Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Польськомовні «кремлеботи» атакують Польщу

Брешуть про українське зерно, що «заливає» сусідню країну. І агітують проти «диктату» Європейського Союзу…

“Кремлеботи” ведуть свою дезінформаційну кампанію у соцмережах багатьма мовами, зокрема польською. Фотоколаж metro.co.uk
“Кремлеботи” ведуть свою дезінформаційну кампанію у соцмережах багатьма мовами, зокрема польською. Фотоколаж metro.co.uk

Під час російсько-української війни кремль проводить у різних країнах масштабну дезінформаційну кампанію — за допомогою «ботів», що «працюють» у соціальних мережах кількома мовами, зокрема польською. Портал «Вот-так» польського білоруськомовного телеканалу Bielsat проаналізував, як саме путінська росія намагається вплинути на сусідню Польщу.

Як інформує Belsat. eu, посилаючись на аналіти­ків, пов’язаних із проєк­том BotBlocker (його мета — ви­явлення фейкових акаунтів у соціальних мережах), числен­ні «кремлеботи» ведуть свою дезінформаційну кампанію ро­сійською, українською, англій­ською, німецькою, французь­кою, польською і латиською мовами, а також івритом.

Хоча облікові записи «крем­леботів» у соціальних мережах зазвичають не мають «лайків» і підписників, їхні брехливі пові­домлення репостять сотні й на­віть тисячі разів. Це роблять такі самі фейкові акаунти…

Зміст повідомлень, які поши­рюють «кремлеботи», зазвичай синхронізовано. Частину тих ін­формацій готують спеціально для поширення мережею фей­кових проросійських акаунтів. Причому інтернет-сайти, що виступають як «надійні джере­ла» інформації, часто імітують справжні, добре відомі полякам вебпортали, наприклад, Polskie Radio, — використовуючи схо­жі адреси й характерний гра­фічний дизайн. (Адреси можуть відрізнятися нюансами в доме­ні, наприклад, закінченням .net замість .pl або ж .govv замість .gov).

Іноді «кремлеботи» посила­ються на вебсайти, створені спеціально для таких випадків. Ці видання зазвичай не відомі широкому загалу, але створю­ють враження «сміливих» і «не­залежних»… Нарешті, проро­сійські «боти» можуть постити й реальні інформаційні матеріали реальних ЗМІ. При цьому ці по­відомлення виривають з контек­сту й додають до них ідеї та сен­си, вигідні кремлю.

Що саме кремль бреше у соцмережах полякам? Як зазна­чає belsat. eu, у випадку кампа­нії, спрямованої проти Польщі, «боти», які працюють на росію, б’ють у больові точки, що роз­діляють польське суспільство. Це, наприклад, незадоволен­ня тамтешніх фермерів укра­їнською агропродукцією, яка начебто «заливає Польщу»… Звісно, «кремлеботи» активно постять про війну, що триває в Україні, намагаючись переко­нати поляків, що «бандерівсько­му» Києву допомагати не варто. Або що переважна більшість по­ляків більше не хоче допомагати Україні, що, за даними соціоло­гів, не відповідає дійсності.

Коли ж ідеться про Європей­ський Союз, «кремлеботи» на­магаються посварити Варшаву з Брюсселем, мовляв, ЄС по­збавляє Польщу суверенітету… Загалом, пропаганда «кремле­ботів», зазначає belsat. eu, іде­ально використовує механізми соціальних мереж. Адже вони засновані не на спокійному ана­лізі подій, а на швидких емоцій­них реакціях…

А тим часом…

Німецькі ЗМІ повідомляють про новий доказ у Russiagate. Так у ЄС назвали скандал, пов’язаний з поширенням у Євро­союзі антиєвропейської, проросійської й антиукраїнської про­паганди за гроші кремля — з метою вплинути на червневі вибо­ри до Європейського парламенту.

За інформацією видання Der Spiegel, чеська розвідка має відеозапис, на якому депутат Бундестагу від проросійської і антиєвропейської партії «Альтернатива для Німеччини» Петр Бистрон приймає пакет від керівника проросійського сай­ту Voice of Europe («Голос Європи») Артема Марчевського. У тому пакеті, очевидно, готівка… Бистрон, який має чеське по­ходження, є одним із провідних політиків «Aльтернативи» й кандидатом у депутати Європарламенту. Як уже писав «ВЗ», саме Бистрон організував у лютому конференцію у Празі, на яку запросив ультраправих політиків із Угорщини й Польщі, зокрема представника антиукраїнської «Конфедерації» Рома­на Фрітца.

«Як виявили чехи, головним центром поширення кремлів­ської пропаганди й фейкових новин, зокрема у Польщі, був уже закритий сайт „Голос Європи“, — зазначає Der Spiegel. — Був також залучений угорський сайт Visegrad Post, партнер польського правого сайту Do Rzeczy. „Голос Європи“ також координував передачу російських грошей політикам у ЄС».

Схожі новини