації тромбоцитів.

Запобігає утворенню зморщок. З віком вироблен­ня антиоксидантів в організмі сповільнюється. Зменшен­ня антиоксидантів — причина утворення зморщок та швид­кого старіння. Завдяки зна­чній кількості антиоксидантів, гранат затримує утворення складок на шкірі та згладжує ознаки старіння. Гранатова кислота, що міститься в на­сінні фрукта (омега-3 жир­на кислота) також запобігає зменшенню вологості шкіри та сповільнює процес старіння.

Врівноважує рівень цукру у крові. Клітковина — один з важливих факторів, що під­тримують регулювання рівня цукру у крові. «Насіння гра­ната завдяки багатому вмісту клітковини допомагає збалан­сувати рівень цукру у крові», — зазначає Туба Сунгур.

Має протипухлинну дію. Багатий на антиоксиданти гра­нат робить організм стійкішим до захворювань. Має захисну дію проти раку і розмноження ракових клітин. «Дослідження показали, що вживання грана­тового соку запобігає розвитку раку передміхурової залози та товстої кишки», — каже дієтолог.

Поліпшує пам’ять. Анти­оксидантні компоненти гра­ната, насамперед гранатова кислота як незамінна жирна кислота, що міститься в насінні граната, покращують пам’ять. «Завдяки цій дії, гранат віді­грає важливу роль у лікуванні хвороби Альцгеймера», — за­значає фахівець з харчування та дієтології.

Допомагає від закрепів. Дефіцит клітковини — одна з найпоширеніших причин за­крепів. Гранат, маючи високий вміст цієї речовини, ефективний у боротьбі з такою проблемою. Усуненню та запобіганню закре­пів сприяє не лише сам плід, а й його сік. Однак не слід забувати, що вживання надто великої кіль­кості граната може призвести до надмірного вмісту клітковини і, навпаки, викликати закреп.

Зверніть увагу!

  • Шкірка граната містить дубильні речовини. Завдяки їм гранатовий сік, отриманий методом пресування плоду разом зі шкіркою, має вищі ан­тиоксидантні властивості.
  • Їжте гранат разом з на­сінням — це корисні антикан­церогенні та протизапальні властивості продукту.
  • Пийте гранатовий сік сві­жим, доки він не втратив віта­мінів.
  • Гранат вступає у вза­ємодію з деякими лікарськи­ми препаратами, насамперед з так званими «антикоагу­лянтами» («розріджувачами» крові). Щодо його вживання обов’язково проконсультуйте­ся з лікарем.
  • Розмір порції граната для пацієнтів з цукровим діабетом менший за звичайну. У випад­ку цього захворювання можна вживати близько однієї чайної ложечки зерен граната на день.

Підготувала Анастасія Сисак

Схожі новини