Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Цей загадковий фенугрек

Під цією назвою прянощів криється насіння відомої нашим читачам, зокрема і за лікувальними властивостями, рослини – гуньби сінної

Ця однорічна трав’яниста рос­лина родини бобових має стебло заввишки 50-60 см. Квітки дріб­ні, жовті. Насіння ромбоподібної форми, дрібне, довжиною 4 мм, коричнево-жовте. Плоди мають стручки трикутної форми, не біль­ше 20 насінин у стручку. Смак їх солодкувато-гіркуватий, покра­щується після обсмажування. Під час цвітіння рослина поширює своєрідний приємнии аромат.

Гуньба сінна – пряноароматна рослина, досить відома ще з дав­ніх часів. Назва її перекладається як «грецьке сіно». Корови просто обожнюють сушену траву гунь­би. Рослина має аромат, схожий на аромат свіжоскошеного сіна. У німців гуньба – “фенугрек”, що дослівно означає «козлині роги»; вони пов’язують назву цієї росли­ни із зовнішнім виглядом стручків, які нагадують роги кози.

Фенугрек древні єгиптяни і греки вживали як овоч. Насіння застосовували для бальзамуван­ня мумій, використовували з лі­кувальною метою. Карл Великий, наприклад, у своїх володіннях розводив рослину і використову­вав її як засіб від облисіння. Листя саме цієї рослини широко вико­ристовували у ворожбі індійські брахмани ще багато сотень років тому. Листю гуньби присвячений окремий розділ у знаменитому ін­дійському травнику «Аліада Анса­та». Смажене насіння фенугреку жінки в гаремах вживали для кра­си волосся.

В кухнях різних країн ця рос­лина відома під різними назвами: фенугрек, фенумкрек, грецьке сіно, верблюжа трава, шамбала.

В їжу використовують листя і ніжні стебла. У вигляді сухої трави, по­дрібненої в запашний порошок, гуньбу додають у зелений сир. Ця пряність надає стравам горіхово­го присмаку. Фенугрек додають у тісто для аромату хліба, він вхо­дить в карі як обов’язковий ком­понент. Причому вміст його в цій суміші прянощів іноді становить 15-20%. Фенугрек також входить до складу суміші для кленового сиропу, хмелі-сунелі, аджики. У США фенугреком ароматизують ром і кленовий напій, іноді до­дають у тісто. В Індії з обсмаже­ного насіння готують сурогатну каву, а з молодих рослин – салат. У продаж насіння надходить, як правило, у вигляді порошку. Ці­лющі властивості гуньби високо цінував Гіппократ. У Стародав­ньому, Єгипті рослину застосо­вували для полегшення пологів та посилення лактації. В Європі її використовують у випадку хво­робливих менструацій. В Китаї – для заспокоєння болю в животі. Як показали дослідження, гуньба може знижувати рівень цукру у крові. Фенугрек – традиційний засіб для стимуляції статевої ак­тивності.

Читайте також: Вічнозелена хвоя зміцнить імунітет

Схожі новини