Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Брюссельська капуста – джерело вітаміну С

Корисна для діабетиків, гіпертоніків й охочих схуднути

Брюссельську капусту вивели штучним шляхом і у природі вона не росте. Її предок – листова капуста, батьківщиною якої є Середземномор’я.

Брюссельська капус­та популярніша на Заході, ніж у нас. Її вважають тра­диційною стравою на різдвяно­му столі у Великій Британії.

Це наймолодша з оброблю­ваних овочевих культур. Перша згадка про цей сорт капусти на­лежить до 1759 року, хоча схо­жі зразки капусти обробляли в Бельгії вже у VIII-XIV століттях. Її назвали на честь бельгійської столиці Брюсселю. Але жителі Німеччини дали більш гучну на­зву цьому овочу – «розенколь», що означає «капуста-троянда».

Завдяки тому, що брюссель­ська капуста пізно дозріває, вона є незамінним постачаль­ником корисних речовин у зи­мовий час. Це унікальне джере­ло вітаміну С. Капуста містить клітковину, залізо, фосфор, ка­лій, вітаміни групи В, провітамін А, а також чимало вільних амі­нокислот та ферментів, мінера­лів та мікроелементів. Сік брюс­сельської капусти корисний за цукрового діабету, оскільки нор­малізує функцію підшлункової залози.

Брюссельська капуста з її високим вмістом калію корис­на тим, у кого є захворювання серцево-судинної системи, зо­крема, атеросклероз, аритмія, коронарна недостатність та гі­пертонія. Може бути основною стравою для тих, хто дотриму­ється дієти.

Капусту використовують й у народній медицині. Її сік дуже корисний людям, котрі мають онкологічні захворювання. Го­тувати його потрібно за осо­бливим рецептом і приймати за схемою.

З брюссельської капусти можна приготувати безліч смач­них та корисних страв: капус­та підходить для супів та запі­канок, її можна фарширувати, обсмажувати із сиром, яйцем чи беконом. Капусту також ви­користовують для приготування салатів, овочевих рагу та як гар­нір до м’ясних страв.

Якщо брюссельську капусту готувати надто довго, вона стає дуже м’якою і набуває різкого неприємного запаху. Недова­рена капуста на смак не краща, тому бажано готувати цей овоч акуратно.

Заморожена брюссельська капуста часто гірчить. Щоб по­збутися гіркоти, перед почат­ком кулінарної обробки зріжте основу качана (вона гірка), зні­міть зовнішнє листя і промий­те капусту у воді з оцтом. Або засипте сіллю, а потім ретель­но промийте від гіркого соку, що виділився.

Теплий барвистий салат

  • 150 г кускусу
  • 300 мл окро­пу
  • 150 г шампіньйонів
  • 1 невелика морквина
  • 200 г брюссельської капусти
  • сіль і перець, олія, лимонний сік, зелень.

Залити промитий кускус окропом, посолити і запарити під кришкою 15 хв.

Печериці нарізати широ­кими пластинками, а морк­ву – товстими кружальцями. Підрум’янити їх у пательні на олії. Зварити у підсоленій воді брюссельську капусту до повно­го розм’якшення.

Змішати в салатнику розпа­рений кускус, капусту, гриби і моркву. Посолити і поперчити, заправити оливковою олією та лимонним соком.

Подавати салат теплим, при­красивши кожну порцію свіжою зеленню.

Брюссельська капуста у клярі

  • 25 мл води
  • 200 г брюс­сельської капусти
  • 40 г пше­ничного борошна
  • сіль
  • 1 яйце
  • рафінована олія.

В яйця відокремити жов­ток від білка. Жовток з’єднати з дрібкою солі і водою, злегка збити вінчиком. Додати просія­не борошно. Білок збити на стій­ку піну і вимішати з кляром.

Брюссельську капусту промити і зварити в кипля­чій, ледь підсоленій воді до м’якості, близько 10 хв. Від­кинути на друшляк і дати стек­ти рідині.

Порціями опускати капусту в кляр, стежачи, щоб він рівномір­но з усіх боків її покрив.

Обсмажити з усіх боків до зо­лотистого кольору на гарячій пательні з олією.

Брюссельська капуста з грибами

  • 500 г брюссельської ка­пусти
  • 200 г шампіньйонів
  • 1 цибулина
  • 1 морквина
  • 3 зубчики часнику
  • 1 ст. лож­ка борошна
  • 100 мл вершків
  • 50 г твердого сиру
  • невели­кий пучок зелені петрушки
  • сіль і перець.

У свіжої брюссельської капус­ти зняти перші листочки і підріза­ти качан. Заморожена капуста, зазвичай, вже очищена. Капус­ту зварити у підсоленій киплячій воді близько 10 хв. Щоб капус­та зберегла яскравий колір, її по­трібно відразу облити крижаною водою і відкинути на друшляк, щоб стекла зайва волога.

Гриби почистити та проми­ти. Якщо гриби чисті, краще не мити, щоб вони не вбрали ба­гато води. Залежно від розмі­ру печериці нарізати навпіл або на пластинки. Цибулю та морк­ву очистити і нарізати досить грубо, чверть кільцями. Часник посікти. На пательні розігріти невелику кількість олії і обсма­жити до м’якості нашатковану цибулю. Додати моркву і нарі­зані гриби, посолити і поперчи­ти до смаку.

Все перемішати і обсмажу­вати на середньому вогні, поки не випарується волога, яку ви­ділять печериці. Додати час­ник. Щоб він краще віддав свій аромат, овочі з грибами можна зсунути убік, а на вільному краї окремо обсмажити подрібнений часник. Перемішати часник з ін­шими овочами та всипати ложку борошна, перемішати, щоб роз­поділилося рівномірно.

Влити повну склянку води та півсклянки вершків. Готувати на невеликому вогні, доки соус злегка не загусне. Можна вси­пати улюблені спеції, напри­клад, карі та мускатний горіх.

Наприкінці додати відваре­ну брюссельську капусту. Пе­ремішати і тушкувати її в соусі з овочами 5 хв. Посипати натер­тим сиром, перемішати, щоб він розплавився і рівномірно роз­поділився.

Зняти пательню з вогню та посипати страву свіжою пе­трушкою. Можна додатково по­сипати насінням кунжуту.

Подати як самостійну страву або як овочевий гарнір до м’яса чи риби.

Більше рецептів у рубриці «Кухня»

Схожі новини