Грушево-яблучний пляцок: ніжна випічка
Ароматний, хрусткий і водночас ніжний грушево-яблучний пляцок — ідеальний десерт для сімейного чаювання. Поєднання кислуватих яблук, солодких груш і пряної кориці створює неперевершений смак, а пісочне тісто та золотиста крихта додають йому особливої текстури. Цей пляцок готується просто, але виглядає й смакує так, наче з вишуканої кондитерської!
:format(webp)/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/530355/hrushevo-iabluchnyi-pliatsok.jpg)
Для тіста: 300 г борошна, 200 г масла, 100 г цукрової пудри, 2 жовтки, 1 ч. ложка розпушувача, дрібка солі.
Для начинки: 3 великі яблука (найкраще кислі), 3 стиглі груші, 3 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка кориці, сік ½ лимона.
Для крихти: 100 г пшеничного борошна, 50 г масла (холодного), 50 г цукру.
Пісочне тісто. У мисці змішати борошно, цукрову пудру, розпушувач і сіль.
Додати нарізане кубиками холодне масло і розтерти його із сухими інґредієнтами до утворення крихти. Потім додати жовтки і швидко замісити тісто, формуючи з нього кулю. Загорнути тісто у харчову плівку і покласти у холодильник на 30 хв.
Фруктова начинка. Яблука і груші почистити, вирізати серцевину і нарізати тонкими скибочками. Змішати фрукти з цукром, корицею та лимонним соком. Ця суміш додасть пляцку ідеально збалансованого солодко-кислого смаку.
Крихта. У мисці змішати борошно, цукор і холодне масло. Розтирати інґредієнти пальцями до утворення дрібних грудочок. Вийняти тісто з холодильника і розкачати завтовшки близько 0,5 см. Викласти ним дно та боки форми для випічки. Наколоти дно виделкою, щоб запобігти утворенню бульбашок повітря під час випікання. На підготовлену основу викласти фрукти. Посипати пляцок підготовленою крихтою, рівномірно розподіляючи її по всій поверхні. Випікати у розігрітій до 180°C духовці 45−50 хв, поки крихта не стане золотистою, а фрукти м’якими. Після випікання дати пляцку охолонути. Пляцок найкраще смакує із збитими вершками або ванільним морозивом. Щоб тісто було більш хрустким, можна підпекти основу впродовж близько 10 хв перед додаванням фруктів. Додатково, для збагачення смаку, до начинки можна додати жменю родзинок чи волоських горіхів.