Черешневий бум
Мелітопольські ягоди замінили імпортними

Прилавки на ринках завалені черешнями – до кольору до вибору і смаку, на будь який гаманець. Місцева ягода по 50-60 грн за кілограм, імпортна – 100-200 грн. Є грецька, іспанська, італійська... Та, на жаль, немає нашої рідної – мелітопольської.
– Ви б знали, як ми плачемо за нашою рідною черешнею – мелітопольською, – зі слізьми на очах бідкається продавчиня на львівському базарі. – Жодна імпортна не замінить нам нашої ягоди. Все через ту кляту війну. Молимося, щоб якомога швидше настав мир, і вже наступного року ми смакували найкращими черешнями у світі – з українського Мелітополя!
Дієтологи стверджують, що черешня багата мікроелементами і мінералами, які відповідають за бадьорий зовнішній вигляд, міцні нерви і безвідмовну роботу серцево-судинної системи. Саме тому черешню називають «ягодою серця».
Черешня містить велику кількість глюкози та вітаміну С, тож швидко може поновити запас сил. У черешні є мелатонін, який відповідає, зокрема, й за регуляцію сну і біоритми. Тому черешня може покращити сон. Черешня містить бета-каротин, який позитивно впливає на зорову систему. До речі, бета-каротину у черешні у 20 разів більше, ніж у чорницях і полуницях. У черешні є багато антиоксидантів, серед них – квертецин і антоціан. Саме ці компоненти рекомендують вживати для профілактики раку. Згідно з результатами дослідження, проведеного у США, ті, хто споживає за рік більш ніж 3 кг черешні, значно рідше страждає від ракових і серцевих захворювань, ніж ті, хто вживав менше ніж 1 кг або не їв зовсім.
Антиоксиданти також покращують стан шкіри, адже допомагають організму швидко позбуватися шлаків і токсинів. А ретинол, яким також багаті черешні, відповідає за підтримання і відновлення тканин шкіри. Завдяки високому вмісту клітковини черешня нормалізує роботу травної системи і допомагає знизити рівень холестерину.
Каротиноїди і флавоноїди, що є у черешнях, покращують згортання крові, зміцнюють стінки судин і є профілактикою утворення тромбів.
Черешню можна вживати щодня. Вона істотно оздоровить організм і додасть ясності думок, також ягода чудово тонізує і зміцнює імунітет. З цією ягодою можна влаштовувати розвантажувальні дні, якщо вибрати несолодкий сорт, або ж черешню можна замінити вишнею. Але зловживати такими «дієтами» не можна.
Особливо корисна черешня для літніх людей з гіпертонією. Ягоди черешні здатні нормалізувати тиск та очищати судини. Їх рекомендують їсти за атонії кишківника та захворювань, що супроводжуються слабкою перистальтикою. Черешня корисна також за анемії.
Щоденне вживання ягід черешні допоможе зняти біль під час сечовипускання, вилікувати артрит. Відвар з листя черешні – хороший сечогінний засіб.
Також черешня виводить з організму надлишок води. Саме тому вона корисна й для тих людей, які мають набряки та варикозне розширення вен.
Достатньо з’їдати 10-12 стиглих ягід у день, щоб забезпечити організм корисними речовинами.
Черешневий соус

150 г черешень, 2-3 зубчики часнику, зелень кінзи, кропу або петрушки, 3 дрібки солі, 2 дрібки чорного меленого перцю, 1 дрібка червоного меленого перцю.
Бажано ягоди замочити на пів години у воді, а потім промити.
Черешні очистити від стебел і кісточок. Подрібнити занурювальним блендером. Додати нарізані зубчики часнику і зелень, сіль, перець. За бажання можна влити трохи оливкової олії. Подрібніть вміст чаші близько 1-2 хв на пульсуючому режимі.
Викласти черешневу масу в соусник і подавати до гарячого м’яса, обсмаженого бекону.
Варення з черешень без кісточок

1 кг черешень, 500 г цукру.
Засипати черешні без кісточок цукром та залишити на кілька хвилин, щоб пустила сік.
Пересипати у каструлю і поставити на малий вогонь. Додавати воду не потрібно. Акуратно кілька разів помішати, щоб черешня поступово прогрівалася. Коли закипить, шумівкою зняти білу піну. За легкого кипіння варити черешню 5 хв і можна закривати в простерилізовані банки, заповнюючи їх по вінця. Якщо хочете, щоб варення було густішим, слід залишити сік у каструлі (його можна використати для компоту), а банку заповнити ягодами з мінімальною кількістю соку.
Банки відразу ж закрити кришками, перевернути, накрити і залишити до повного вистигання.
Пиріг із черешнями

300 г борошна, 100 г цукру, 150 г вершкового масла, 200 г сметани 15%, 3 яйця, 1 ч. ложка ванільного цукру, 1 ч. ложка розпушувача, 350- 400 г солодких червоних черешень.
Розтерти розм’якшене вершкове масло з цукром і ванільним цукром на пухку масу.
Додати яйця і сметану. Ретельно перемішати.
Борошно змішати з розпушувачем, просіяти. Додати до яєчно-масляної маси. Замісити однорідне тісто, як густа сметана.
Додати в тісто черешні, акуратно перемішати. Форму для випічки діам. 22-24 см застелити пергаментом або змастити вершковим маслом і присипати борошном. Викласти тісто у форму, розрівняти.
Випікати пиріг за температури 190°С 40-50 хв. Перевірити готовність дерев’яною шпажкою. Якщо шпажка суха – пиріг готовий. Охололий пиріг посипати цукровою пудрою.