Шпинат — корисний суперфуд
Підтримує імунітет, запобігає розвитку остеопорозу і раку

Листя шпинату благотворно впливає на організм завдяки великій кількості вітамінів, мінералів, органічних кислот та біологічно активних речовин. Крім того, шпинат досить поживний — за кількістю білка він поступається лише молодій квасолі та зеленому горошку.
Лікарі радять їсти більше шпинату — він здатний запобігати розвитку остеопорозу та полегшити його симптоми. Вчені довго вивчали вплив екстракту шпинату на кістки людини і дійшли висновку, що речовини, які є в ньому, допомагають відновлювати обмінні процеси у кісткових тканинах.
Дослідження довели, що шпинат здатний виводити з кісток шкідливі речовини і солі, що накопичуються упродовж життя. Крім того, він має сечогінний ефект, тому надасть тонізуючий вплив на весь організм загалом.
Шпинат — рекордсмен за вмістом каротиноїдів (попередників вітаміну А). У 50 грамах шпинату — добова норма вітаміну А. Ще в ньому багато вітамі- ну К, необхідного для високої якості крові та її згортання, а також він сприяє утриманню кальцію в кістках та їх зміцненню.
Багато останніх досліджень показують, що шпинат — протираковий засіб. У ньому є глікероліпіди — речовини, які не дають розвиватися в новоутвореннях новим судинам, які живлять ракову пухлину, не даючи їй рости далі.Також шпинат містить речовини, які нейтралізують негативний вплив канцерогенів, що є в приготованому м’ясі, та вдвічі знижує ризик розвитку раку, спровокованого вживанням м’яса.
Недавнє дослідження німецьких учених виявило, що у шпинаті є речовина, яка здатна швидко збільшувати м’язову масу. Тож усім, хто хоче підкачатись, можна рекомендувати цей природний помічник.
Ще одна чудова властивість шпинату — низька калорійність: лише 20 ккал на 100 г. Завдяки високому вмісту клітковини шпинат очищає кишківник, що сприяє детоксу та схудненню.
А ще шпинат має заспокійливі властивості. Завдяки амінокислоті триптофан він бореться з реактивною гіпоглікемією. Цей стан людини пов’язаний із падінням цукру у крові до дуже низького рівня. Часто це відбувається після того, як з'їсти або випити щось дуже солодке. Реактивна гіпоглікемія може спричинити відчуття тривоги та напади занепокоєння. А шпинат допомагає з цим упоратися.
Шпинат радять включати до раціону у випадках цукрового діабету, недокрів'я, гіпертонії, захворювання нервової системи, гастриту, остеопорозу, закрепів та метеоризму, за фізичних та розумових навантажень. Не варто забувати, що ця рослина має проносний ефект, а щавлева кислота може завдати шкоди людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Шпинат можна використовувати для приготування холодних і гарячих страв: м’ясних, рибних, з птиці, овочевих. Будь- які супи та зелені борщі, рагу, овочеві котлети, омлети та яєчні, різноманітну пасту, зі шпинату можна робити чудові яєчні або сирні начинки для пиріжків та пирогів.
Шпинат практично не треба готувати. Достатньо просто промити, трохи струсити, потім викласти в каструлю і прогріти до початку в’янення. І це — максимум. Для салату можна обмежитися промиванням.
У багатьох країнах випікають пироги зі шпинатом. Відомий, наприклад, грецький пиріг зі шпинатом — спинакопіта. Зі шпинатом готують й осетинські пироги (більш традиційна начинка — бурякова гичка). Шпинатна начинка може бути і в компанії з іншими інґредієнтами. Наприклад, із рисом, вареним яйцем.
Равіолі зі шпинатом та рікотою

1 яйце, сіль, 20 г вершкового масла, 200 г рікоти, 100 г натертого пармезану.
Для начинки: 4 яйця, 2 ст. ложки сухих хлібних крихт.
Для тіста: 500 г листя шпинату, сіль, 400 г борошна, петрушка.
Шпинат добре промити, зварити, злити воду, обсушити. Подрібнити шпинат блендером.
Масло розтопити на пательні і тушкувати шпинат на маленькому вогні 5−10 хв. Остудити і змішати в мисці з рікотою, розм’якшеною до кремоподібного стану.
Петрушку вимити, обсушити, нашаткувати. Нашатковану петрушку і подрібнені крихти хліба, натертий сир і яйце додати до суміші шпинату та рікоти. Посолити, поперчити, добре перемішати у блендері.
Борошно просіяти, засипати в миску, додати сіль і яйця. Замісити еластичне тісто. Якщо тісто виходить надто тугим, можна додати трохи оливкової олії.
Скачати тісто в кулю, загорнути в рушник і дати підійти 30 хв. Потім розкачати на два тонкі пласти прямокутної форми.
Невеликими гірками завбільшки з волоський горіх розподілити по одному пласту тіста начинку на однаковій відстані одна від одної. Проміжки тіста між ними змочити водою за допомогою пензлика. Накрити другим пластом тіста, щільно притиснувши його між гірками начинки. Акуратно розрізати тісто між рядами начинки і притиснути краї кожного квадратика тіста.
Підсушити равіолі 10 хв, потім опустити в каструлю з киплячою підсоленою водою. Коли готові равіолі почнуть спливати, вийняти шумівкою.
Викласти на блюдо, полити розтопленим вершковим маслом і посипати натертим пармезаном.
Пиріг з лаваша зі шпинатом та сиром

400 г шпинату (можна замороженого), 130 г вершкового масла, 1 ч. ложка меленої зіри, 5 великих яєць, 500 г сметани 20%, 400 г фети або бринзи, 1 велика упаковка тонкого лаваша, оливкова олія — для змащування, сіль, чорний мелений перець.
Шпинат тушкувати на пательні з 30 г вершкового масла, щоб випарувалася рідина. Приправити зірою та перцем, трохи посолити.
Збити сметану із 4 яйцями. З п’ятим яйцем змішати бринзу та шпинат. Нарізати вершкове масло, що залишилося, тонкими пластинками.
Розкласти листи лаваша на столі, змастити оливковою олією, потім шпинатно-сирною сумішшю, викласти на неї пластинки вершкового масла. Обережно згорнути рулети, нарізати шматочками завширшки 5−7 см.
Добре змастити маслом форму і викласти шматки рулета «пеньками» по колу, починаючи від бортиків, не дуже щільно. Коли форма заповниться, залити сметаною із яйцями, дати постояти 30 хв.
Потім розігріти духовку до 160°С і випікати пиріг 35−40 хв.