Цей загадковий фенугрек
Під цією назвою прянощів криється насіння відомої нашим читачам, зокрема і за лікувальними властивостями, рослини – гуньби сінної
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/455134/roslyna.jpg)
Ця однорічна трав’яниста рослина родини бобових має стебло заввишки 50-60 см. Квітки дрібні, жовті. Насіння ромбоподібної форми, дрібне, довжиною 4 мм, коричнево-жовте. Плоди мають стручки трикутної форми, не більше 20 насінин у стручку. Смак їх солодкувато-гіркуватий, покращується після обсмажування. Під час цвітіння рослина поширює своєрідний приємнии аромат.
Гуньба сінна – пряноароматна рослина, досить відома ще з давніх часів. Назва її перекладається як «грецьке сіно». Корови просто обожнюють сушену траву гуньби. Рослина має аромат, схожий на аромат свіжоскошеного сіна. У німців гуньба – “фенугрек”, що дослівно означає «козлині роги»; вони пов’язують назву цієї рослини із зовнішнім виглядом стручків, які нагадують роги кози.
Фенугрек древні єгиптяни і греки вживали як овоч. Насіння застосовували для бальзамування мумій, використовували з лікувальною метою. Карл Великий, наприклад, у своїх володіннях розводив рослину і використовував її як засіб від облисіння. Листя саме цієї рослини широко використовували у ворожбі індійські брахмани ще багато сотень років тому. Листю гуньби присвячений окремий розділ у знаменитому індійському травнику «Аліада Ансата». Смажене насіння фенугреку жінки в гаремах вживали для краси волосся.
В кухнях різних країн ця рослина відома під різними назвами: фенугрек, фенумкрек, грецьке сіно, верблюжа трава, шамбала.
В їжу використовують листя і ніжні стебла. У вигляді сухої трави, подрібненої в запашний порошок, гуньбу додають у зелений сир. Ця пряність надає стравам горіхового присмаку. Фенугрек додають у тісто для аромату хліба, він входить в карі як обов’язковий компонент. Причому вміст його в цій суміші прянощів іноді становить 15-20%. Фенугрек також входить до складу суміші для кленового сиропу, хмелі-сунелі, аджики. У США фенугреком ароматизують ром і кленовий напій, іноді додають у тісто. В Індії з обсмаженого насіння готують сурогатну каву, а з молодих рослин – салат. У продаж насіння надходить, як правило, у вигляді порошку. Цілющі властивості гуньби високо цінував Гіппократ. У Стародавньому, Єгипті рослину застосовували для полегшення пологів та посилення лактації. В Європі її використовують у випадку хворобливих менструацій. В Китаї – для заспокоєння болю в животі. Як показали дослідження, гуньба може знижувати рівень цукру у крові. Фенугрек – традиційний засіб для стимуляції статевої активності.
Читайте також: Вічнозелена хвоя зміцнить імунітет