Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Із сексологів — у посли!

Деякі призначення на високі державні посади шокують

Олеся Ілащук наразі привертає увагу своєю яскравою зовнішністю. Про її дипломатичний талант загалу не відомо нічого.
Олеся Ілащук наразі привертає увагу своєю яскравою зовнішністю. Про її дипломатичний талант загалу не відомо нічого.

До кадрової політики влади у громадськості нові запитання. Йдеться про призначення Надзвичайного і Повноважного посла України у Болгарії - ним 23 грудня стала 47-річна Олеся Ілащук. Де-де, а за кордоном повпреди нашої країни мають бути на особливій висоті, на зразковому рахунку, особливо зараз, адже уособлюють державу, до якої через війну з російським агресором звернуті прискіпливі погляди світу. Тому дуже прикро, коли особа глави дипломатичної місії викликає сумніви щодо своєї фаховості. А такі підозри щодо пані Ілащук є…

Про нового українського по­сла у Болгарії журналісти не зна­йшли вузькопрофільної інформації. Дипломатичного чи бодай політичного досвіду, практики на державній роботі, які дуже знадобилася б на новій посаді, не побачили. Минуле пані Олесі вигля­дає «гламурним». У соцмережах напи­сала про себе, що закінчила історичний факультет Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, є клініч­ним психологом, системно-сімейним те­рапевтом, гештальт-терапевтом. Пред­ставляла себе фахівцем із дорогоцінних прикрас та… сексології.

Олеся Ілащук вчилася в «Українсько­му Гештальт Інституті» та в HRD Antwerp у Бельгії, вивчала курс МВА у Бізнес-шко­лі МІМ. Із 2010 по 2015 рік працювала ке­рівником ювелірної компанії «Джемма», донедавна була її співзасновницею. Пі­кантний момент: фірма «Джемма» фігу­рувала у кримінальній справі щодо ко­лишнього директора Калинівського ринку Івана Ринжука, якого звинувачува­ли у відмиванні коштів.

Журналісти знайшли відео, де пані Ілащук розповідає, що працює методами гештальт-підходу, провокаційної терапії і сучасного гіпнозу. Однак про її дар нала­годжувати міжнародні контакти не сказа­но ніде…

Посилати на роботу послами неви­разних, а то й скомпрометованих осіб для нашої влади не вперше. У пам’яті свіжі призначення одіозного ексміністра оборони Тарана послом у Словенію, а відставної генпрокурорки Венедіктової - у Швейцарію. Згадайте, яким скандалом супроводжувалося призначення 24-річ­ної Анни Сергеєвої заступником глави Мінсоцполітики з питань європейської інтеграції! Президент Зеленський обіцяв нам на державних посадах «нові облич­чя». Але «нові» — не у розумінні «модель­ні»…

Соцмережі вибухнули дошкульни­ми коментарями на призначення по­сла у Болгарії. Із сарказмом відреагував на це і знаний громадський діяч, депу­тат Верховної Ради VІІІ скликання, а нині воїн ЗСУ Борислав Береза. «Якщо Калі­гула свого коня Інцитата зробив сенато­ром, то чому хтось з Офісу президента свого сексолога не може проштовхнути у посли? — іронічно зазначає воїн-акти­віст. — Але не треба зупинятися, потріб­но знайти ще одну. Тому що у Китаї немає посла, і це погано. Хоча можна ж шукати не лише серед сексологів, а й серед кіно­логів. Бо розумію, що традиція вже запо­чаткована на Банковій. Єдине, чого я не розумію: чому з нас знов регочуть у за­кордонних ЗМІ так само, як і після „анал-табу“ Яременка?».

Не поділяють жорстких кпинів загалу у Міністерстві закордонних справ Украї­ни. Пресслужба МЗС оприлюднила ко­ментар:

«Щодо призначення на посаду Посла Олесі Ілащук, то за наявною в МЗС інфор­мацією вона отримала диплом з відзна­кою за спеціальністю «Країнознавство» кафедри міжнародних відносин факуль­тету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національно­го університету імені Юрія Федьковича. Має кваліфікацію спеціалістки з міжна­родних відносин, перекладачки. Вільно володіє англійською мовою.

Уряд Болгарії після оцінки її кандида­тури, як це заведено у міжнародній прак­тиці, без зволікань надав агреман пані Ілащук, не маючи жодних застережень щодо її роботи в Болгарії.

Призначення на посади Послів нека­дрових дипломатів є звичайною міжна­родною практикою. В Україні за остан­ні два роки усі некадрові дипломати, які були призначені на посади Послів, де­монструють гідні результати роботи. Лише за ними, а не інтерпретаціями та образами, і варто судити про роботу По­сла за кордоном".

Думка з приводу

Володимир Огризко, міністр закордонних справ Украї­ни у 2007−2009 роках

Ми реготали, коли путлєр при­значив Няшку послом у Кабо-Вер­де. Тепер реготатимуть з нас. Ну хтось там думає головою, агов? Чи об дипслужбу можна просто витира­ти ноги? З тими, хто робить ці «штуч­ки», слід закінчувати — досить вже цієї ганьби!

Схожі новини