Передплата 2024 «Добра кухня»

«Має знайти ресурси, необхідні для затяжної війни»

Що кажуть на Заході про нового міністра оборони рф?

Андрій Бєлоусов. Фото Reuters.
Андрій Бєлоусов. Фото Reuters.

Неочікувана кандидатура економіста Бєлоусова на роль міністра оборони росії не залишила сумніву: кремль розраховує на тривалу війну й прагнутиме розгорнути воєнну економіку на повні оберти, констатує New Voice (nv.ua). Видання зібрало думки західних аналітиків щодо несподіваного кадрового рішення путіна.

Заміну «близького соратника» пу­тіна, Шойґу, на цивільного еконо­міста Бєлоусова американсько­му телеканалу CNN прокоментував ексміністр оборони США Марк Еспер: «Найбільший сигнал, який зараз над­ходить з москви, у тому, що росія ру­хається до воєнної економіки. Вони на стежці війни».

Британська The Guardian зазначає, що остання кадрова ротація формаль­но ставить Шойґу на посаду секрета­ря Ради безпеки, яку вважають вищою, ніж його роль у міноборони. Однак, мовляв, таким кроком путін просто дав змогу своєму давньому союзнику «зберегти обличчя».

Марк Ґалеотті, дослідник рф і ди­ректор лондонської консалтингової компанії Mayak Intelligencе, вважає, що для путіна нині справді має сенс при­значення замість Шойґу «економіс­та, який говорив про необхідність фак­тично підпорядкувати більшу частину економіки потребам оборонного сек­тору». Як зазначив Ґалеотті, говорячи про посаду міністра оборони рф, «за­раз це, по суті, робота фінансового ад­міністратора, і Бєлоусов здатний її ви­конувати».

Ексчиновник оборонної галузі рф… зазначив: «кремль хоче, щоб мінобо­рони очолив економіст, що знає, як оптимізувати його діяльність. Мінобо­рони має бути ефективним і добре ке­рованим, тоді як фактичні рішення на полі бою залишаються за військови­ми».

Американська The New York Times наголошує, що вибором на користь Бєлоусова путін «засвідчив свою рішу­чість поставити воєнні зусилля Росії на економічно стійку основу». А Шой­ґу диктатор прагне втримати у своє­му оточенні. Посада керівника Ради безпеки надасть Шойґу мало пря­мих повноважень, водночас зберігаю­чи за ним близький доступ до путіна.

Американська The Washington Post пише, що вибір Бєлоусова «засвідчив бажання путіна отримати главу міноборони, який би встановив жорсткий контроль над гігантським збільшенням військових витрат для фінансування жорстокої війни росії проти України» та зміг би приборкати суцільну корупцію в російському міноборони. WP описує Бєлоусова як «досвідченого економіс­та, якого вважають членом найближчо­го оточення путіна», що був помічником диктатора й обіймав ключові економіч­ні посади протягом кількох десятиліть. «Сенс його призначення в тому, щоб він знаходив ресурси, необхідні для затяжної війни, — наводить WP думку Аббаса Галлямова, колишнього спіч­райтера путіна. — Бєлоусов — відомий прихильник мобілізаційної економіки на кшталт «все для фронту, для пере­моги».

На думку джерел британської The Financial Times, призначення Бєло­усова свідчить, що путін хоче краще контролювати рекордні військові ви­трати росії у розмірі 10,8 трильйона доларів. «У нього математичний склад розуму, але менталітет досить радян­ський. Бєлоусов має дурнувате уяв­лення про справедливість: якщо хтось заробляє багато грошей, то ви маєте їх забрати. Як на мене, це трохи схоже на Китай», — зазначило джерело FT.

(За матеріалами New Voice).

Схожі новини