Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У бібліотеці можна отримати сертифікат кравця

У Львові вперше в Україні відкрили фешн-бібліотеку, якій дизайнерка Оксана Караванська подарувала вінтажну колекцію журналів мод

Фото Романа Балука
Фото Романа Балука

Бібліотеки у Львові давно не лише місце для читання книг. Деякі стали ще й кав’ярнями, простором для соціальних акцій, обговорень міських проблем, презентацій нових збірок… А як вам бібліотека у стилі фешн-індустрії? На Сихові у Львові відкрили ProFashion бібліотеку, де акцент на модні тенденції та розвиток кравецької справи у місті.

ProFashion бібліотека немає аналогів в Україні. Це простір з безкоштовною фотостудією, майстернею для шиття одягу, книгозбірнею з великою кількістю літератури про кравецьку майстерність, історію костюмів та моди.

Кожен охочий може відвідати тут курси кравецької майстерності та навчитися шити нові речі, чи, наприклад, перешивати старі речі у щось стильне та сучасне. Тут є сучасне швейне обладнання, а також чимало глянцевих журналів, звідки можна почерпнути ідеї для нових луків. Після такої бібліотечної екскурсії я теж задумалася над тим, аби опанувати швейну машинку. До речі, у бібліотеці можна отримати сертифікат кравця.

У фешн-бібліотеці чекають також вимушених переселенців, яким чи не найбільше потрібна робота та зміна фаху. У цьому бібліотеці допомагають польські партнери: міністерство закордонних справ Республіки Польща (в рамках програми «Польська допомога заради розвитку»).

Як розповів на відкритті керівник Львівської муніципальної бібліотеки Василь Кметь, ProFashion бібліотека — це філія муніципальної бібліотеки, яку підлаштували під нові запити львів'ян. «Саме такою має бути сучасна бібліотека, — каже пан Василь. — Наші відвідувачі мають змогу не лише теоретично вивчати естетику моди, але й навчитися шити, отримати кваліфікацію і необхідні сертифікати, щоб ставати професійними кравцями».

Фешн-бібліотеку відвідала відома українська дизайнерка Оксана Караванська. Була вражена креативним простором, де поєднані і бібліотека, і дитяча кімната, і швейний цех. Оксана Караванська подарувала бібліотеці унікальну вінтажну колекцію журналів мод, щоб майбутні дизайнери черпали звідти ідеї для одягу.

«Круто, що такий простір з’явився у Львові, — відзначила Оксана Караванська. — Молодь може вчитись творити одяг, ставати дизайнерами і кравцями. Це ті сфери, в яких потрібно розвиватися з дитинства. Окрім моди, дуже люблю книги: справжні, паперові. Коли дізналась про цей простір, не могла сюди не прийти».

Схожі новини