Огірки треба їсти щодня
А малосольні і квашені навіть корисніші за свіжі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/467334/ohirky-zahalne.jpg)
На ринках море огірків – великих, маленьких, кривеньких... Правда, ціна тримається “нарівні”. За добірні для закруток доведеться віддати 35- 40 гривень за кілограм. А корнішони взагалі по 50 грн. Багато не купиш, але огірки на зиму – свята справа. А ще як не посмакувати влітку ароматними малосольними?
Огірки відомі своїми антиоксидантними, протизапальними та протираковими властивостями. На додаток до цього, шкірка огірка містить важливу для нормального травлення клітковину та бета-каротин, що сприяє покращенню імунної функції, зору та стану шкіри. Огірки можуть похвалитися низьким вмістом калорій, вуглеводів, натрію, жирів та холестерину.
Огірки на 95% складаються з води, що робить їх не так альтернативою, як доповненням до тих двох літрів води, які слід випивати щодня.
Вітамін К, який є в огірках, має важливе значення для здоров’я кісток. Зокрема, достатнє споживання огірків знижує ризик переломів, а у поєднанні з вітаміном D ущільнює кісткову тканину і позитивно впливає на баланс кальцію.
Як й інші продукти із високим вмістом антиоксидантів, огірки дозволяють організму нормально функціонувати. Антиоксидантні сполуки заважають утворенню вільних радикалів, що запускає у клітинах процеси відновлення (тобто омолодження). Іншими словами, так само, як скибочки огірка на обличчі можуть зняти набряки та запалення, салат з огірків покращить стан ваших внутрішніх органів.
Огірки можуть бути дуже корисними для тих, у кого проблеми із серцем та судинами за рахунок вмісту в них чималої дози калію.
Огірки містять фізетин, який все частіше пов’язують із захистом нервових клітин від пошкоджень, покращенням пам’яті та зниженням ризику розвитку хвороби Альцгеймера.
Огірки природним чином нормалізують процеси травлення і вирішують проблему закрепів. Дієтологи стверджують, що можна отримати навіть більше переваг, якщо їсти не свіжі, а квашені огірки. У процесі ферментації огірки насичуються пробіотиками, які культивують корисні бактерії у кишківнику.
Хрумкі малосольні огірки
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/malosol%D1%8Cni_khrumki.jpg)
1,5 кг невеликих та щільних огірочків з дрібним насінням, 2 л води, 2 ст. ложки з невеликим верхом грубої нейодованої солі, 1 ст. ложка без верху цукру, 1-2 листки хрону, 3-4 листки смородини, 2 лаврові листки, 6-8 горошин чорного перцю, 2-3 горошини духмяного перцю, 3 гілочки кропу, 4-5 зубчиків часнику.
Зрізати з огірків хвостики з обох кінців. У киплячій воді розчинити сіль і цукор.
У чисту 3-літрову банку щільно вкласти огірки, чергуючи їх із хроном, кропом, листям смородини і часником. Зверху покласти лаврове листя і горошини чорного та духмяного перців. Залити огірки киплячим розсолом, накрити кришкою та залишити за кімнатної температури на добу.
Через добу хрумкі малосольні огірочки готові. Зберігати у банці в холодильнику.
Малосольні огірки з гірчицею
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/malosol%D1%8Cni_z_hirchytseiu.jpg)
700 г огірків, 2 зубчики часнику, смужка болгарського перцю, 3 гілочки кропу, 3 гілочки петрушки, 1 лавровий листок, 1 ч. ложка зернової гірчиці, 1 ст. ложка з гіркою солі, 0,5 л води, 2 вишневі листки, 20 г ріпчастої цибулі, 10 горошин чорного перцю, 1 ч. ложка коріандру горошком.
На дно 1-літрової банки покласти петрушку з кропом, листя вишні, кілька скибочок цибулі та часнику. Обрізати на огірках хвостики, вкласти їх у банку, зверху – кілька шматочків очищеного болгарського перцю. Всипати перець, коріандр та гірчицю. Додати сіль.
Налити окріп до верху банки, прикрити кришкою, злегка збовтати. Залишити огірки за кімнатної температури на добу. Обов’язково поставити під банку блюдце, щоб коли почнеться бродіння, розсіл не стікав на стіл. Тоді перенести в прохолодне місце ще на дві доби.
Огірки як з бочки
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/07/kvasheni.jpg)
500 г огірків, по 5 горошин чорного і духмяного перцю, 1 лавровий листок, 4 зубчики часнику, перець гострий – до смаку, 10 см кореня хрону, по 4 листки вишні і смородини, 1 листок горіха, пів листка хрону, 1 парасолька кропу з насінням, 1 ст. ложка солі (з маленькою гіркою), 550 мл води.
У простерилізовану банку вкласти корінь хрону, листя, парасольку кропу, спеції, часник, шматочок гострого перцю. Заповнити огірками з відрізаними хвостиками.
Киплячим розсолом, приготованим з води і солі, залити огірки, прикрити кришкою до повного охолодження.
Банку поставити на тарілку, щоб маринад не переливався. Залишити в теплому місці на 2-3 дні. Огірки змінять колір, зверху з’явиться піна. Скуштувати – якщо смак став кисло-солоним, огірки готові.
Злити з банки розсіл, додати 50 мл солоної води, закип’ятити і залити огірки по вінця, відразу закрити кришками. До повного вистигання залишити денцем догори. Накривати не потрібно.