Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Золотисті картопляні котлети зі смаженою цибулею: смак домашнього затишку

Хрусткі зовні, ніжні всередині - ці картопляні котлети зі смаженою цибулею стануть чудовим доповненням до сімейного обіду. Їх можна подавати зі сметаною або зробити ще смачнішими, додавши грибну начинку. Спробуйте приготувати — і ця страва неодмінно стане вашою улюбленою!

700−800 г картоплі, 3 середні ци­булини, 1 яйце, 2 жовтки, 25 г жирної сметани, пряжене масло, сіль, чор­ний мелений перець, панірувальні сухарі, сметана — для подачі.

Відкласти 1 велику або 2 невеликі картоплини. Очистити решту картоплі, зварити під кришкою до м’якості, по­соливши. Очистити цибулю, нарізати тонкими кільцями, присипати сухарями, струсити зайве. У великій пательні з ви­сокими бортиками розігріти олію шаром не менш ніж 1 см. Обсмажити цибулю порціями на сильному вогні до золотис­то-коричневого кольору. Готову цибулю викладати на зім'яті паперові рушники.

Відкладену картоплю очистити і на­терти на дрібній тертці. Гарячою олією (3−4 ст. ложки), що залишилася від об­смажування цибулі, залити натерту кар­топлю, додати сметану і ретельно пере­мішати. Злити із вареної картоплі воду, розім'яти її на пюре і змішати з карто­пляно-сметанною масою. Посолити, по­перчити, остудити. В охололу картопля­ну масу додати збите з жовтками яйце і ретельно перемішати. Змочуючи руки у воді, зліпити круглі котлети діам. близь­ко 7 см і завтовшки 1,5−2 см. Обваляти кожну котлету у сухарях і обсмажити у пряженому маслі на невеликому вогні до рум’яної скоринки з усіх боків. Пода­вати зі смаженою цибулею і сметаною. Картопляні котлети можна перетворити на зрази, якщо вкласти в серединку кож­ної трохи начинки, наприклад, дрібно на­різані й обсмажені із цибулею печериці.