Передплата 2024 «Добра кухня»

«Якби не ми, Україні довелося б торгувати власною незалежністю»

Юрій Вітренко судитиметься – якщо йому не виплатять премію кількадесят мільйонів за виграш у Стокгольмському арбітражі

Виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко поскаржився, що досі не отримав премії за виплату «Газпромом» 2,9 млрд дол. Скільки саме він мав отримати, точно не відомо, але раніше повідомляли, що 1% від суми піде на премії топменеджерам «Нафтогазу». Загалом це 700 мільйонів гривень. Тобто Вітренко претендує щонайменше на кількадесят мільйонів.

Наразі Юрій Вітренко звернувся до голови правління компанії Андрія Коболєва із заявою щодо невиконання «Нафтогазом» трудових контрактів та порушення трудового законодавства. Вітренко вказав, що мав отримати 50% премії ще 30 грудня, однак досі їх не отримав. «Дана затримка виплати заробітної плати завдає мені значних збитків, оскільки ці кошти могли бути розміщені мною на депозиті в банку, і я міг би отримувати відсотки на цю суму. При цьому роботодавець отримує неправомірну вигоду через затримку виплати заробітної плати, оскільки роботодавець використав ці кошти для отримання процентного доходу на фінансовому ринку України», — йдеться у заяві. Топменеджер вважає, що саме він зробив найбільший внесок у те, що «Нафтогаз» отримав ці кошти за рішенням Стокгольмського арбітражу та підписав новий контракт на транзит з «Газпромом».

«Я ініціював Стокгольмський арбітраж за контрактом на транзит газу, при цьому зовнішні юристи та експерти спочатку навіть не бачили для цього можливості. Я формально і неформально відповідав за цей арбітраж з боку „Нафтогазу“, — підкреслив Вітренко. — Цей „товар“ придумали і створили я і моя команда. Без цього, скоріш за все, ми би не отримали цих грошей взагалі, або Україні би довелося торгувати власною незалежністю».

Близькі до компанії експерти кажуть, що це відповідає дійсності. Очевидно, коли у трудовому договорі вказували розмір премії у відсотках від «виграних» грошей, не сподівались, що сума буде такою великою… Звичайно, багатьох обурюють такі премії менеджерам національних компаній. Однак, якщо це прописано у договорі, — то Вітренко має усі підстави вимагати цих грошей навіть через суд. І, схоже, він готовий це робити. Якщо йому не виплатять премію, то з 11 лютого він буде «звертатися до компетентних органів щодо захисту моїх законних інтересів та притягнення винних у порушенні законодавства до відповідальності за такі порушення».

Ці 2,9 млрд доларів уже кілька місяців є предметом політичних спекуляцій. Пропіаритись на них вирішив і президент Володимир Зеленський, хоча до виграшу у Стокгольмському арбітражі не має жодного відношення (коли тривали судові баталії, він ще навіть не висувався в президенти). Зеленський запропонував витратити 2,9 мільярда доларів, які «Нафтогаз» стягнув з «Газпрому» за рішенням Стокгольмського арбітражу, на облаштування приймальних відділень у 220 опорних лікарнях. Крім того, частину коштів влада планує виділити на будівництво доріг. Наміри, звичайно, похвальні. От тільки формально ані президент, ані уряд не має права розпоряджатись коштами «Нафтогазу». Адже це незалежна компанія, хоч її власником і є держава. Усе, що винен НАК бюджету, це податки та дивіденди. Логічно було б, якби НАК витратив ці кошти на збільшення власного видобутку газу та модернізацію ГТС.

Схожі новини