Передплата 2025 «Добра кухня»

«Пишаюся тим, що знешкоджую бомби і рятую землю, на якій росте хліб»

12 квітня у Львові провели майстер-клас з випікання пасок з борошна, яке виготовили з пшениці, зібраної на розмінованих полях Херсонщини

Фото автора
Фото автора

Мабуть, нема українця, який би не любив паску. Не важливо — солодка вона, чи як хліб, аби тільки була смачна і пахуча. Щоб в хаті витав дух свята… Звісно, не завжди гості надають значення, з якого борошна господиня спекла великодню паску. І не кожен з нас знає, якою дорогою ціною було засіяно і зібрано пшеницю, щоб її змолоти і напекти з неї великодньої смакоти.

В одному з торговельних центрів міста Лева, власне з такого «золотого» борошна кулінари не лише пекли паски, а й проводили майстер-клас із замішування і оздоблення пасок. І робили це з борошна, що було виготовлене на миколаївському заводі «Золотий шлях», а колосся було зібране на Херсонщині та Миколаївщині.

Щоб це сталося, потрібно було очистити від мін 1800 гектарів землі у селі Мала Олександрівка та інших селах, які були окупованими.

Участь у майстер-класі взяли хлопці - безпосередні учасники розмінування Херсонщини та львівські блогери.

Один з них — Іван Бамболя, начальник групи механізованого розмінування, піротехнік ДСНС Львівщини.

Піротехнік Іван показав свої кулінарні здібності.
Піротехнік Іван показав свої кулінарні здібності.

— Особисто у мене є 8 ротацій на деокупованих територіях, а наша частина працювала у Київській, Харківській, Херсонській, Донецькій та Миколаївській областях, — розповів журналістці «ВЗ» Іван. — Ми безпосередньо знаємо, якою зараз дорогою є ціна хліба, бо ж велика кількість сільськогосподарських угідь і досі залишаються замінованими. Фермери без нашої допомоги намагаються самі розміновувати поля, але, на жаль, через це є багато летальних випадків, коли цивільні люди підриваються на необстежених ділянках.

За словами Івана Бамболі, однією із найнебезпечніших є протипіхотні міни, дистанційне мінування. Одним залпом реактивних систем ворог мінує велику площу. Щоб замінувати велику площу, достатньо кількох хвилин, а розмінування може тривати і кілька місяців, і навіть років.

— Нашу роботу дуже сповільнює рослинність, — каже піротехнік. — Дехто думає, якщо там міна лежить три роки, вона вже — безпечна. Насправді, це не так, бо чим довше вона там лежить, тим вона небезпечніша. Іноді ми йдемо і не бачимо власних кросівок. Діємо дуже обережно, тому, дякувати Богу, за час великої війни у нас не було жодного підриву.

Але насамперед — люди мають бути пильними всюди, не лише на колись окупованих територіях. Іван наголошував, що у жодному разі не можна торкатися незнайомих предметів, не заглядати у сумки чи пакети, які хтось начебто «забув» на вулиці чи у парку.

Була здивована, коли серед учасників майстер-класу почула англійську мову. Знайомлюся. Майкл Монтоя, який приїхав зі Сполучених Штатів Америки, щоб допомагати українським піротехнікам знешкоджувати бомби.

Американець Майкл Монтоя розміновує українські землі.
Американець Майкл Монтоя розміновує українські землі.

— Я не міг просто так сидіти дома, коли бачив, що в Україні відбувається зло, — сказав журналістці «ВЗ» Майкл Монтоя. — Мої колеги приїхав в Україну через тиждень від початку великої війни. Я ж долучився до них у грудні 2023-го. Ми працювали у 20-кілометровій зоні від лінії фронту і допомогли знешкодити тисячі вибухонебезпечних об'єктів за цей час. Окрім того, ми допомогли ідентифікувати сотні квадратних кілометрів, на яких існувала смертоносна загроза. Іншими словами — підтвердити наявність бомб на цій площі.

— Містере Майкл, зараз хлопці випікатимуть паски з того борошна, яке виросло на полях, які, ймовірно, ви також розміновували. Що відчуваєте у цей момент?

— Незвичне тепло всередині. Ми розміновували поля, рятуючи людські життя, ту землю, на якій росте хліб, спілкувалися з родинами, які обробляють ці поля. Люди нам дякували. Ці знайомства і обійми словами неможливо передати. Я пишаюся тим, що маю можливість допомагати Україні та її людям у цей тривожний час. Знешкоджую бомби і рятую землю, на якій росте хліб. З нетерпінням чекаю, коли буде спечена паска, щоб її спробувати.

А тим часом кулінари ділилися власними рецептами. На порцію — 250 грамів молока йде 2 яйця, 130 грамів цукру, 8 г солі, 100 вершкового масла і 550 грамів борошна.

— Усі рецепти — умовні, — каже кондитер Леонід, який приїхав з окупованого Скадовська, що на Херсонщині. — Усе залежить від борошна. Потрібна більша чи менша клейковина. Маю базовий рецепт, але щоразу щось змінюю, експериментую. Дивлюся на тісто, і тоді вирішую — чого тут ще бракує.

У Леоніда "свій" рецепт паски.
У Леоніда "свій" рецепт паски.

Дехто з жінок, які зібралися на майстер-клас, дивувалися. Бо звикли до традиційної паски, а Леонід відрізав зі спеченої паски вершечок, всередині паски металевим кільцем вирізав м’якуш, всередину додав карамель, закрив м’якушем і зверху накрив вершечком, який прикрасив збитими яйцями (меренговою піною, їстівними кораликами і гілочками живої лаванди). Але, як сказав сам кондитер, у кожного свій рецепт основної великодньої страви. Головне, що вона смачна і особлива, бо замішана на борошні з розмінованих полів.