Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Квашена капуста з грибами: традиційна страва з насиченим смаком

Ароматна, пряна та ніжна квашена капуста з печерицями — чудовий гарнір або самостійна страва, що зберігає найкращі традиції української кухні. Поєднання спецій, духмяного перцю, лаврового листа та грибів надає їй глибокого смаку, а довге томління робить особливо соковитою

Квашена капуста з грибами
Квашена капуста з грибами

500 г квашеної капусти, 250 г сві­жих печериць, 150 г цибулі, 1 ч. ложка кмину, 3 горошини духмяного перцю, 1 ч. ложка куркуми, 2 лаврові листки, 1 ч. ложка паприки, 2 ст. ложки олії, сіль.

Квашену капусту промити під проточ­ною холодною водою, якщо вона дуже кисла. Якщо ж капуста нейтрального смаку, робити цього не потрібно.

Нарізати довгі смужки квашеної ка­пусти на коротші, викласти у каструлю і залити невеликою кількістю холодної води, щоб вона покривала дно на 1−2 см. Закип’ятити, додати лаврове листя і горошини духмяного перцю. Накрити кришкою і млоїти на мало­му вогні 15−20 хв, до бажаної м’якості. Якщо вода випарується, трохи долити.

Гриби витерти вологою ганчіркою або, за потреби, вимити. Маленькі пече­риці можна розрізати навпіл. Великі на­різати скибочками чи кубиками.

Розігріти пательню з олією і обсмажи­ти нарізану кубиками або четвертинками цибулю до прозорості та золотистого відтінку, близько 5 хв. Додати наріза­ні печериці. Обсмажувати, помішуючи, поки волога не випарується, близько 4−5 хв. Трохи посолити.

Перекласти капусту у пательню до ци­булі з грибами, приправити кмином, па­прикою та куркумою, добре перемішати. Тушкувати на помірному вогні, помішуючи, ще 10 хв. Подавати капусту можна відразу, але ще смачнішою вона буде на­ступного дня.