Пароль – «Паляниця»
За допомогою цього слова можна відрізнити українця від окупанта
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/453842/palianuzia-zagal.jpg)
Рецепт паляниці зараз актуальний як ніколи, бо її можна легко приготувати на пательні, без дріжджів, з найпростіших продуктів, що важливо у воєнний час.
Паляниця – це кругла плеската хлібина, яку випікали не в печі, а на розпеченій поверхні печі з обох боків, методом смаження тіста без жиру. Через це і назва, від слова «палити». Особливістю є те, що такий хліб часто готують без дріжджів, на соді. Паляниці не розрізали ножем, а ламали (відщипували) шматочки, тому в багатьох регіонах України паляниці називають «ощипками». Крім того, в деяких регіонах є назви коржики, палиня.
Є різновид плескатої хлібини, на якій роблять горизонтальний надріз тіста перед випіканням, який утворює скоринку-дашок зверху на хлібині. За випікання такого хліба утворюється суха, іноді пригоріла скоринка, тому й назва походить від «палити».
Варіант паляниці з дріжджового тіста. Спершу в горщику варили хміль, який потім виливали в макітру, куди додавали просіяне пшеничне борошно. Утворене тісто замішували, накривали макітру та залишали охолонути. В охолоджене тісто додавали дріжджів або кисле тісто та ставили на ніч у нерозпалену піч. Зранку тісто, що вже підійшло, замішували пшеничною мукою, додавали теплої води та солі. Потім тісто місили в ночвах, поки воно не перестане липнути до рук. Після цього тісто ділили його на шматки, які розкачували на столі. Отриману хлібину клали в піч на дерев’яній лопаті, посипаній мукою, або розпареному капустяному листку. Наостанок на хлібині робили надріз, щоб вона більше виросла за час випікання.
Є багато варіантів, як споживати паляниці. Їх змащували медом, як у колядках («…дайте з медом паляниці, а без меду не така…»), змащували маслом, шкварками (топленим салом), смаженою цибулею на олії, сметаною, натирали часником...
Це справді дуже смачна давня українська страва!
Паляниця, як і хліб загалом, символізує щастя і благополуччя дому, тіло Боже, прихильність, гостинність і безпеку. Паляницю також можна трактувати як символ сонця. За народним віруванням, не можна доїдати шматок паляниці після іншої людини, щоб не забрати її щастя. Заборонялося лишати шматок недоїденим; їсти хліб за спиною іншої людини, щоб не «з’їсти» її силу.
Паляниця у духовці
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/03/palianuzia-klopotenka.jpg)
«Рецепт для тих, хто може вимовити його назву правильно. Тобто лише для українців. Паляниця є нашим способом для визначення ворога і моральним знущанням з нього. Тобто і щодо смаку, і щодо психології – задоволення. Якщо хліба в магазинах немає, мій обов‘язок – написати українцям, як готувати паляницю. Рецепт спрощений, без дріжджів, з чотирьох інґредієнтів», – ділиться український кулінар Євген Клопотенко.
500 г борошна, 400 г будь-якого кисломолочного продукту (кефіру, кислого молока, сметани, йогурту, ряжанки), 1 ч. ложка солі 1 ч. ложка соди.
Насипати у миску борошно, сіль і соду. Добре розмішати, щоб сода розійшлася по всьому борошну. Залити кисломолочкою. Якщо немає кисломолочки, можна взяти воду + оцет, щоб погасити соду. Суміш просто перемішати, щоб борошно просочилося рідиною, потрібно 1-2 хв. Потім викласти масу на підпилений борошном стіл і зробити плаский чотирикутник, який скласти конвертиком і заокруглити. Замішування завершено. Викласти на деко з пергаментом, змастити олією. Випікати за 200°С 40-45 хв.
Паляниця на пательні
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/03/palianuzia-zvit.jpg)
«Я пригадую, що бабуся пекла паляниці на соді і кислому молоці, якщо не було дріжджів. Готувала їх на пательні без олії, обсмажуюючи з обох сторін. Потім складала на купку і накривала рушником, щоб «відійшли». Паляниці були завтовшки 2-3 см. Рум’яні, пухкенькі. Це було так смачно!» – розповідає відома блогерка-кулінарка Лілія Цвіт.
Для 5 паляниць діаметром 15 см: 500 г кефіру, 1 ст. ложка цукру, 1 ч. ложка солі, спеції – за бажання, 1 ч. ложка з чубком соди, 1 ст. ложка оцту, 800 г борошна.
У кефір додати цукор, сіль, спеції, і соду, погашену оцтом, але гасити її не обов‘язково.
Замісити густе ледь липке тісто, накрити рушником і за лишити на 10-15 хв.
Тоді розділити на частини, залежно від розміру пательні, руками розплескати завтовшки з палець і смажити на пательні без олії з двох боків.
Спечені паляниці складати купкою, накрити рушником, щоб відійшли.
Палиня на ронделі
/wz.lviv.ua/images/articles/2022/03/palianuzia-rondel.jpg)
У давнину паляницю, або палиню (ощипок) випікали на капустяних листках у розігрітих дровами печах на блятах. Вона повністю може замінити хліб. Ніколи не нарізали ножем, а відщипували пальцями. Особливо смачно з домашнім маслом та салом, а також з молоком і повидлом. З маком палиню печуть на Маковея.
200 г борошна, 100 г кислого молока, 1 яйце, 1 ч. ложка солі, 0,1 г соди харчової.
У просіяне борошно додати молоко, сіль, яйце, соду і замісити однорідне тісто. Приготоване тісто розкачати на круглий корж. Викласти на деко, завчасно розігріте у добре гарячій духовці, і випікати з двох боків.
Читайте також: «Люди з російською щелепою українських звуків не вимовляють»