Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як втратити вагу, а не здоров’я?

Корисні поради від "Доброго здоров'я"

У втраті ваги є закони, правила та базовий принцип. Закон 1. Стійкий результат досягається лише регулярністю. Закон 2. Гарна фігура не має досягатися ціною здоров’я. А здоров’ю шкодить усе непослідовне та хаотичне. Значить, геть голодування «до свята», «чарівні» дієти типу «мінус 5 кг за 5 днів». Закон 3. Правильна дієта — це раціон, те, що з’їдаєш щодня. На дієті не сидять — на ній живуть. Причому живуть повноцінно, а не виживаючи, і додаючи своєму здоров’ю користі, а не завдаючи шкоди. Якщо вибираєте дієту, це назавжди. Це закони — їх не можна порушувати, щоб не нашкодити собі. Правила — менше їсти, більше пити і більше рухатися. Дотримуватись їх треба «по життю», а не «перед відпусткою». Втілити принцип у життя дозволять такі корисні поради.

Пити воду. Медики-дієтоло­ги вважають нормою 30 мл води на 1 кг ваги. Якщо ваша вага 70 кг, вам необхідно 2 з лишком лі­три води на день. Чай, апельси­ни, пиво сюди входять. Кава, суп, алкогольні напої — ні, вони не на­сичують тканини водою. А пере­ляканий «усиханням» організм, якщо його посилено не напувати, не віддасть ні грама, ні мілілітра зі своїх тканин!

Склянка води перед їдою. З’їсте менше, перевірено. Оскіль­ки городяни переїдають майже поголовно, це лише на користь.

Ніякого цукру в чаї та каві. Кава на роботі — це ритуал. Багато жінок дивуються, підрахувавши, скільки чашок солодкої кави ви­пивають за день просто за ком­панію. Тепер власне про здорове харчування. Їжа, на якій ми хочемо жити все життя, має бути повно­цінною та збалансованою. Отже, з неї не можна виключати жодні продукти, що входять до націо­нальної культури харчування. Ні хліб, ні сало, ні картоплю. Селяни їли кашу та хліб, запивали моло­ком і від ожиріння не страждали. Бо витрачали калорії на важкій праці. Тож прибирати треба не сало, а безкультур’я! І головна ознака безкультур’я — їсти більше, ніж треба для життя.

Менша порція. Якщо у напо­вненій тарілці не видно дна, нехай стане видно. Вам можна смажену картоплю! Але не купу, а жменьку. Можна котлету! Одну, краще по­ловину. І за святковим столом по­кладіть собі шматок торта, тільки тонший.

Більше зеленого. Потрібні і білки, і жири, і вуглеводи, і кліт­ковина з вітамінами. Але скільки й чого? Людина, звичайно, всеїдна. Але зменшіть пропорцію білкової та вуглеводистої їжі на користь зелені.

Більше сирого. Змістіть про­порцію на користь простого і ко­рисного: менше обробленого — більше сирого, менше смаженого — більше печеного, вареного, па­реного. Перестаратися важко, ми їмо дуже багато смаженого м’яса і дуже мало вареної риби та сирої зелені.

Перекус під контроль. Якщо хочеться їсти, перший крок — ви­пийте склянку води. Ми часто приймаємо спрагу за голод. Якщо минуло хвилин 20−30, а відчуття голоду посилилося, перекусіть. Але з’їжте не булку і не бутерб­род, а фрукти-овочі. Нехай навіть банан, хоч він і калорійний. Кефір чи іншу кисломолочку. Бутерброд теж можна, але не щодня.

Сніданок, обід, вечеря. Їсти дрібно — тобто часто і потроху. Вівсянка на сніданок, фрукти на ланч, суп на обід, кефір на полу­день, риба з салатом на вечерю та тепле молоко чи чай із медом за кілька годин до сну.

Розвантажувальні дні. Голо­дування щотижня лише на шкоду. Розвантажувальні дні є гарними на тлі правильного харчування. Дехто практикує їх регулярно, на­приклад, один день на тиждень. Бувають схеми — «день на тиж­день + три дні на місяць» і т. д. Роз­вантажуватись можна і на воді, і на обмеженому наборі продуктів. Загальний принцип: акуратний вхід та вихід. Тобто напередодні полегшений раціон за складом і калорійністю і обережне повер­нення до звичного раціону.

Тренування. Якщо почати правильно харчуватися, організм спершу бунтує, а потім починає хитрувати — економити калорії, якщо вже не можна їх запасати. Вкладає вас на диван, садить у крісло, мало рухається, більше спить. Ось тут його треба від­вести до спортзалу та поставити на бігову доріжку. Не забуваючи пити воду і дотримуватися ра­ціону. Тренування на тлі пере­їдання не допомагають схуднути. Важливим є комплексний підхід, з якого ми й почали: менше їжі, більше води та руху. Тільки так можна упорядкувати своє тіло, здоров’я та нерви.

Читайте також: На розвиток діабету впливає регіон проживання, — вчені

Схожі новини