Як постити без стресу для організму? Додати у раціон бобові, горіхи, насіння
З понеділка, 3 березня, розпочався Великий піст, який триватиме до 19 квітня, бо Великдень цього року припадає на 20 квітня. Упродовж сорока днів віруючі утримуватимуться від тваринної їжі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/528961/ovocheve-rahu.jpg)
У дні посту організму людини бракує білка. Якщо немає м’яса чи обмаль молочних продуктів, у хід йдуть альтернативні джерела, насамперед бобові. Однак різкий перехід на боби може зашкодити травленню. Краще додавати у меню невеликі порції, поступово збільшуючи їх об'єм. Почати можна із сочевиці, потім додати нут та квасолю.
Оскільки вживання молочної продукції обмежено, у раціоні мають з’явитися рослинні аналоги — наприклад, соєве молоко, збагачене вітаміном D та кальцієм.
Що стосується заліза, то його можна отримати з тих же бобових, насіння, сухофруктів та цілозернових продуктів. Омега-3 жирні кислоти також є у горіхах та насінні.
Загалом у піст корисно їсти крохмалисті продукти, більше овочів та фруктів, а також додавати різні олії. Варто зберігати збалансований та різноманітний раціон. Якщо здоров’я погіршується, не зайвою стане допомога дієтолога.
Суп-пюре із сочевиці
/wz.lviv.ua/images/articles/2025/03/%D1%81%D1%83%D0%BF%20%D0%BF%D1%8E%D1%80%D0%B5.jpg)
200 г червоної сочевиці, 200 г цибулі, 200 г моркви, 0,5 ч. ложки куміну (зіри), 1 ст. ложка томатної пасти, 2−3 зубчики часнику, 3 ст. ложки оливкової олії, сіль і чорний мелений перець — до смаку.
У каструлі з товстим дном розігріти оливкову олію і підсмажити подрібнені цибулю та часник до прозорості та легкої золотистості. Додати мелену зіру (кумін) і томатну пасту. Перемішати й обсмажувати не довше хвилини. Додати в каструлю натерту моркву й обсмажувати ще близько 3 хв.
Всипати сочевицю, влити 1 літр окропу, закип’ятити і варити близько 25 хв до готовності сочевиці. За 5 хв до готовності посолити, поперчити до смаку. Збити суп занурювальним блендером. За потреби густоту супу можна регулювати окропом. Подати з домашніми сухариками.
Для приготування сочевичного супу-пюре підходить сочевиця, час варіння якої становить 20−25 хв. У різних виробників така сочевиця може називатися по-різному: червона, золотиста, перська, східна.
Такий крем-суп можна зварити й на м’ясному бульйоні, додавши вершки або сметану, обсмажений бекон чи шматочки вареного курячого філе, натертий сир…
Овочеве рагу з квасолею і грибами
400 г консервованої білої квасолі у томатному соусі, 400 г заморожених печериць, 400 г замороженої броколі, сіль, 1 морквина, 2 ст. ложки борошна, 1 невеликий червоний гострий перець, 2 см кореня свіжого імбиру, 3 ст. ложки олії, 2 зубчики часнику, 1 цибулина.
Броколі і печериці розморозити. Гриби обваляти в борошні і швидко обсмажити в 1 ст. ложці розігрітої олії, через 3 хв перемішати і обсмажувати ще 3 хв. Відставити.
Розігріти у сотейнику решту олії, обсмажити дрібно нарізані цибулю, часник, імбир і гострий перець, час від часу помішуючи, 5 хв.
Додати нарізану кружальцями моркву і броколі, влити 0,5 склянки гарячої води, перемішати. Зменшити вогонь до середнього і готувати під кришкою до м’якості капусти, 15−20 хв. Додати квасолю разом із томатним соусом, приправити сіллю, прогріти 5 хв. Додати обсмажені гриби, акуратно перемішати. Зняти з вогню і залишити під кришкою на 10 хв.