Передплата 2024 «Добра кухня»

Традиційні страви на Святвечір

Святвечір — це вечір перед Різдвом, коли українці за традицією збираються родинами на спільну вечерю. Ця вечеря є особливою, саме до неї готують 12 традиційних страв, кожна з яких має своє значення

12 традиційних страв на Святвечір
12 традиційних страв на Святвечір

Чому на цю вечерю готують саме 12 страв?

Етнографи припускають, що це може бути пов’язано з 12 місяцями. Віряни трактують число 12 як згадку про учнів Ісуса Христа.

Традиційно, страви мають бути пісними і їх має бути 12, але їхні назви та складники дещо відрізня­ються залежно від регіону України.

Кутя

Кутя — головна страва на Святвечір. Страва має глибокий символічний зміст, адже пшениця, як зерно, щороку ожи­ває, тому є символом вічності.

Традиційно кутю готують з пшениці та додають до неї мед, горіхи і родзин­ки. Кутю готують по-різному не лише у кожному регіоні, а й у кожній родині. Та­кож додають узвар, шоколад, курагу чи халву. Кутя може бути рідкою або густою залежно від регіону. Подекуди кутю готу­ють з рису.

100 г пшениці для куті, 100 г маку, 50 г цукру, 100 г родзинок, 100 г во­лоських горіхів, 2 ст. ложки меду.

Пшеницю залити на ніч холодною во­дою. Вранці змінити воду, варити на мало­му вогні 40 хв. Відцідити, промити під хо­лодною проточною водою, щоб видалити зайву клейковину. Перекласти в макітру чи глибоку миску. Мак запарити окропом, залишити на 10 хв. Відцідити зайву воду, перетерти в блендері або макітрі разом з цукром. Маса має трохи побіліти. Родзин­ки залити гарячою водою на 10 хв, об­сушити. Горіхи посікти ножем. Вимішати пшеницю, мак, горіхи, родзинки, додати мед. Можна додати декілька ложок узвару або теплої перевареної води, щоби кутя набула потрібної консистенції. Подавати в макітрі, глиняному полумиску або будь-якій іншій глибокій тарілці.

Узвар

Узвар, або компот із сушенини, обов’язково має бути на українському різдвяному столі. Він символізує очи­щення тіла та душі.

200 г сушених яблук, 100 г суше­них груш, 100 г чорносливу, 3 л води, 200 г меду або цукру, по 100 г суше­них ягід шипшини або родзинок — за бажання, цедра або долька лимона чи апельсина.

Усі інґредієнти для узвару помістити у велику каструлю. Поставити на мінімаль­ний вогонь. Довести до кипіння, варити ще 10 хв після закипання. За бажання перед подачею додати цедру лимона чи апельсина.

Вареники з капустою і картоплею

Вареники символізують ситість і до­статок. Пісні вареники з картоплею чи капустою обов’язково мають бути на різдвяному столі. Подають їх змащени­ми олією, засмаженою цибулею або з грибною підливою. За раз готуєте одра­зу дві з дванадцяти пісних страв.

0,5 кг борошна, 250 мл води, 2 ст. ложки олії, 0,5 кг картоплі, невелика капустина, 2 цибулини, сіль, перець — до смаку.

Просіяти борошно, додати воду, сіль, олію і замісити круте тісто. Накрити його і залишити приблизно на годину. По­чистити та зварити картоплю. Зробити пюре, посолити і поперчити. Зачекати, поки вистигне. Капусту дрібно нарізати і потушкувати. Приправити сіллю і пер­цем. Розкачати тісто, вирізати кружальця, всередину класти приблизно чайну ложку картопляної начинки, формувати невеликі вареники. У великій каструлі закип’ятити воду. Кидати вареники у киплячу воду, ва­рити 5 хв, помішуючи, поки вареники не піднімуться на поверхню води. Вибрати вареники. Подавати, змастивши олією, або підсмаженою цибулею.

Голубці

Уже сама назва цієї страви вказує на символічність. Голуб приносить мир та злагоду.

1 невелика капустина, 150 г рису, 1 морквина, 10 шампіньйонів, 1 цибу­лина, 2 ст. ложки томатної пасти, сіль і перець.

З капусти зняти верхній шар листя, акуратно вирізати качан. Занурити качан капусти в окріп і поступово акуратно від­діляти листки один за одним. З охолодже­них листків зрізати товсті прожилки. Зва­рити рис. Моркву натерти, цибулю і гриби нашаткувати якомога дрібніше. Овочі об­смажити в олії. Додати в пательню рис, сіль, перець та томатну пасту. Тримати на малому вогні ще 7−10 хв. Готову начинку остудити. Покласти начинку в центр ка­пустяного листка. Загорнути його руле­тиком, підібгавши кінці до середини, щоб не випадала начинка. Скласти голубці в каструлю, залити водою до половини і тушкувати під кришкою 40 хв.

Тушкована капуста з грибами

На різдвяному столі капуста символі­зує єднання навколо однієї основи.

400 г свіжих грибів, 1 капустина, 1 цибулина, 2−3 морквини, 2 зубчики часнику, сіль, перець, олія.

Нашаткувати капусту, гриби нарізати слайсами, моркву натерти на тертці, а цибулю дрібно посікти. Капусту викласти у каструлю або глибоку пательню, дода­ти 100 мл води та трохи олії. Поставити на малий вогонь. Додати до капусти гри­би, моркву, цибулю, лаврове листя і туш­кувати до готовності.

