Передплата 2024 «Добра кухня»

Огірки треба їсти щодня

А малосольні і квашені навіть корисніші за свіжі

На ринках море огірків – великих, маленьких, кривеньких... Правда, ціна тримається “нарівні”. За добірні для закруток доведеться віддати 35- 40 гривень за кілограм. А корнішони взагалі по 50 грн. Багато не купиш, але огірки на зиму – свята справа. А ще як не посмакувати влітку ароматними малосольними?

Огірки відомі своїми ан­тиоксидантними, про­тизапальними та проти­раковими властивостями. На додаток до цього, шкірка огірка містить важливу для нормаль­ного травлення клітковину та бета-каротин, що сприяє покра­щенню імунної функції, зору та стану шкіри. Огірки можуть по­хвалитися низьким вмістом ка­лорій, вуглеводів, натрію, жирів та холестерину.

Огірки на 95% складаються з води, що робить їх не так аль­тернативою, як доповненням до тих двох літрів води, які слід ви­пивати щодня.

Вітамін К, який є в огір­ках, має важливе значення для здоров’я кісток. Зокрема, до­статнє споживання огірків зни­жує ризик переломів, а у поєд­нанні з вітаміном D ущільнює кісткову тканину і позитивно впливає на баланс кальцію.

Як й інші продукти із високим вмістом антиоксидантів, огір­ки дозволяють організму нор­мально функціонувати. Анти­оксидантні сполуки заважають утворенню вільних радикалів, що запускає у клітинах процеси відновлення (тобто омолоджен­ня). Іншими словами, так само, як скибочки огірка на обличчі можуть зняти набряки та запа­лення, салат з огірків покращить стан ваших внутрішніх органів.

Огірки можуть бути дуже ко­рисними для тих, у кого пробле­ми із серцем та судинами за ра­хунок вмісту в них чималої дози калію.

Огірки містять фізетин, який все частіше пов’язують із захис­том нервових клітин від пошко­джень, покращенням пам’яті та зниженням ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Огірки природним чином нормалізують процеси трав­лення і вирішують проблему закрепів. Дієтологи стверджу­ють, що можна отримати на­віть більше переваг, якщо їсти не свіжі, а квашені огірки. У процесі ферментації огірки на­сичуються пробіотиками, які культивують корисні бактерії у кишківнику.

Хрумкі малосольні огірки

1,5 кг невеликих та щіль­них огірочків з дрібним на­сінням, 2 л води, 2 ст. лож­ки з невеликим верхом грубої нейодованої солі, 1 ст. лож­ка без верху цукру, 1-2 лист­ки хрону, 3-4 листки сморо­дини, 2 лаврові листки, 6-8 горошин чорного перцю, 2-3 горошини духмяного перцю, 3 гілочки кропу, 4-5 зубчиків часнику.

Зрізати з огірків хвостики з обох кінців. У киплячій воді роз­чинити сіль і цукор.

У чисту 3-літрову банку щіль­но вкласти огірки, чергуючи їх із хроном, кропом, листям смо­родини і часником. Зверху по­класти лаврове листя і гороши­ни чорного та духмяного перців. Залити огірки киплячим розсо­лом, накрити кришкою та зали­шити за кімнатної температури на добу.

Через добу хрумкі малосоль­ні огірочки готові. Зберігати у банці в холодильнику.

Малосольні огірки з гірчицею

700 г огірків, 2 зубчики часнику, смужка болгарсько­го перцю, 3 гілочки кропу, 3 гілочки петрушки, 1 лавровий листок, 1 ч. ложка зернової гірчиці, 1 ст. ложка з гіркою солі, 0,5 л води, 2 вишневі листки, 20 г ріпчастої цибу­лі, 10 горошин чорного пер­цю, 1 ч. ложка коріандру го­рошком.

На дно 1-літрової банки по­класти петрушку з кропом, лис­тя вишні, кілька скибочок цибулі та часнику. Обрізати на огірках хвостики, вкласти їх у банку, зверху – кілька шматочків очи­щеного болгарського перцю. Всипати перець, коріандр та гірчицю. Додати сіль.

Налити окріп до верху бан­ки, прикрити кришкою, злегка збовтати. Залишити огірки за кімнатної температури на добу. Обов’язково поставити під бан­ку блюдце, щоб коли почнеть­ся бродіння, розсіл не стікав на стіл. Тоді перенести в прохолод­не місце ще на дві доби.

Огірки як з бочки

500 г огірків, по 5 горошин чорного і духмяного перцю, 1 лавровий листок, 4 зубчики часнику, перець гострий – до сма­ку, 10 см кореня хрону, по 4 листки вишні і смородини, 1 лис­ток горіха, пів листка хрону, 1 парасолька кропу з насінням, 1 ст. ложка солі (з маленькою гіркою), 550 мл води.

У простерилізовану банку вкласти корінь хрону, листя, па­расольку кропу, спеції, часник, шматочок гострого перцю. За­повнити огірками з відрізаними хвостиками.

Киплячим розсолом, при­готованим з води і солі, зали­ти огірки, прикрити кришкою до повного охолодження.

Банку поставити на тарілку, щоб маринад не переливався. Залишити в теплому місці на 2-3 дні. Огірки змінять колір, звер­ху з’явиться піна. Скуштувати – якщо смак став кисло-солоним, огірки готові.

Злити з банки розсіл, додати 50 мл солоної води, закип’ятити і залити огірки по вінця, відра­зу закрити кришками. До повно­го вистигання залишити денцем догори. Накривати не потрібно.

Схожі новини