Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Кременецькі гречані вареники

Рецепт внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України

Кременецькі гречані вареники
Кременецькі гречані вареники

Нематеріальна культурна спадщина є важливою складовою міжнародного іміджу України. Виражає регіональну, локальну культурну ідентичність, що сприяє розвитку туризму та міжнародному визнанню країни.

Національний перелік не­матеріальної культурної спад­щини, який ведуть на вико­нання Конвенції ЮНЕСКО, вже налічує 69 елементів, невдовзі його поповнить ще один еле­мент з Тернопільщини — кре­менецькі гречані вареники.

Кожне місто, містечко чи село Тернопільщини має свою гастрономічну «родзинку», ре­цепт приготування якої пе­редається із покоління в по­коління та цілком може бути однією з туристичних при­над на вітчизняній «гастроно­мічній мапі». Кременеччина не лише зберегла, а й популяри­зує самобутню і цікаву страву, яка заслуговує на те, щоб бути включеною до обласного, а то й — Національного переліку не­матеріальної культурної спад­щини.

Ареал побутування страви «Кременецькі гречані варени­ки» — Південна Волинь, Креме­нецький район, місто Креме­нець, а також села Підлісці, Жолоби, Стіжок, Антонівці, Ве­лика та Мала Іловиця. Зазви­чай цю страву готували «на Ан­дрія» і як празникову під час різдвяно-новорічного святку­вання. Досі в родинах кремен­чан готують вареники з греча­ної муки з сиром.

У Кременці налагодже­не виготовлення і продаж для мешканців та гостей міста на­півфабрикатів гречаних варе­ників. Крім того, відвідуючи туристичні об'єкти Кременеч­чини, можна придбати на згад­ку свистунці у формі вареників.

Автентичні гречані вареники роблять лише з гречаного бо­рошна. Але тоді тісто не розка­чують, а вареницю виліплюють на руці з невеликого шматка тіста. Якщо гречане борошно вимішати наполовину з пше­ничним, їх легше ліпити і мен­ше варити.

Гречані вареники з сиром

Тісто: 1 склянка гречаного борошна, 1 склянка пшенич­ного борошна, 120 мл води, 1 яйце, сіль.

Начинка, 600 г кисломо­лочного сиру, 1 яйце, ½ ч. ложки солі.

Засмажка: 100 г сала.

Тісто. Просіяти гречане та пшеничне борошно, змішати і додати сіль. Влити пів склян­ки окропу. Вимішати ложкою. Коли тісто трохи вистигне, ви­мішувати руками. Додати яйце і вимісити до еластичного ста­ну.

Засмажка. Сало нарізати на шматочки і стопити на пательні на середньому вогні.

Начинка. Сир змолоти на м’ясорубці або пом’яти товкач­кою чи виделкою.

До сиру додати сіль і яйце, добре перемішати.

Відрізати невеличкий шма­ток тіста і розкачати. Дуже тон­ко розкачати не вдасться, бо тісто трохи щільніше, ніж за­звичай.

Склянкою вирізати заго­товки для вареників діаме­тром 8−10 см. Традиційно такі вареники роблять досить ве­ликими. У заготовки вклада­ти близько 1 ч. ложки начинки. Викладати зліплені вареники на дошку, посипану борошном.

У киплячу підсолену воду вкладати вареники та перемі­шувати дерев’яною ложкою. Коли вареники спливуть, вари­ти 4−5 хв. Вийняти в друшляк, щоб стекла вода.

Вареники викласти у та­рілки, підігріти шкварки, якщо охолонули, і полити їх.

Можна обсмажити на па­тельні варені вареники зі шкварками по хвилині з кожно­го боку до легкого рум’янцю. До вареників подати сметану.

Схожі новини