Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Крафіни — стильна альтернатива традиційній пасці

Цікаве поєднання круасанів і мафінів. В останні роки ця випічка стала дуже по­пулярною, що навіть замінила традиційні паски. Крафіни часто подають з медом, си­ропом, варенням або свіжими фруктами, щоб підкреслити смак і додати ще більше аромату. Можна покрити їх шоколадним соусом із горішками замість глазурі

Крафін
Крафін

Для опари: 4 ст. ложки борошна, 7 г сухих дріжджів, 2 ст. ложки цукру, 230 мл молока.

Для тіста: 50 г вершкового масла, 2 яйця, 500 г борошна, 150 г цукру.

Для начинки: 200 г кураги, 200 г су­шеної журавлини, 20 г цедри апель­сина, 100 мл коньяку, 50 г вершково­го масла, 20 г какао-порошку.

Для сиропу: 16 г ванільного цукру, 20 мл води.

Для опари в глибоку тарілку насипати борошно, сухі дріжджі, цукор і розміша­ти. Налити тепле молоко і перемішати вінчиком до однорідної маси. Накрити харчовою плівкою і залишити у теплому місці на 1 год. Потім додати в опару цу­кор, розтоплене вершкове масло, яйця і перемішати. Всипати просіяне борошно у два етапи, щоразу розмішуючи лопат­кою. Тісто виходить рідке і трохи липке.

Робочу поверхню змастити олією і ви­мішувати тісто 15−20 хв, періодично зма­щуючи олією. Тісто має бути однорід­ним, м’яким й еластичним. Перекласти тісто у миску, накрити харчовою плівкою і залишити на 2 год підходити.

Журавлину і курагу промити, нарізати шматочками. Покласти сухофрукти у різ­ні банки, додати цедру, влити по 50 мл коньяку і перемішати. Накрити кришка­ми і поставити у холодильник на 1 добу.

Тісто викласти на стільницю, поси­пану борошном, і розділити його на 4 частини. Кожну частину трохи присипа­ти борошном і розкачати завтовшки 3−5 мм. Змастити розтопленим вершковим маслом, посипати какао і настояними сухофруктами. Обережно скачати тісто у рулет і розрізати його вздовж на 2 части­ни, але не до кінця. Одну частину загор­нути розрізом всередину, а другу розрі­зом назовні. Форму для паски застелити пергаментом і викласти в неї тісто. Таким чином зробити всі вироби (можна з різни­ми начинками) і покласти їх у форми. За­лишити підходити на 40−50 хв.

Випікати крафіни за температури 160°C близько 1 год. Обережно вийняти з фор­ми і дати їм охолонути. Для сиропу у со­тейник висипати ванільний цукор, додати воду і поставити на невеликий вогонь, щоб закипіло. Проварити, помішуючи, 1 хв і гарячим сиропом змастити крафіни.