Передплата 2025 «Добра кухня»

Грушево-яблучний пляцок: ніжна випічка

Ароматний, хрусткий і водночас ніжний грушево-яблучний пляцок — ідеальний десерт для сімейного чаювання. Поєднання кислуватих яблук, солодких груш і пряної кориці створює неперевершений смак, а пісочне тісто та золотиста крихта додають йому особливої текстури. Цей пляцок готується просто, але виглядає й смакує так, наче з вишуканої кондитерської!

Грушево-яблучний пляцок
Грушево-яблучний пляцок

Для тіста: 300 г борошна, 200 г мас­ла, 100 г цукрової пудри, 2 жовтки, 1 ч. ложка розпушувача, дрібка солі.

Для начинки: 3 великі яблука (най­краще кислі), 3 стиглі груші, 3 ст. ложки цукру, 1 ч. ложка кориці, сік ½ лимона.

Для крихти: 100 г пшеничного борош­на, 50 г масла (холодного), 50 г цукру.

Пісочне тісто. У мисці змішати борош­но, цукрову пудру, розпушувач і сіль.

Додати нарізане кубиками холодне масло і розтерти його із сухими інґредієн­тами до утворення крихти. Потім додати жовтки і швидко замісити тісто, формую­чи з нього кулю. Загорнути тісто у харчову плівку і покласти у холодильник на 30 хв.

Фруктова начинка. Яблука і груші по­чистити, вирізати серцевину і нарізати тонкими скибочками. Змішати фрукти з цукром, корицею та лимонним соком. Ця суміш додасть пляцку ідеально збалансо­ваного солодко-кислого смаку.

Крихта. У мисці змішати борошно, цукор і холодне масло. Розтирати інґре­дієнти пальцями до утворення дрібних грудочок. Вийняти тісто з холодильника і розкачати завтовшки близько 0,5 см. Викласти ним дно та боки форми для ви­пічки. Наколоти дно виделкою, щоб за­побігти утворенню бульбашок повітря під час випікання. На підготовлену основу викласти фрукти. Посипати пляцок під­готовленою крихтою, рівномірно роз­поділяючи її по всій поверхні. Випікати у розігрітій до 180°C духовці 45−50 хв, поки крихта не стане золотистою, а фрукти м’якими. Після випікання дати пляцку охолонути. Пляцок найкраще смакує із збитими вершками або ванільним моро­зивом. Щоб тісто було більш хрустким, можна підпекти основу впродовж близь­ко 10 хв перед додаванням фруктів. До­датково, для збагачення смаку, до на­чинки можна додати жменю родзинок чи волоських горіхів.