Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шпараґівка за ціною спаржі

Корисна для діабетиків, вагітних й охочих схуднути

Минулого тижня спаржева квасоля коштувала як спаржа наприкінці весни — 150 гривень за кілограм. Правда, через тиждень продавчині на ринку ціну знизили до 90−120 грн, та для літа ціна все одно «кусюча». Ще кілька теплих сонячних днів, і зможемо ласувати справжнім літнім делікатесом за доступною ціною.

Спаржева квасоля, або, як у нас кажуть, шпараґів­ка, є одним з різновидів квасолі звичайної. Є два різно­види стручкової квасолі - жов­та і зелена. Зелену завезли до Європи іспанські мореплав­ці у XVI столітті, вирощують її на території сучасної Латинської Америки вже близько 7000 ро­ків. Найбільшими виробниками стручкової квасолі є Китай, Ін­донезія, Індія, Туреччина та Таї­ланд.

Стручкова квасоля — джере­ло багатьох вітамінів і мінералів. Як зелена, так і жовта є джере­лом фолієвої кислоти та кліт­ковини. Шпараґівку варто їсти вагітним жінкам, людям, які до­тримуються дієти, а також, за­вдяки низькому глікемічному ін­дексу, людям з діабетом. Жовта має м’якший і вершковий смак. Вона також є багатим джерелом калію і фосфору. Зелена квасо­ля має більш виражений смак, має більше вітаміну, А і фолієвої кислоти.

Зелена квасоля допомагає нервовій системі, позитивно впливає на зниження рівня по­ганого холестерину у крові, зни­жує ризик атеросклерозу і сер­цевих захворювань, покращує кровообіг, зовнішній вигляд шкі­ри і роботу імунної системи.

Крім того, стручкова квасоля покращує згортання крові і має сечогінну дію, тому має деток­сикаційну дію на організм. За­вдяки своїм сечогінним власти­востям стручкова квасоля також знижує ризик утворення каменів у нирках і сечовому міхурі.

Вона має також антиокси­дантні властивості, сприяє ро­боті травної системи та захищає від серцевих нападів.

Найпоширенішою стравою зі шпараґівки є варена квасоля, підсмажена на маслі з паніру­вальними сухарями. Стручкова квасоля також може бути інґреді­єнтом супів або салатів, як варе­ною, так і консервованою. Також стручкову квасолю можна дода­вати до яєчні. Її часто використо­вують у стравах азіатської кухні.

Шпараґівка у сухарях

500 г жовтої стручкової квасолі, 2−3 ст. ложки пані­рувальних сухарів, 2−3 ст. ложки вершкового масла, сіль, цукор, приправа для овочів.

Вимити квасолю, відріза­ти хвостики і очистити від воло­кон. Якщо квасоля надто довга, можна розрізати її навпіл. У ве­ликій каструлі закип’ятити воду із сіллю та цукром (по пів чайної ложки).

Опустити квасолю в киплячу воду, зменшити вогонь і вари­ти 5−7 хв, залежно від товщини квасолі. Готову квасолю переки­нути в крижану воду (бажано з льодом), щоб зупинити процес варіння.

Розігріти масло на патель­ні, додати квасолю та обсма­жувати до рум’яного кольору. Насамкінець посолити і попер­чити, посипати приправою та панірувальними сухарями та об­смажутивати ще близько 3−4 хв.

Подавати як гарнір з м’ясом і картоплею або як самостійну страву.

Стручкова квасоля з лисичками

0,5 кг спаржевої квасо­лі - жовтої та зеленої, 300 г невеликих свіжих лисичок, 1 цибулина, 2 ст. ложки верш­кового масла, 0,5 ч. ложки сушеного чебрецю, 1 ч. лож­ка картопляного борошна (не обов’язково), 2 зубчики час­нику, сіль і мелений перець — до смаку.

Промити квасолю, обріза­ти кінці і нарізати її на невели­кі шматочки, але не надто дріб­ні. Зварити у підсоленій воді до стану аль денте, відцідити. Ци­булю і часник почистити, дріб­но нарізати. На пательні розігрі­ти вершкове масло, обсмажити цибулю з часником, додати по­чищені, промиті та відціджені гриби і чебрець, смажити, по­мішуючи, близько 5 хв, а коли лисички розм’якнуть, дода­ти бланшовану квасолю, пере­мішати, поперчити і посолити. Можна додати картопляне бо­рошно, розведене у 4 ст. ложках холодної води.

Подати як самостійну страву або як гарнір до м’яса.

Стручкова квасоля у томатному маринаді

На 7−8 банок по 500 мл: 2 кг спаржевої квасолі, 2 кг сти­глих помідорів, сіль, цукор — до смаку, мелений перець та улюблені трави.

Ретельно вимити овочі. На­різати помідори невеликими шматочками і скласти їх у ве­лику каструлю. Тушкувати на малому вогні, поки не почнуть розпадатися. Перетерти через сито. Отримане пюре припра­вити сіллю та цукром до смаку. Можна додати улюблені трави, часник і перець.

Очистити квасолю від кінчи­ків і волокон — найкраще підійдуть молоді стручки. Покласти у велику каструлю в ледь підсоле­ну і підсолоджену киплячу воду. Варити кілька хвилин — важливо, щоб вона залишалася твердою. Відцідити.

У кожну банку, попередньо ретельно вимиту та ошпаре­ну окропом, налити близько ½ склянки пюре. Наповнити бан­ки квасолею — стручки щіль­но поставити вертикально або нарізати на менші шматочки і всипати їх всередину. Поверх квасолі залити пюре. Закрити банки кришками і поставити їх у каструлю, дно якої застелити тканиною. Наливати воду, щоб вона досягала ¾ висоти банок. Якщо вміст банок вже холод­ний, налити в каструлю холод­ної води. Якщо заливаєте гаря­че пюре і відразу пастеризуєте, налити гарячої води, щоб банки не потріскали.

Стерилізувати квасолю 25- 30 хв, вийняти і залишити висти­гати, поставивши банки дого­ри дном. Якщо переживаєте, чи збережеться консервація взим­ку, повторити процес пастериза­ції ще двічі з інтервалом 24 год.

Таку квасолю можна вико­ристовувати для приготування лечо, рагу, запіканки, супу, ква­солі по-бретонськи.

Схожі новини