Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зелені букетики вітамінів

Крім смакових переваг такої поширеної у нас зелені, вона ще є джерелом вітамінів, мікроелементів і володіє незамінними корисними властивостями для організму

Весняна зелень багата бетакаротином. Кріп, цибуля або петрушка за кількістю бетакаротину у ста грамах не поступаються морквині.

Бетакаротин засвоюється організмом лише в присутності жирів. Оскільки, як пра­вило, ми додаємо зелень до готових страв, у складі яких є жири, каротин з кропу чи пе­трушки засвоюється без усяких проблем.

Посипаючи салат або м’ясо зеленню, ви збагачуєте страву вітаміном С, якого в зе­лених овочах хоч не стільки, як, наприклад, в обліписі або чорній смородині, але все ж чимало.

Серед інших переваг зелені високий вміст у ній калію, магнію, марганцю і віта­міну К, який відповідає за згортання крові, сприяє загоєнню ран і допомагає засвоєн­ню кальцію.

Однак варто пам’ятати, що ми не вжи­ваємо пряні трави в такій кількості, щоб задовольнити добову потребу організму в корисних речовинах, тому вважати зелень повноцінним джерелом вітамінів і мікро­елементів все ж не варто.

Втім, вітаміни далеко не єдине багат­ство петрушки, цибулі чи кропу. У пряній зелені багато ефірних олій, саме їм трави зобов’язані своїм ароматом. Ці олії сво­го роду натуральні антибіотики, які в міжсезоння захищають організм від застуди.

Усі представники зеленої родини корис­ні у випадках метеоризму і проблем з киш­ківником.

Крім того, трави збуджують діяльність жовчного міхура і підшлункової залози. Тому вживання зеленої цибулі або петруш­ки може запобігти появі важкості в животі після ситного обіду і поліпшити самопочут­тя людей, які хворіють на гастрит зі зниже­ною кислотністю.

Зелена цибуля

Гострі промінчики зеленої цибулі можуть стати не лише прикрасою будь-якої страви на вашому столі, а й гострим доповненням до їжі.

Зелені паростки цибулі багаті на ефірні олії, вітамін С, цинк, а також вітаміни А, В1, В2, К, РР, фолієву кислоту, кальцій, фосфор тощо.

Цинк робить цибулю корисною у про­філактиці, а також боротьбі з проблемами волосся, нігтів і шкіри. Цей мікроелемент бере участь у виробленні чоловічих і жіно­чих гормонів, тому його достатнє надхо­дження в організм важливе для репродук­тивної функції.

У зеленій цибулі містяться речовини, які зміцнюють серцевий м’яз і стінки судин, тож сердечникам необхідно звернути на нього увагу.

Також зелена цибуля:

  • підвищує апетит
  • покращує травлення і процес засво­єння їжі
  • підвищує тонус
  • корисна за ГРВІ та грипу (завдяки на­явності фітонцидів)
  • нормалізує тиск
  • допомагає за цукрового діабету
  • стимулює процеси кровотворення
  • благотворно впливає на серцево-судинну систему
  • знижує ризик ракових захворювань

Крім того, зелена цибуля має антисеп­тичну, протимікробну, бактерицидну, про­тизапальну і антисклеротичну дії.

Зверніть увагу! Зелена цибуля проти­показана у випадку деяких захворювань пе­чінки, нирок і шлунково-кишкового тракту.

Петрушка

Петрушка має дещо специфічний смак, декому вона подобається більше, ніж кріп, але в сушеному вигляді вона гіркувата, хоча при цьому багата на вітаміни та мінерали, як і у свіжому вигляді.

Вона багата на вітаміни С, В1, В2, К, РР, Е, А, також містить фолієву кислоту, флавоноїди, такі мінерали і мікроелемен­ти, як залізо, фосфор та інші. Один пучок петрушки може задовольнити потребу організму у вітаміні С, який захищає наші клітини від ушкоджень, бере участь у фор­муванні імунітету. У петрушці запаси віта­міну С навіть більші, ніж у лимонах і чорній смородині.

Таким чином петрушка буде корисна лю­дям зі зниженим гемоглобіном, з порушен­нями зору (завдяки вмісту бетакаротину), гіпертонікам (виявляє ефект зниження тиску). Також завдяки наявності в ній на­туральних антибіотиків фітонцидів може застосовуватися як народний засіб від за­студи, ангін.

Її використовують у випадках хвороб шлунково-кишкового тракту, астми, брон­хіту, серцево-судинних захворювань, як се­чогінний засіб.

Петрушку застосовують і в косметоло­гії. Вона допоможе у відбілюванні шкіри, боротьбі з веснянками і пігментними пля­мами.

Кріп

Найчастішим і улюбленим гостем на на­шому столі нарівні з петрушкою є кріп.

Назва кріп у перекладі з грецької озна­чає “пахучий”. Та кріп не лише пахне, а й користі від нього дуже багато, тому щедро додавайте його до салатів та супів.

Ця універсальна травичка має приємний смак і дуже корисна. У гілочках кропу міс­тяться вітаміни В1, В2, С, РР, Р, бетакаротин, фолієва кислота, а також такі мінерали і мікроелементи, як залізо, калій, фосфор, кальцій у вигляді солей.

Кріп завдяки вмісту бетакаротину по­кращує зір, завдяки вмісту заліза бореться з анемією, багатий вітамінний склад спри­яє підвищенню імунітету, допомагає в за­побіганні передчасному старінню клітин шкіри завдяки наявності антиоксидантів, сприяє відновленню пошкодженого волос­ся, нігтів, зміцнює їх.

Також варто налягати на кріп тим людям, які мають хвороби шлунково-кишкового тракту: кріп знижує кислотність шлунко­вого соку, зменшує процеси бродіння та здуття кишківника, поліпшує апетит. За­стосовують кріп і за гіпертонії та порушень серцевого ритму. Настій з кропу заспокоїть нервову систему, допоможе вирішити про­блеми зі сном. Але перед тим, як вживати зелень кропу, переконайтесь, що у вас на нього немає алергії.

Якщо вживати кріп під час застуд і каш­лю, він допоможе розріджувати густу і в’язку мокроту і виводити її з організму. Також кріп жовчогінний і допоможе позбутися закрепів. Ще нормалізує перистальтику кишківника і знижує підвищене газоутворення, тому чай з кропу призначають навіть немовлятам. Кріп пришвидшує загоєння виразок і після­операційних ран, полегшує симптоми цис­титу і ниркових захворювань. Його застосо­вують також як засіб для посилення лактації у матерів, які годують грудьми.

У косметології кріп застосовують у ви­гляді примочок: кріп подрібнюється, загор­тається в марлю і прикладається до шкіри обличчя. При цьому він зволожує і живить шкіру, насичує її антиоксидантами.

Кріп можна вживати як у свіжому, так і в сухому вигляді. Під час сушіння він втрачає мінімум корисних властивостей, а от вна­слідок варіння і будь-якої іншої теплової обробки втрачається значна частина віта­мінів.

Галина Вербицька

Читайте також: Цей загадковий фенугрек

Схожі новини