Передплата 2024 «Добра кухня»

Черешневий бум

Мелітопольські ягоди замінили імпортними

Прилавки на ринках завалені черешнями – до кольору до вибору і смаку, на будь який гаманець. Місцева ягода по 50-60 грн за кілограм, імпортна – 100-200 грн. Є грецька, іспанська, італійська... Та, на жаль, немає нашої рідної – мелітопольської.

– Ви б знали, як ми плаче­мо за нашою рідною черешнею – мелітопольською, – зі слізьми на очах бідкається продавчиня на львівському базарі. – Жодна імпортна не замінить нам нашої ягоди. Все через ту кляту війну. Молимося, щоб якомога швид­ше настав мир, і вже наступного року ми смакували найкращи­ми черешнями у світі – з україн­ського Мелітополя!

Дієтологи стверджують, що черешня багата мікроелемента­ми і мінералами, які відповіда­ють за бадьорий зовнішній ви­гляд, міцні нерви і безвідмовну роботу серцево-судинної сис­теми. Саме тому черешню нази­вають «ягодою серця».

Черешня містить велику кіль­кість глюкози та вітаміну С, тож швидко може поновити запас сил. У черешні є мелатонін, який відповідає, зокрема, й за регу­ляцію сну і біоритми. Тому че­решня може покращити сон. Черешня містить бета-каротин, який позитивно впливає на зо­рову систему. До речі, бета-ка­ротину у черешні у 20 разів біль­ше, ніж у чорницях і полуницях. У черешні є багато антиокси­дантів, серед них – квертецин і антоціан. Саме ці компоненти рекомендують вживати для про­філактики раку. Згідно з резуль­татами дослідження, проведе­ного у США, ті, хто споживає за рік більш ніж 3 кг черешні, зна­чно рідше страждає від ракових і серцевих захворювань, ніж ті, хто вживав менше ніж 1 кг або не їв зовсім.

Антиоксиданти також покра­щують стан шкіри, адже допо­магають організму швидко по­збуватися шлаків і токсинів. А ретинол, яким також багаті че­решні, відповідає за підтриман­ня і відновлення тканин шкіри. Завдяки високому вмісту клітко­вини черешня нормалізує робо­ту травної системи і допомагає знизити рівень холестерину.

Каротиноїди і флавоно­їди, що є у черешнях, по­кращують згортання крові, зміцнюють стінки судин і є про­філактикою утворення тромбів.

Черешню можна вживати щодня. Вона істотно оздоро­вить організм і додасть ясності думок, також ягода чудово то­нізує і зміцнює імунітет. З цією ягодою можна влаштовувати розвантажувальні дні, якщо ви­брати несолодкий сорт, або ж черешню можна замінити ви­шнею. Але зловживати такими «дієтами» не можна.

Особливо корисна черешня для літніх людей з гіпертонією. Ягоди черешні здатні нормалі­зувати тиск та очищати судини. Їх рекомендують їсти за атонії кишківника та захворювань, що супроводжуються слабкою пе­ристальтикою. Черешня корис­на також за анемії.

Щоденне вживання ягід че­решні допоможе зняти біль під час сечовипускання, вилікувати артрит. Відвар з листя черешні – хороший сечогінний засіб.

Також черешня виводить з організму надлишок води. Саме тому вона корисна й для тих лю­дей, які мають набряки та вари­козне розширення вен.

Достатньо з’їдати 10-12 сти­глих ягід у день, щоб забезпечи­ти організм корисними речови­нами.

Черешневий соус

150 г черешень, 2-3 зуб­чики часнику, зелень кінзи, кропу або петрушки, 3 дрібки солі, 2 дрібки чорного меле­ного перцю, 1 дрібка черво­ного меленого перцю.

Бажано ягоди замочити на пів години у воді, а потім про­мити.

Черешні очистити від стебел і кісточок. Подрібнити занурю­вальним блендером. Додати на­різані зубчики часнику і зелень, сіль, перець. За бажання можна влити трохи оливкової олії. По­дрібніть вміст чаші близько 1-2 хв на пульсуючому режимі.

Викласти черешневу масу в соусник і подавати до гарячого м’яса, обсмаженого бекону.

Варення з черешень без кісточок

1 кг черешень, 500 г цукру.

Засипати черешні без кісто­чок цукром та залишити на кіль­ка хвилин, щоб пустила сік.

Пересипати у каструлю і по­ставити на малий вогонь. До­давати воду не потрібно. Аку­ратно кілька разів помішати, щоб черешня поступово прогрі­валася. Коли закипить, шумів­кою зняти білу піну. За легкого кипіння варити черешню 5 хв і можна закривати в простерилі­зовані банки, заповнюючи їх по вінця. Якщо хочете, щоб варен­ня було густішим, слід залиши­ти сік у каструлі (його можна ви­користати для компоту), а банку заповнити ягодами з мінімаль­ною кількістю соку.

Банки відразу ж закрити кришками, перевернути, накри­ти і залишити до повного висти­гання.

Пиріг із черешнями

300 г борошна, 100 г цу­кру, 150 г вершкового масла, 200 г сметани 15%, 3 яйця, 1 ч. ложка ванільного цукру, 1 ч. ложка розпушувача, 350- 400 г солодких червоних че­решень.

Розтерти розм’якшене верш­кове масло з цукром і ванільним цукром на пухку масу.

Додати яйця і сметану. Ре­тельно перемішати.

Борошно змішати з розпушу­вачем, просіяти. Додати до яєч­но-масляної маси. Замісити од­норідне тісто, як густа сметана.

Додати в тісто черешні, аку­ратно перемішати. Форму для випічки діам. 22-24 см засте­лити пергаментом або змасти­ти вершковим маслом і приси­пати борошном. Викласти тісто у форму, розрівняти.

Випікати пиріг за темпера­тури 190°С 40-50 хв. Перевіри­ти готовність дерев’яною шпаж­кою. Якщо шпажка суха – пиріг готовий. Охололий пиріг поси­пати цукровою пудрою.

Схожі новини