Передплата 2024 «Добра кухня»

Давньоримський саркофаг — на болгарському пляжі

Як і звідки туди потрапив? Невідомо. Історичну пам’ятку вже перевезли до Археологічного музею Варни

Знайдений на болгарському пляжі давньоримський саркофаг датують II-III століттями нашої ери. Фото МВС Болгарії
Знайдений на болгарському пляжі давньоримський саркофаг датують II-III століттями нашої ери. Фото МВС Болгарії

Колишній правоохоронець виявив на пляжі болгарського курорту Святі Константин і Єлена загадковий об'єкт. Розміри нівроку — 90×235×75 см. Чоловік звернувся до поліції, а та, своєю чергою, — до експертів Археологічного музею Варни й міністерства культури Болгарії.

Як установили фахівці, на болгарському пляжі знайдено саркофаг часів Давнього Риму, який датують II-III століттями нашої ери.

Багато оздоблений сарко­фаг (зображеннями вінків, гір­лянд, виноградних грон, голів тварин і зброї) було виявлено на пляжі нового готелю, який ще не відкрили. Ймовірно, накритий мармуровою пли­тою, саркофаг слугував дав­нім римлянам столом… Неві­домі покрили саркофаг білою фарбою, шар якої болгар­ські археологи зараз обереж­но знімають, сподіваючись, що фарба не завдала давньорим­ській пам’ятці великої шкоди.

Як же саркофаг часів Дав­нього Риму опинився на пляжі болгарського курорту? Хто і як туди його «затарабанив»? Це зараз намагається з’ясувати поліція. Археологи ж припус­кають, що у район Варни сар­кофаг перевезли з півночі країни, багатої на археологіч­ні пам’ятки (територія сучас­ної Болгарії була колись части­ною території Давнього Риму). А може, саркофаг винесло на берег бурхливе Чорне море? Таку можливість експерти Ар­хеологічного музею Варни, кули доставили пам’ятку, від­кидають.

Схожі новини