Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Протест фермерів і перевізників на переході «Шегині-Медика» призупинили

Але зміна уряду Польщі, попри прогнози, не принесла розблокування всього польсько-українського кордону

Фото: Слово і діло
Фото: Слово і діло

Ситуація на польсько-українському кордоні залишається напруженою. Є хіба що невеликий поступ — днями міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський підписав угоду з польськими фермерами про розблокування пункту пропуску «Шегині-Медика» на польсько-українському кордоні. Взамін міністр погодився виконати усі вимоги фермерів, а саме: дотації на закупівлю кукурудзи, збереження цього року сільськогосподарського податку на рівні 2023 року та продовження можливості отримання позик для забезпечення ліквідності.

Протест фермерів і переві­зників у ПП «Шегині-Медика» призупинено на невизначений період. Однак загалом проблема на кордоні залишається, оскільки всі інші пункти пропуску наразі заблоковані польськими переві­зниками.

«На жаль, помилялися ті ана­літики, які передбачали, що після поразки «Права і Справедливос­ті» на виборах у Польщі, перемоги команди Дональда Туска та утво­рення нової коаліції буде негайно вирішене питання розблокування кордону, — повідомив польський журналіст Андрій Рибалт у роз­мові з журналістом «Голосу Аме­рики» Остапом Яришем. — Не все так просто, адже усі політики в кожній країні світу мусять врахо­вувати суспільні настрої. А поль­ські перевізники звикли до того, що протягом вже двадцятьох ро­ків, як Польща стала членом Єв­росоюзу, вони мали дуже вигідну позицію на ринку транспортних перевезень у всій Європі. Оскіль­ки зарплати у польських водіїв були нижчими, ніж у німецьких чи французьких колег, польські транспортні компанії здобували нові ринки. Але пам’ятаю, що тоді французькі і німецькі перевізни­ки також намагалися блокувати польсько-німецький кордон — аби польські перевізники, як вони тоді казали, не забирали їм хліба. Тепер ця риторика повертається в польсько-українські відносини щодо транспортних перевезень.

Справді дуже добре, що вдало­ся зняти хоча б невеличку части­ну питання щодо розблокування кордону. Але водночас не забу­ваймо, що сільське виробництво Польщі має дуже потужний ринок збуту в Європі, і польський уряд не буде так просто віддавати його такому потужному конкуренту, як Україна. Польські політики, які те­пер є при владі, вже заявляють, що не знімуть ембарґо на україн­ські зернові. А це, звичайно, по­роджуватиме чергові конфлікти. Новий прем'єр Дональд Туск за­явив: «Ми будемо підтримувати Україну, але будемо строго захи­щати і польський національний інтерес». По суті, він повторив слова Ярослава Качинського чи Матеуша Моравецького, якого до виборів гостро критикував за такі заяви. Бо Туск усвідомлює: якби зараз скасував ембарґо на українські зернові і водночас за допомогою поліції розблокував польсько-український кордон, його рейтинги стрімко впали би".

Схожі новини