Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Лимонна цедра корисна для імунітету, травлення й стійкості нервової системи

Характерна риса цитрусових плодів — щільна й ароматна шкірка з білим прошарком. Ця частина наповнена рослинними пігментами й ефірними оліями, саме тому після кожного надрізу вивільняється яскравий цитрусовий аромат

Лимонний перець
Лимонний перець

Цедра лимона — його шкірка, і лише щільна жовта частина. Бі­лий пористий прошарок зазви­чай не їдять і не використову­ють у приготуванні їжі, він не дає текстури та виразного смаку, зате щедро ділиться гіркотою.

У цедрі є ті ж необхідні люд­ському організму нутрієнти, що й у м’якоті лимона. Вона багата на вітамін C, магній, ві­таміни групи B, цинк, а також клітковину.

Цедра може бути корисна для комфортного травлення та міцного імунітету у період за­студ, а також для стійкості нер­вової системи на тлі різних не­гараздів.

Корисні властивості м’якоті та шкірки лимона знижують ризик виникнення деяких он­кологічних захворювань, змен­шення болю та запалення, сприяють нормалізації арте­ріального тиску, підтримують здоров’я зубів та ясен, допо­магають під час ГРВІ і полегшу­ють симптоми.

Лимонну цедру натирають на дрібній тертці або нарізають тонкими смужками. Форма за­лежить від мети — прикрасити страву чи додати їй нового від­тінку смаку.

Зрізати лимонну цедру мож­на коротким, але дуже гострим ножем. За допомогою нього можна зрізати шкірку тонкою стрічкою по колу, як це зазви­чай роблять з яблуком. Такий зріз зручний для прикрашання страв та напоїв.

За допомогою овочечистки (теж дуже гострої) можна зрі­зати цедру смужками. У спе­ціалізованих магазинах є ніж для цедри особливої форми — із вузьким лезом та п’ятьма го­стрими отворами на кінці. Він значно спростить завдання.

Якщо цедра має розчинити­ся у страві, віддавши свій смак й аромат, то краще її натерти на тертці для цедри і твердо­го сиру.

Оскільки у більшості рецеп­тів потрібна лише невелика кількість цедри лимона, над­лишки можна заморозити, щоб використати пізніше. Натер­ту на дрібній тертці або зріза­ну цедру покласти у зіп-пакети або розкласти у форми для льоду й залити олією, якщо це не суперечитиме використан­ню цедри надалі, можна фор­мувати з неї невеликі кубики, так буде зручніше користува­тися нею.

Ще один спосіб зберегти цедру лимона — висушити її. Зрізати цедру гострим ножем, розкласти на пергаменті і по­класти на підвіконня. Через 2−3 дні влітку на сонці цедра під­сохне і її можна перекладати в герметичну скляну банку.

Або покласти папір разом із цедрою на деко і постави­ти у розігріту до 100°C духовку на 20−30 хв. Викладати цедру зрізом донизу! Сушену шкір­ку можна використовувати для надання смаку різним стравам — її потрібно змолоти у каво­молці, але особливо вона до­бра для приготування напоїв.

Лимонний екстракт

Цедра лимона, спирт 96%.

Потрібно багато цедри, тому її треба назбирати. Зріза­ти цедру, складати у зіп-пакет і зберігати у морозилці, доки не зберете достатню кількість.

Заповнити цедрою півлітро­ву банку майже до верху. Зали­ти спиртом, закрити кришкою і добре струсити. Поставити банку у темне місце на 4−6 тиж­нів, струшувати банку кожні 2−3 дні.

Коли рідина досягне бажа­ного рівня пікантності, проці­дити її, рідину використовува­ти для приготування. Годиться для маринадів до птиці чи риби, для випічки чи домаш­нього лимончело.

Лимонний перець

5 лимонів, чорний меле­ний перець, 1 склянка мор­ської солі - за бажання.

Зняти з лимонів цедру дріб­ною терткою. Змішати із ме­леним чорним перцем (краще змолоти перець не надто дріб­но).

Розкласти суміш рівномір­но на деку, застеленому папе­ром для випічки. Підсушувати у розігрітій до 100°С духовці на нижньому рівні, поки цедра по­вністю не висохне.

Перекласти суміш у млинок для спецій. Можна подрібнити суміш і змішати з 1 склянкою морської солі.

Це класична приправа для птиці та риби.