Грибна юшка з вушками

Гриби символізують продовження роду та плодовитість. Тому на різдвяно­му столі так багато страв з ними. А ще й тому, що вони є одним з важливих скла­дових пісних страв. Грибна юшка (або пісний борщ) і вушка — це дві страви, які гармонійно поєднуються.

300 г сушених білих грибів, 1 морк­вина, 1 цибулина, 2 л води, 1 склян­ка борошна, 2 ст. ложки олії, перець чорний горошком, лаврове листя, сіль, перець.

Гриби замочити на 30 хв у гарячій воді та добре промити. Нарізати гриби невеликими шматочками, варити на не­великому вогні 20 хв. Моркву натерти на тертці, цибулю посікти. Смажити овочі 3−4 хв у невеликій кількості олії. Вийняти шумівкою гриби та викласти до овочів. Смажити ще 2−3 хв, посолити і поперчи­ти. Половину овочевої маси викласти у каструлю і залити водою, довести до ки­піння, покласти лаврове листя й перець горошком. Посолити, поперчити.

Решту маси подрібнити в блендері до однорідності - це буде начинкою до вушок. Замісити тісто як на вареники. Розкачати, нарізати квадратами 4×4 см. На середину кожного квадрата виклас­ти чайну ложку начинки і зліпити вуш­ка — вийде склеєний трикутник. А потім з'єднати протилежні кінці трикутника. Варити вушка у киплячій підсоленій воді, після закипання 2−3 хв. Подавати у гли­бокій тарілці з грибною юшкою.

Квасоля тушкована

Страви з квасолі та гороху на Святве­чір символізують весну, яка завжди від­роджується в людині після занепаду.

2 склянки квасолі білої або черво­ної, 1 морквина, 1 цибулина, 2 ст. лож­ки томатної пасти, сіль і перець, олія.

Замочити квасолю на ніч у холодній воді, після цього добре промити. Залити водою, варити на середньому вогні до на­півготовності приблизно годину. Натерти моркву, посікти цибулю. Розігріти патель­ню з олією, обсмажити цибулю і моркву 6−7 хв. Додати готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, сіль і перець до смаку. Тушкувати, помішуючи, ще 5−6 хв.

Оселедець

Риба — символ християнства. Тому обов’язково серед 12 різдвяних пісних страв мають бути й страви з риби.

1 маринований оселедець, цибу­ля, лимон, олія.

Промити і почистити оселедець, від­ділити кістки, зняти шкіру. Нарізати порційними шматками. Викласти на тарілку. Подавати з цибулею або лимоном.

Запечений короп

1−1,5 кг коропа або іншої риби, сіль, перець, лимон.

Духовку розігріти до 2200С. Коропа до­бре помити, обсушити паперовим руш­ником й зробити по три поперечні роз­різи з кожного боку. Натерти з усіх боків і всередині сумішшю солі та перцю. По­класти у кожен розріз по шматочку лимо­на. Викласти рибу на змащене олією деко і запікати 10−15 хв. Перевернути рибу і готувати ще 10−15 хв. Риба має почати рум’янитись, а м’якоть до самих кісток побіліти. Подавати зі скибочками лимона.

Різдвяний калач

Традиційний обрядовий хліб із білого борошна, випечений у формі кола із кру­ченого й переплетеного тіста, з отвором посередині.

200 мл молока, 2 ст. ложки цу­кру, 1 ч. ложка сухих дріжджів, дріб­ка солі, ванільний цукор, 60 мл олії, 450 г борошна, жовток — для змащу­вання, мак — для посипання.

У тепле молоко додати цукор і сухі дріж­джі, перемішати, залишити підрости на 10 хв. Перелити цю опару у велику миску, додати олію, борошно, замісити тісто. На­крити рушником і залишити у теплі на 1 год. Тісто має вдвічі збільшитися в об'ємі. Роз­ділити тісто на дві частини, формувати ру­ками два довгі валики. З'єднати їх з одного боку і сплести косичку. Сформувати калач — коло з діркою посередині. Викласти на деко з пергаментним папером, залишити на 20 хв у теплому місці, щоб тісто підрос­ло. Змастити яйцем і посипати маком. Ви­пікати у розігрітій до 1800С духовці 30−40 хв.

Пампушки

Пампухи на столі - символ свята та солодкого життя.

400 г борошна, 30 г пресованих дріжджів, 150 мл молока, 80 мл олії, 50 г цукру, цедра 1 лимона, 200 г цу­крової пудри, 1 л олії - для смажен­ня, варення або мак — для начинки.

Зробити опару — розчинити дріжджі в теплій воді, додати 2 ст. ложки борошна і 1 ст. ложку цукру і поставити суміш у тепле місце для бродіння на 15 хв. Просіяти бо­рошно і решту цукру в глибоку миску, вли­ти опару, додати олію та цедру лимона, за­місити тісто. Залишити в теплому місці на годину. Після того розкачати тісто. Виріза­ти склянкою кружальця, в середину кож­ного викласти начинку та накрити іншою частиною тіста, защипнути край. Готові пампухи покласти на посипану борошном дощечку швом донизу. Залишити на 10−15 хв, щоб вони піднялися. У глибокій кастру­лі з товстим дном розігріти 1 л олії, коли на дні з’являються невеликі пухирці, опускати по 3−4 пампухи та обсмажувати з обох бо­ків до золотистого кольору. Гарячі пампухи посипати цукровою пудрою. Для аромату до неї можна додати ванільний цукор.

Схожі новини