Передплата 2025 «Неймовірні історії життя»

Як постити без стресу для організму? Додати у раціон бобові, горіхи, насіння

З понеділка, 3 березня, розпочався Великий піст, який триватиме до 19 квітня, бо Великдень цього року припадає на 20 квітня. Упродовж сорока днів віруючі утримуватимуться від тваринної їжі

Овочеве рагу з квасолею і грибами
Овочеве рагу з квасолею і грибами

У дні посту організму лю­дини бракує білка. Якщо немає м’яса чи обмаль молочних продуктів, у хід йдуть альтернативні джерела, насам­перед бобові. Однак різкий пе­рехід на боби може зашкодити травленню. Краще додавати у меню невеликі порції, поступо­во збільшуючи їх об'єм. Почати можна із сочевиці, потім додати нут та квасолю.

Оскільки вживання молоч­ної продукції обмежено, у ра­ціоні мають з’явитися рослин­ні аналоги — наприклад, соєве молоко, збагачене вітаміном D та кальцієм.

Що стосується заліза, то його можна отримати з тих же бобових, насіння, сухофрук­тів та цілозернових продуктів. Омега-3 жирні кислоти також є у горіхах та насінні.

Загалом у піст корисно їсти крохмалисті продукти, більше овочів та фруктів, а також дода­вати різні олії. Варто зберігати збалансований та різноманіт­ний раціон. Якщо здоров’я по­гіршується, не зайвою стане допомога дієтолога.

Суп-пюре із сочевиці

200 г червоної сочевиці, 200 г цибулі, 200 г моркви, 0,5 ч. ложки куміну (зіри), 1 ст. ложка томатної пасти, 2−3 зубчики часнику, 3 ст. ложки оливкової олії, сіль і чорний мелений перець — до смаку.

У каструлі з товстим дном розігріти оливкову олію і під­смажити подрібнені цибулю та часник до прозорості та лег­кої золотистості. Додати меле­ну зіру (кумін) і томатну пасту. Перемішати й обсмажувати не довше хвилини. Додати в ка­струлю натерту моркву й об­смажувати ще близько 3 хв.

Всипати сочевицю, влити 1 літр окропу, закип’ятити і вари­ти близько 25 хв до готовності сочевиці. За 5 хв до готовнос­ті посолити, поперчити до сма­ку. Збити суп занурювальним блендером. За потреби гус­тоту супу можна регулювати окропом. Подати з домашніми сухариками.

Для приготування соче­вичного супу-пюре підхо­дить сочевиця, час варіння якої становить 20−25 хв. У різ­них виробників така сочевиця може називатися по-різному: червона, золотиста, перська, східна.

Такий крем-суп можна зва­рити й на м’ясному бульйоні, додавши вершки або сметану, обсмажений бекон чи шматоч­ки вареного курячого філе, на­тертий сир…

Овочеве рагу з квасолею і грибами

400 г консервованої бі­лої квасолі у томатному соусі, 400 г заморожених пе­чериць, 400 г замороженої броколі, сіль, 1 морквина, 2 ст. ложки борошна, 1 не­великий червоний гострий перець, 2 см кореня свіжо­го імбиру, 3 ст. ложки олії, 2 зубчики часнику, 1 цибу­лина.

Броколі і печериці розморо­зити. Гриби обваляти в борош­ні і швидко обсмажити в 1 ст. ложці розігрітої олії, через 3 хв перемішати і обсмажувати ще 3 хв. Відставити.

Розігріти у сотейнику решту олії, обсмажити дрібно наріза­ні цибулю, часник, імбир і го­стрий перець, час від часу по­мішуючи, 5 хв.

Додати нарізану кружальця­ми моркву і броколі, влити 0,5 склянки гарячої води, перемі­шати. Зменшити вогонь до се­реднього і готувати під криш­кою до м’якості капусти, 15−20 хв. Додати квасолю разом із томатним соусом, приправи­ти сіллю, прогріти 5 хв. Додати обсмажені гриби, акуратно пе­ремішати. Зняти з вогню і за­лишити під кришкою на 10 хв.