Передплатити Підтримати

«Сприймайте їжу як ліки. Їжте навіть через «не можу»

Відомий лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук розповів, як харчуватися за Covid-19, аби уникнути ускладнень та швидше повернутися «у стрій»

„Через Covid-19 нічого не смакує? «З’їжте бодай кілька ложок легкої перетертої зупи. І не забувайте багато пити!» – нагадує лікар. Фото з відкритих джерел

Чимало «ковідних» хворих скаржаться на відсутність апетиту. Коли турбують гарячка, сухий кашель і втома, болять м’язи, горло та голова, зникає нюх і смак (не кажучи про діарею, якою нерідко супроводжується Covid-19), впхнути у себе ложку каші чи випити горнятко чаю — справжній подвиг. Побутує думка, що коли людина не хоче ні їсти, ні пити, то цього вимагає її організм. А оскільки більшість часу хворий проводить у ліжку, відтак багато енергії не витрачає, може якийсь час посидіти «на голодному пайку». Відомий лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук розповів, чому така думка є хибною. І чим варто наповнювати шлунок, аби якомога швидше одужати та повернутися до активного життя.

Харчуватися за Covid-19 лікар радить, як і у випадку грипу, тобто вживати бага­то рідини і їсти продукти, які вважаються природними сорбентами (яблука, бана­ни, капусту, буряк, моркву тощо). «Печінці буде легше боротися з отруйними продук­тами життєдіяльності вірусу, оскільки час­тина токсинів „чіплятиметься“ на харчо­ві волокна та виводитиметься з організму з випорожненнями. Ось чому важливо не допустити закрепів у хворого», — пояснює фахівець. Допоможе у цьому й дотриман­ня відповідного питного режиму.

«Чим більше рідини споживатиме хво­рий (у межах розумного, звісно), тим швидше одужає. Сеча — це розчин отруй­них солей. Чим більше отрути вийде з се­чею, тим менше її залишиться в організ­мі. Крім того, не забуваймо, що всі хімічні реакції відбуваються у рідкому середо­вищі», — нагадав Ігор Гайдук. Важливо, щоб рідина не була ні надто холодною, ні надто гарячою, і бажано — без додавання вуглекислого газу та рафінованого цукру.

— Кави краще не пити?

— Чому? Пити можна — для тонусу, для задоволення. Кава покращує цир­куляцію крові у нирках і мозку, піднімає настрій, стимулює сечовиділення (від­повідно, пришвидшує виведення ток­синів), — перелічує інфекціоніст. — Осо­бливо корисною кава є для гіпотоніків. Таким без кави життя взагалі неми­ле (всміхається). Звісно, якщо у люди­ни підвищений артеріальний тиск або вона не переносить цього напою, то кави їй краще не пити".

— А якщо у людини є супутні сер­цево-судинні захворювання, нирко­ві патології, порушення обміну речо­вин?

— Рекомендації, які я озвучив (щодо прийому рідини), стосуються віднос­но здорових людей. Якщо у хворого на Covid-19 є важкі супутні захворювання, мусить весь час бути на зв’язку зі своїм лікарем. І питати його не тільки які ліки приймати, коли і як довго, а й про дієту — що їсти, що пити, в яких кількостях, як часто…

— Згідно із загальносвітовою ста­тистикою, понад 70% хворих на ковід втрачають нюх, а з ним — смак та, від­повідно, апетит. Складно у такій ситу­ації змусити себе проковтнути бодай шматочок…

— Навіть якщо у вас немає апетиту, буквально змушуйте себе їсти волок­нисті продукти — перетерту зупку, овоче­ві салати (якщо можете жувати). Через «не можу»! Не будете нормально харчу­ватися — не будете мати щоденних випо­рожнень, і тоді вся отрута, яка є у вашому кишечнику, почне бродити і гнити, погір­шуючи ваш загальний стан. Ставтеся до їжі як до ліків. Переконаний, що таблет­ки нікому не смакують. Але якщо людина хворіє, то нічого не вдіє — мусить їх при­ймати.

— Як порадили б харчуватися тим людям, які приймають антибіотики?

— По-перше, мусять приймати анти­біотики курсом, не переривати лікуван­ня, не зменшувати і не збільшувати дози, призначеної лікарем. По-друге, повинні вживати багато кисломолочних продук­тів, які допоможуть швидко відновити мі­крофлору кишківника. Рекомендую до­датково приймати препарати на основі живих культур бактерій (пробіотики).