Передплата 2024 «Добра кухня»

Болгарія і Румунія увійдуть до Шенґенської зони

Із березня прикордонний і митний контроль скасують на їх морських і повітряних кордонах із ЄС. Коли на сухопутних? Визначать 2024-го

Фотоколаж ГОЛОВНЕinUA.
Фотоколаж ГОЛОВНЕinUA.

Тривала «епопея» приєднання двох-країн членів Європейського Союзу, Болгарії і Румунії, до Шенґенської зони нарешті добігає кінця. 30 грудня Рада ЄС зробила Бухаресту й Софії новорічний презент. За рішенням Ради, Болгарія і Румунія увійдуть до зони Шенґен, у межах якої 400 мільйонів осіб вільно пересуваються без прикордонного й митного контролю.

Як зазначили у ЄС, приєднання Румунії і Болгарії до Шенґенської зони «сприятиме розвиткові подорожей, торгівлі й туризму, а також надалі консолідує внутрішній ринок Європейського Союзу».

Рішення про приєднання Румунії і Болгарії до Шенґенської зони Рада Європейського Союзу ухвалила одноголосно. Утім, шлях до такої одностайності був тривалим і зовсім не простим…

Членами ЄС Болгарія і Румунія стали 2007 року, а приєднатися до Шенґенської зони, у межах якої відсутній прикордонний і митний контроль, намагалися з початку 2010-х. Європейська комісія ще кілька років тому визнала, що усі необхідні умови Бухарест і Софія виконали. У листопаді 2022-го Єврокомісія закликала Раду ЄС прийняти до зони Шенґен Болгарію, Румунію і Хорватію. Загреб приєднався до Шенґенської зони (і водночас до зони євро) 1 січня 2023 року, а от Софії і Бухаресту знову довелося чекати.

Австрія і Нідерланди були проти… Але «здалися»

Причина затримки — спротив Австрії і Нідерландів, уряди яких уважали, що вступ Болгарії і Румунії до зони Шенґен сприятиме зростанню нелегальної імміграції до ЄС. Мовляв, на кордоні Болгарії і Туреччини є «діри», якими шукачі притулку в євроспільноті неодмінно скористаються…

Нарешті, на початку грудня минулого року Нідерланди «здалися». А згодом прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Дєнков офіційно підтвердив: Софії вдалося домовитися також із Віднем.

Своєю чергою, прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку повідомив: «Через 13 років Румунія нарешті приєднається до Шенґену!». А румунське МВС підтвердило: «Між трьома країнами досягнуто політичної домовленості про розширення зони Шенґен на повітряні й морські кордони Румунії і Болгарії з березня 2024 року».

«День великої гордості для громадян Болгарії і Румунії»

«Сьогоднішній день знаменує собою історичний момент для Болгарії і Румунії, — наголосила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. — Це день великої гордості для громадян Румунії і Болгарії. З березня вони зможуть вільно перетинати внутрішні морські й повітряні кордони без прикордонного контролю. Це великий крок вперед для обох країн і для Шенґенської зони в цілому».

Коли прикордонний і митний контроль буде скасовано на сухопутних кордонах Румунії і Болгарії з ЄС? І відповідно, на кордоні між ними?

Як повідомили в ЄС, це визначать уже 2024 року. Можна припустити, що Брюссель стежитиме за ситуацію на морських і повітряних кордонах Болгарії і Румунії з ЄС. Якщо все буде нормально, то через кілька місяців скасують контроль і на сухопутних кордонах. Тож не виключено, що принаймні частині українських туристів, які наступного року подорожуватимуть до Болгарії і Греції автобусами й автівками, стояти на румунсько-болгарському й болгарсько-грецькому кордонах не доведеться.

Шенґенську зону, в межах якої відсутній митний і прикордонний контроль, було утворено 1985 року. Зараз до зони Шенґен входять 23 із 27 країн-членів ЄС (крім Болгарії, Ірландії, Кіпру й Румунії), а також чотири країни, що не є членами ЄС — Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія.

Схожі новини