Зелеківська зливанка
У страву додають ексклюзивний інґредієнт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/515233/zlyvanka.jpg)
Зелеківська зливанка відома серед мешканців с. Зелеківки, що на Луганщині, як зливана каша, гартаначка, сьорба. Її історія почалася понад 200 років тому і пов’язана з культом родючості. Страву готують з картоплі та пшона, зерна якого і символізують родючість. До каші також додають трави та насіння шавлії, що пов’язували з обрядом збирання цілющих трав на Зелені свята. Однак готували зливанку впродовж усього року, на поминки та свята. До найбільш урочистих подій — багату зливанку з кльоцками, а в піст — пісну версію, без м’яса.
Тимчасово окупована російськими загарбниками Старобільщина не лише зберегла традиційну давню українську страву — зелеківську зливанку, а й презентувала унікальний обряд, пов’язаний із нею, і його визнали елементом нематеріальної культурної спадщини України.
Старобільський район Луганської області (історична назва краю — Слобожанщина) розкинувся на північному сході України. Саме тут від покоління до покоління передається українська страва, що дістала назву «зливанка». Назва пов’язана з тим, що юшку із цієї страви зливають «на перше», а розварена картопля із пшоняною крупою та м’ясом залишається в казані «на друге». Так за один процес приготування можна отримати дві поживні смачні страви.
Багато родин на Старобільщині мають свій неповторний рецепт: зливанка може бути як повсякденною, так і святковою — «багатою» (з декількома видами м’яса, з кльоцками), пісною (на олії чи з грибами). У класичному рецепті обов’язково є ексклюзивний інґредієнт — квітуча частина шавлії, рослини, яка, за давніми уявленнями, сприяє народженню здорових дітей.
Страва зливанка є і в інших регіонах України (карнаухівська зливана каша, поліська гартаначка). Однак зелеківська зливанка — то не лише про їжу. Це про збережені українські традиції як один зі способів духовної комунікації між поколіннями, про можливість передати знання шанобливого ставлення до людини та до природи — саме так бачать процес носії традиції приготування зелеківської зливанки. Тому до переліку елементів нематеріальної культурної спадщини потрапив не рецепт страви, а саме обряд її творення.
Віртуальний музей нематеріальної культурної спадщини України на своїй Facebook- сторінці оприлюднив один із родинних рецептів зливанки, що його надала мисткиня та громадська діячка Любов Козиренко (саме за її ініціативи обряд приготування зливанки був внесений до переліку елементів нематеріальної спадщини).
Класична зелеківська зливанка
1 кг свинячого ошийку, 300 г сала, 1 кг картоплі, 1 склянка пшона, 4 цибулини, 2 морквини, по 1 пучку зеленої цибулі, кропу і петрушки, часник, сіль і перець — до смаку, шавлія — до смаку.
Нарізати великими кубиками та скласти у казанок 2/3 частини сала (підчеревини). Розтопити до утворення рідкого смальцю та легкого підгоряння на стінках посуду. Вибрати шкварки — для заправки. Нарізати кубиками м’ясо, додати у казанок та обсмажити до утворення рум’яної скоринки.
Почистити й подрібнити моркву і 2 цибулини, додати у казанок. Безперервно помішувати, щоб овочі просмажилися рівномірно. Додати спеції, витримати кілька хвилин і залити окропом.
Очищену й вимиту картоплю цілою додати у казанок. Долити стільки води, щоб її рівень був вищий за картоплю на 3 пальці.
Промити пшоно 7 разів. Всипати його у казан за 20 хв після того, як вода закипить. Посолити. Поставити казан на великий камінь, щоб зливанка не пригоряла. На вогнищі (мангалі) приглушити вогонь і підтримувати жар.
Заправка. Окремо підсмажити нарізане кубиками сало та цибулини, що залишилися. Додати шкварки.
Коли картопля у зливанці розвариться, зняти казан із вогню: настав час зливання! Каша має «злягтися»: на її поверхні утвориться плівочка. Обережно зняти цю плівочку, наготувати другий чистий казан чи каструлю, обгорнути казан цупкими рушниками, щоб не попектися, і процідити юшку в чистий казан чи каструлю. Для цього можна прикрити кришкою казан із кашею, залишивши щілину завширшки 2- 4 см, та нахилити казан над порожньою посудиною.
Матимемо дві страви: рідку частину, сьорбу, у яку можна додати зелень та подрібнений часник, і густу частину, зливанку — м’ясо й розварену картоплю. Зливанку можна трохи прим’яти та щедро посипати заправкою із сала. Обидві страви приправити шавлією.
Можна додавати до страви (замість м’яса і сала) нарізані білі гриби, обсмажені на олії.