Передплата 2025 «Добра кухня»

«Залізний» організм — це здоровий організм

Як відомо, залізо — незамінний мікроелемент в нашому організмі, який відповідає за клітинне дихання. Нестача заліза призводить до зниження вироблення гемоглобіну, що може погіршити насичення організму киснем і призвести до залізодефіцитної анемії, загальної слабкості та поганого самопочуття. За даними ВООЗ, майже третина населення світу страждає від залізодефіциту. Він може вражати до 40 відсотків підлітків та молодих жінок. Залізодефіцитна анемія — одна з найбільш поширених форм анемії.

Фото з архіву Ольги Дорош.
Фото з архіву Ольги Дорош.

Проте анемія — це не лише втома. Що ж таке анемія і як з нею можна боротися за допомогою їжі, розповідає фізіологиня, нутриціологиня, засновниця Школи здорового харчування Ольга Дорош.

— Для чого організмові по­трібне залізо?

— Залізо важливе для утво­рення гемоглобіну. Коли його не вистачає, то клітини не отримують достатньо кисню, що призводить до слабкості, запаморочень, задишки, про­блем зі шкірою, волоссям, по­рушенням когнітивних функцій, тобто здатності розуміти, піз­навати, вивчати, усвідомлюва­ти, сприймати і переробляти зовнішню інформацію тощо.

Залізо також необхідне для фізичного росту, неврологіч­ного розвитку, функціонування клітин, роботи імунної та ендо­кринної систем.

— Хто належить до груп ризику?

— Вегетаріанці та вегани, жінки з менструацією, особли­во з рясними місячними, часті донори крові, люди з хроніч­ними захворюваннями шлун­ково-кишкового тракту, вагітні та жінки, які годують грудьми, професійні спортсмени та діти.

— Що їсти, щоб підтриму­вати рівень заліза?

— Насамперед зауважу, що питання поставлене правиль­но, адже мова про те, що їжею ми самостійно гемоглобін уже не піднімемо — чи то гречкою, чи гранатовим соком. І якщо у вас низький рівень гемоглобі­ну чи ви відчуваєте симптоми залізодефіциту тощо — не слід займатись самолікуванням, а іти до лікаря. Бо важливо не тільки підібрати препарат, дозу­вання, а й визначити й усунути причину, наприклад, вилікувати гастрит. Отож рівень заліза в крові можна підняти за допомо­гою лікарської терапії, за якої передбачено приймання залі­зовмісних препаратів.

Ми говоримо про залізо та їжу. Але хвороби, як-от анемію, їжею не лікуємо, їжа — це допо­мога, підтримка. Необхідно що­дня вживати продукти з достат­ньою кількістю заліза для його достатнього рівня в організмі.

— Тож у яких продуктах шукати залізо?

— У продуктах харчування залізо присутнє у двох формах: гемовій і негемовій. Гемове залізо міститься у продуктах тваринного походження, не­гемове — у продуктах рослин­ного походження. Основна різниця цих двох форм заліза у біодоступності. Гемове залізо всмоктується набагато краще — в середньому засвоюється 15%-30%, а негемове — тільки на 2%-20%.

Серед продуктів виділю такі:

  • теляча печінка 9 мг/60 г;
  • яловича печінка 6 мг/60 г;
  • куряча печінка 6 мг/60 г;
  • індичка варена 1,7 мг/60 г;
  • червоне м’ясо (яловичи­на) 2,7 мг/60 г;
  • гарбузове насіння 8,8 мг/100 г;
  • мідії-устриці 6,7 мг/100 г;
  • яйця 1,2 мг/2;
  • сардини консервовані 7,9 мг/100 г;
  • тофу 5,4 мг /100 г;
  • квасоля біла суха 3,7 мг/100 г;
  • шпинат сирий 0,8 мг/1 скл.;
  • гречка суха 2,2 мг/100 г

Зауважу, що залізо — при­мхливий елемент, його засво­єнню заважає низка сполук, проте є й такі речовини, які по­кращують його всмоктування. Почнемо з останніх: всмокту­вання негемових форм заліза покращують яблучна, лимонна, бурштинова, аскорбінова кис­лоти, амінокислоти, фруктоза. А перешкоджають засвоєнню заліза різних форм молоко, крохмалисті продукти, соєвий білок, речовини, що містяться у чаї, каві, какао, фітинова кисло­та із зернових та зелені.

— Ваші поради для кращо­го засвоєння заліза…

— Назву кілька.

По-перше, раціон має бути різноманітний і порції теж ма­ють бути нормальними, а не 2 ложечки каші.

По-друге, раджу до їжі з за­лізом додавати продукти, бага­ті на вітамін С. Наприклад, бол­гарський перець, ківі, квашені овочі, цитрусові та інші.

Ось, для прикладу, кілька страв:

  • гречана каша + квашена капуста зі свіжою зеленню + тушкована телятина

або

  • пюре зі сочевиці + запече­ний тофу + салат зі свіжого бол­гарського перцю та зелені + ківі на десерт.

По-третє, чай, каву, какао та молоко не варто пити під час їди, якщо є підозра на низький рівень заліза, дефіцит або ане­мія, або запивати ними препа­рат заліза.

Краще спожити ці напої че­рез 1−2 год після їди, оскільки речовини з них зменшують за­своєння заліза. Коли із залізом все в порядку — дуже важко отримати його дефіцит, випива­ючи чашку кави за сніданком чи обідом. У такому випадку пийте на здоров’я та не панікуйте.

Тож дбайте про здоров’я, різноманітність свого раціону, а коли помітили у себе нетипові симптоми — негайно звертай­теся до лікаря.

Записала Анна Врублевська.