Лимонна цедра корисна для імунітету, травлення й стійкості нервової системи
Характерна риса цитрусових плодів — щільна й ароматна шкірка з білим прошарком. Ця частина наповнена рослинними пігментами й ефірними оліями, саме тому після кожного надрізу вивільняється яскравий цитрусовий аромат
![Лимонний перець](https://img.wz.lviv.ua/nyYCPkZLKwiPOiJy6BOkP4UwLME=/428x285/smart/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/527471/lymonnyi-perets.jpg)
Цедра лимона — його шкірка, і лише щільна жовта частина. Білий пористий прошарок зазвичай не їдять і не використовують у приготуванні їжі, він не дає текстури та виразного смаку, зате щедро ділиться гіркотою.
У цедрі є ті ж необхідні людському організму нутрієнти, що й у м’якоті лимона. Вона багата на вітамін C, магній, вітаміни групи B, цинк, а також клітковину.
Цедра може бути корисна для комфортного травлення та міцного імунітету у період застуд, а також для стійкості нервової системи на тлі різних негараздів.
Корисні властивості м’якоті та шкірки лимона знижують ризик виникнення деяких онкологічних захворювань, зменшення болю та запалення, сприяють нормалізації артеріального тиску, підтримують здоров’я зубів та ясен, допомагають під час ГРВІ і полегшують симптоми.
Лимонну цедру натирають на дрібній тертці або нарізають тонкими смужками. Форма залежить від мети — прикрасити страву чи додати їй нового відтінку смаку.
Зрізати лимонну цедру можна коротким, але дуже гострим ножем. За допомогою нього можна зрізати шкірку тонкою стрічкою по колу, як це зазвичай роблять з яблуком. Такий зріз зручний для прикрашання страв та напоїв.
За допомогою овочечистки (теж дуже гострої) можна зрізати цедру смужками. У спеціалізованих магазинах є ніж для цедри особливої форми — із вузьким лезом та п’ятьма гострими отворами на кінці. Він значно спростить завдання.
Якщо цедра має розчинитися у страві, віддавши свій смак й аромат, то краще її натерти на тертці для цедри і твердого сиру.
Оскільки у більшості рецептів потрібна лише невелика кількість цедри лимона, надлишки можна заморозити, щоб використати пізніше. Натерту на дрібній тертці або зрізану цедру покласти у зіп-пакети або розкласти у форми для льоду й залити олією, якщо це не суперечитиме використанню цедри надалі, можна формувати з неї невеликі кубики, так буде зручніше користуватися нею.
Ще один спосіб зберегти цедру лимона — висушити її. Зрізати цедру гострим ножем, розкласти на пергаменті і покласти на підвіконня. Через 2−3 дні влітку на сонці цедра підсохне і її можна перекладати в герметичну скляну банку.
Або покласти папір разом із цедрою на деко і поставити у розігріту до 100°C духовку на 20−30 хв. Викладати цедру зрізом донизу! Сушену шкірку можна використовувати для надання смаку різним стравам — її потрібно змолоти у кавомолці, але особливо вона добра для приготування напоїв.
Лимонний екстракт
![](https://img.wz.lviv.ua/7QIyYxNjX2KTkXqdsQyxkhFvf5A=/0x0/filters:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/2025/02/%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8%D0%B9%20%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82.jpg)
Цедра лимона, спирт 96%.
Потрібно багато цедри, тому її треба назбирати. Зрізати цедру, складати у зіп-пакет і зберігати у морозилці, доки не зберете достатню кількість.
Заповнити цедрою півлітрову банку майже до верху. Залити спиртом, закрити кришкою і добре струсити. Поставити банку у темне місце на 4−6 тижнів, струшувати банку кожні 2−3 дні.
Коли рідина досягне бажаного рівня пікантності, процідити її, рідину використовувати для приготування. Годиться для маринадів до птиці чи риби, для випічки чи домашнього лимончело.
Лимонний перець
5 лимонів, чорний мелений перець, 1 склянка морської солі - за бажання.
Зняти з лимонів цедру дрібною терткою. Змішати із меленим чорним перцем (краще змолоти перець не надто дрібно).
Розкласти суміш рівномірно на деку, застеленому папером для випічки. Підсушувати у розігрітій до 100°С духовці на нижньому рівні, поки цедра повністю не висохне.
Перекласти суміш у млинок для спецій. Можна подрібнити суміш і змішати з 1 склянкою морської солі.
Це класична приправа для птиці та риби.