«Залізний» організм — це здоровий організм
Як відомо, залізо — незамінний мікроелемент в нашому організмі, який відповідає за клітинне дихання. Нестача заліза призводить до зниження вироблення гемоглобіну, що може погіршити насичення організму киснем і призвести до залізодефіцитної анемії, загальної слабкості та поганого самопочуття. За даними ВООЗ, майже третина населення світу страждає від залізодефіциту. Він може вражати до 40 відсотків підлітків та молодих жінок. Залізодефіцитна анемія — одна з найбільш поширених форм анемії.
/wz.lviv.ua/images/interview/_cover/533020/olha-dorosh.jpg)
Проте анемія — це не лише втома. Що ж таке анемія і як з нею можна боротися за допомогою їжі, розповідає фізіологиня, нутриціологиня, засновниця Школи здорового харчування Ольга Дорош.
— Для чого організмові потрібне залізо?
— Залізо важливе для утворення гемоглобіну. Коли його не вистачає, то клітини не отримують достатньо кисню, що призводить до слабкості, запаморочень, задишки, проблем зі шкірою, волоссям, порушенням когнітивних функцій, тобто здатності розуміти, пізнавати, вивчати, усвідомлювати, сприймати і переробляти зовнішню інформацію тощо.
Залізо також необхідне для фізичного росту, неврологічного розвитку, функціонування клітин, роботи імунної та ендокринної систем.
— Хто належить до груп ризику?
— Вегетаріанці та вегани, жінки з менструацією, особливо з рясними місячними, часті донори крові, люди з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту, вагітні та жінки, які годують грудьми, професійні спортсмени та діти.
— Що їсти, щоб підтримувати рівень заліза?
— Насамперед зауважу, що питання поставлене правильно, адже мова про те, що їжею ми самостійно гемоглобін уже не піднімемо — чи то гречкою, чи гранатовим соком. І якщо у вас низький рівень гемоглобіну чи ви відчуваєте симптоми залізодефіциту тощо — не слід займатись самолікуванням, а іти до лікаря. Бо важливо не тільки підібрати препарат, дозування, а й визначити й усунути причину, наприклад, вилікувати гастрит. Отож рівень заліза в крові можна підняти за допомогою лікарської терапії, за якої передбачено приймання залізовмісних препаратів.
Ми говоримо про залізо та їжу. Але хвороби, як-от анемію, їжею не лікуємо, їжа — це допомога, підтримка. Необхідно щодня вживати продукти з достатньою кількістю заліза для його достатнього рівня в організмі.
— Тож у яких продуктах шукати залізо?
— У продуктах харчування залізо присутнє у двох формах: гемовій і негемовій. Гемове залізо міститься у продуктах тваринного походження, негемове — у продуктах рослинного походження. Основна різниця цих двох форм заліза у біодоступності. Гемове залізо всмоктується набагато краще — в середньому засвоюється 15%-30%, а негемове — тільки на 2%-20%.
Серед продуктів виділю такі:
- теляча печінка 9 мг/60 г;
- яловича печінка 6 мг/60 г;
- куряча печінка 6 мг/60 г;
- індичка варена 1,7 мг/60 г;
- червоне м’ясо (яловичина) 2,7 мг/60 г;
- гарбузове насіння 8,8 мг/100 г;
- мідії-устриці 6,7 мг/100 г;
- яйця 1,2 мг/2;
- сардини консервовані 7,9 мг/100 г;
- тофу 5,4 мг /100 г;
- квасоля біла суха 3,7 мг/100 г;
- шпинат сирий 0,8 мг/1 скл.;
- гречка суха 2,2 мг/100 г
Зауважу, що залізо — примхливий елемент, його засвоєнню заважає низка сполук, проте є й такі речовини, які покращують його всмоктування. Почнемо з останніх: всмоктування негемових форм заліза покращують яблучна, лимонна, бурштинова, аскорбінова кислоти, амінокислоти, фруктоза. А перешкоджають засвоєнню заліза різних форм молоко, крохмалисті продукти, соєвий білок, речовини, що містяться у чаї, каві, какао, фітинова кислота із зернових та зелені.
— Ваші поради для кращого засвоєння заліза…
— Назву кілька.
По-перше, раціон має бути різноманітний і порції теж мають бути нормальними, а не 2 ложечки каші.
По-друге, раджу до їжі з залізом додавати продукти, багаті на вітамін С. Наприклад, болгарський перець, ківі, квашені овочі, цитрусові та інші.
Ось, для прикладу, кілька страв:
- гречана каша + квашена капуста зі свіжою зеленню + тушкована телятина
або
- пюре зі сочевиці + запечений тофу + салат зі свіжого болгарського перцю та зелені + ківі на десерт.
По-третє, чай, каву, какао та молоко не варто пити під час їди, якщо є підозра на низький рівень заліза, дефіцит або анемія, або запивати ними препарат заліза.
Краще спожити ці напої через 1−2 год після їди, оскільки речовини з них зменшують засвоєння заліза. Коли із залізом все в порядку — дуже важко отримати його дефіцит, випиваючи чашку кави за сніданком чи обідом. У такому випадку пийте на здоров’я та не панікуйте.
Тож дбайте про здоров’я, різноманітність свого раціону, а коли помітили у себе нетипові симптоми — негайно звертайтеся до лікаря.
Записала Анна Врублевська.