Квашені огірки як бочкові
Рецепт
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/494678/kvasheni-ohirky.jpg)
На 1-літрову банку: 600 г огірків, 2−3 зубчики часнику, гострий стручковий перець — за бажання, гілочка кропу з парасолькою, ½ листочка хрону або 1−2 см кореня хрону, 1 ст. ложка грубої кам’яної нейодованої солі, холодна вода, за бажання — листя вишні, смородини, волоського горіха.
На 3-літрову банку: 1,5−2 кг огірків, 5 зубчиків часнику, гострий стручковий перець — за бажання, листя або 3−4 см кореня хрону, 3 ст. ложки грубої кам’яної нейодованої солі, холодна вода, за бажання — 4−5 листочків вишні, 6−7 листочків смородини, 3 листочки волоського горіха.
Огірки вимити і залити холодною водою на 2−3 год.
На дно банки вкласти вимите листя, часник і кріп.
Якщо використовуєте корінь хрону, його вимити та очистити, нарізати кільцями завтовшки 0,7−1 см. Щоб додати огіркам гостроти, покласти трохи гострого стручкового перцю.
Щільно наповнити банки огірками, зверху всипати сіль.
Тонкою цівкою налити в банки холодну воду, накрити капроновою кришкою і злегка струсити, щоб сіль розчинилася. Залишити банки з огірками в теплому місці, під низ підставити мисочку, щоб розсіл під час бродіння не виливався. Кваситимуться огірки 2−4 доби, залежно від того, наскільки спекотно на вулиці. Коли огірки поміняють колір, стануть темними, розсіл буде каламутним і з’явиться запах бродіння, можна закривати на зиму.
Злити розсіл у каструлю і додати трохи води — 50 мл на літрову банку. Закип’ятити розсіл, знімаючи пінну шапку. Кип’ятити розсіл 2−3 хв, щоб зупинити процес бродіння.
Залити огірки киплячим розсолом. Закрити металевими кришками. Перевернути догори дном і залишити до охолодження.