Передплата 2024 «Добрий господар»

Смородина — справжній суперфуд

Оздоровлює печінку, покращує виділення жовчі, зміцнює судини

Фото pexels
Фото pexels

Достигли найцінніші ягоди літа — смородина. Цілющими є не лише ягоди, а й бруньки, листочки, гілочки. Від давньоруського слова «смород», яке означало «сильний запах», походить назва куща.

Насичене темне забарв­лення цих ягід — заслу­га природних флавоноїдів антоціанів. Велика їх кількість у поєднанні з вітаміном С робить жменю чорних плодів практич­но «антиоксидантною бомбою». І аскорбінки у смородині біль­ше, ніж у ягодах ґоджі чи апель­синах. Саме тому її плоди — не­замінний засіб від застудних інфекційних захворювань. А ще цей вітамін сприяє загоєнню ран, бере участь у синтезі біл­ка колагену, впливає на синтез низки важливих гормонів.

В ягодах є вітаміни А, Е, групи В, так необхідні для нормальної роботи нервової системи, по­ліпшення пам’яті та розумових здібностей. Особливо це важ­ливо для тих людей, які пере­хворіли на ковід. В1, В2, В5 та В6 — хороші помічники у разі інток­сикацій. А ще високий вміст ві­таміну Р, що допомагає зміцню­вати стінки кровоносних судин та підтримувати їхню еластич­ність. Мультивітамінний склад плодів оздоровлює печінку та надниркові залози, покращує виділення жовчі.

Такий вітамінний коктейль перетворює смородину на «ди­во-лікаря». Ягоди допомагають розвивати дитячий організм та підтримувати здоров’я дорос­лим.

Не поступається смородина й вмістом мінералів. Ягоди ба­гаті на важливі мікроелемен­ти — марганець, фосфор, залі­зо, магній і кальцій. У них також є корисні та важливі альфа- та гамма-лінолеві кислоти, які ор­ганізм може отримати з дуже обмеженої кількості продуктів. Смородина — одна з них.

Корисні не лише ягоди, а й листя і бруньки рослини. За лі­кувальними ефектами вони не поступаються плодам. Тут і фі­тонциди, і ефірні, дубильні ре­човини, багато вітаміну С. Жа­рознижувальні, дезінфікуючі, тонізуючі та сечогінні власти­вості роблять відвар з листя смородини популярним засо­бом від застуд, порушень трав­лення, у тому числі й діареї, па­тологій нирок та сечовидільної системи.

Ягоди смородини смач­ні, якщо надто кислі, достатньо присипати їх невеликою кількіс­тю цукру, щоб отримати вітамін­ний десерт. Якщо зробити пюре з цукром чи цукровою пудрою, вийде фруктовий однорідний соус. Його добре додавати до сиру, йогурту, молочної каші чи морозива. Також з ягід сморо­дини готують компоти, морси та киселі.

Особливо цінні ягоди смо­родини для консервування. З них варять різні варення, джеми та компоти. Заморожені ягоди смородини не втрачають своїх цінних властивостей.

Заливний пиріг

150 г вершкового масла, 3 яйця, 180 г цукру, 1 ч. ложка ванільного цукру, ¼ ч. лож­ки солі, 150 г нежирної сме­тани 10%, 150 г натурального йогурту 2%, 320 г борошна, 2 ч. ложки розпушувача, ½ ч. ложки соди, 400 г смороди­ни, панірувальні сухарі.

Форму з високими борти­ками діам. 25−26 см змастити маслом і присипати паніруваль­ними сухарями.

Збити міксером яйця з цу­кром, ванільним цукром та сіл­лю на пишну світлу масу. Додати сметану і йогурт, добре перемі­шати. В кінці додати розтопле­не і трохи охолоджене вершко­ве масло.

У миску з тістом просіяти бо­рошно із розпушувачем і содою, розмішати вінчиком до однорід­ності - маса має бути без грудо­чок борошна.

Вилити половину тіста у під­готовлену форму та розрівняти поверхню. Відкласти приблизно 100 г ягід, решту розподілити по тісту. Залити смородину тістом, що залишилося, розрівняти ло­паткою і посипати рештою ягід.

Випікати пиріг у розігрітій до 180°С духовці 45−50 хв. Пере­вірити готовність дерев’яною шпажкою — вона має виходити із пирога абсолютно сухою.

Готовий пиріг остудити у формі на решітці. Провести но­жем уздовж бортиків форми і обережно перекласти пиріг на блюдо. Перед подачею повніс­тю остудити.

Заливний пиріг можна приго­тувати й із заморожених ягід. Їх можна не розморожувати, але обов’язково змішати з 1 ст. лож­кою крохмалю.

Желейне варення

1 кг смородини, 800 г цу­кру, 140 мл води, 25 г жела­тину.

Ягоди перебрати, зрізати сухі хвостики. Промити проточ­ною водою кілька разів, а потім відкинути на друшляк. Обсуши­ти.

Ягоди викласти у сотейник, влити воду і нагрівати на неве­ликому вогні під кришкою до ки­піння. Варити 2−3 хв, щоби яго­ди дали сік.

Порціями викладати сморо­дину в дрібне сито та протирати в чисту емальовану миску. Ма­куха від ягід не знадобиться. З неї можна зварити компот.

Ще один варіант — змолоти ягоди на м’ясорубці. Тоді не за­лишиться макухи і у варення по­траплять цінна шкірка та кісточ­ки, але структура десерту стане менш однорідною.

У сік зі смородини із м’якоттю додати цукор. Ретельно перемі­шати на однорідну масу.

Варити, помішуючи, на не­великому вогні трохи довше ніж 5 хв. Знімати пінку дерев’яною ложкою з довгою ручкою, щоб не обпектися. Додати желатин, розчинений у воді, згідно з ін­струкцією на упаковці, і нагрі­ти масу, помішуючи, але не дати закипіти.

Гаряче варення розкласти у сухі простерилізовані банки, за­крити кришками. Варення від­разу не стане густим. Потрібну консистенцію воно набуде, коли охолоне.

Банки перевернути догори дном і залишити до вистигання. Зберігати у прохолодному тем­ному місці, щоб не потрапляли прямі сонячні промені.

Для приготування желепо­дібного варення зі смородини також можна використовува­ти інші желейні речовини: агар- агар та пектин. Якщо вирішите замінити желатин, на 1 г агар- агару потрібно 100 мл рідини. Його також потрібно попере­дньо замочити у воді. Пектину знадобиться трохи більше: 5- 6 г на 100 мл води. Змішати його із цукром у пропорції 1:2, а потім всипати у нагріту до 50°С масу, закип‘ятити і варити не менш ніж 1 хв. Лимонна кислота допо­може зафіксувати результат.

Схожі новини