Кременецькі гречані вареники
Рецепт внесли до переліку нематеріальної культурної спадщини України
Нематеріальна культурна спадщина є важливою складовою міжнародного іміджу України. Виражає регіональну, локальну культурну ідентичність, що сприяє розвитку туризму та міжнародному визнанню країни.
Національний перелік нематеріальної культурної спадщини, який ведуть на виконання Конвенції ЮНЕСКО, вже налічує 69 елементів, невдовзі його поповнить ще один елемент з Тернопільщини — кременецькі гречані вареники.
Кожне місто, містечко чи село Тернопільщини має свою гастрономічну «родзинку», рецепт приготування якої передається із покоління в покоління та цілком може бути однією з туристичних принад на вітчизняній «гастрономічній мапі». Кременеччина не лише зберегла, а й популяризує самобутню і цікаву страву, яка заслуговує на те, щоб бути включеною до обласного, а то й — Національного переліку нематеріальної культурної спадщини.
Ареал побутування страви «Кременецькі гречані вареники» — Південна Волинь, Кременецький район, місто Кременець, а також села Підлісці, Жолоби, Стіжок, Антонівці, Велика та Мала Іловиця. Зазвичай цю страву готували «на Андрія» і як празникову під час різдвяно-новорічного святкування. Досі в родинах кременчан готують вареники з гречаної муки з сиром.
У Кременці налагоджене виготовлення і продаж для мешканців та гостей міста напівфабрикатів гречаних вареників. Крім того, відвідуючи туристичні об'єкти Кременеччини, можна придбати на згадку свистунці у формі вареників.
Автентичні гречані вареники роблять лише з гречаного борошна. Але тоді тісто не розкачують, а вареницю виліплюють на руці з невеликого шматка тіста. Якщо гречане борошно вимішати наполовину з пшеничним, їх легше ліпити і менше варити.
Гречані вареники з сиром
Тісто: 1 склянка гречаного борошна, 1 склянка пшеничного борошна, 120 мл води, 1 яйце, сіль.
Начинка, 600 г кисломолочного сиру, 1 яйце, ½ ч. ложки солі.
Засмажка: 100 г сала.
Тісто. Просіяти гречане та пшеничне борошно, змішати і додати сіль. Влити пів склянки окропу. Вимішати ложкою. Коли тісто трохи вистигне, вимішувати руками. Додати яйце і вимісити до еластичного стану.
Засмажка. Сало нарізати на шматочки і стопити на пательні на середньому вогні.
Начинка. Сир змолоти на м’ясорубці або пом’яти товкачкою чи виделкою.
До сиру додати сіль і яйце, добре перемішати.
Відрізати невеличкий шматок тіста і розкачати. Дуже тонко розкачати не вдасться, бо тісто трохи щільніше, ніж зазвичай.
Склянкою вирізати заготовки для вареників діаметром 8−10 см. Традиційно такі вареники роблять досить великими. У заготовки вкладати близько 1 ч. ложки начинки. Викладати зліплені вареники на дошку, посипану борошном.
У киплячу підсолену воду вкладати вареники та перемішувати дерев’яною ложкою. Коли вареники спливуть, варити 4−5 хв. Вийняти в друшляк, щоб стекла вода.
Вареники викласти у тарілки, підігріти шкварки, якщо охолонули, і полити їх.
Можна обсмажити на пательні варені вареники зі шкварками по хвилині з кожного боку до легкого рум’янцю. До вареників подати сметану.