Передплата 2024 «Добрий господар»

На відпочинок до Хорватії - без черг на її кордоні

А платити в тамтешніх рестораціях туристи будуть не кунами, а євро

У Загребі прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленковіч і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн разом пішли на каву. Пленковіч показав гості монети євро, які викарбували у Хорватії. Фото AFP
У Загребі прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленковіч і президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн разом пішли на каву. Пленковіч показав гості монети євро, які викарбували у Хорватії. Фото AFP

Із 1 січня 2023 року Хорватія, де люблять відпочивати влітку тисячі українців, увійшла до Шенґенської зони. Тож тепер, вирушивши на Адріатичне море автівкою або автобусом, наші туристи не стоятимуть у черзі на кордоні між Угорщиною і Хорватією. Цей кордон залишився тільки на мапі, а прикордонників і митників там уже немає, тож паспортів ніхто не перевірятиме.

Хорватія стала 27-ю державою Шенґенської зони, всереди­ні якої майже 420 мільйонів лю­дей можуть подорожувати між краї­нами без митного й прикордонного контролю. Площа зони Шенґен — по­над 4 мільйони квадратних кіломе­трів. До неї входять 23 держави-члени Європейського Союзу (крім Ірландії, Болгарії, Кіпру й Румунії) і чотири дер­жави-члени Європейської асоціа­ції вільної торгівлі (Ісландія, Ліхтенш­тейн, Норвегія, Швейцарія).

Цьогоріч Європейська комісія реко­мендувала прийняти до Шенґенської зони також Болгарію і Румунію, але че­рез опір Нідерландів це рішення досі не прийнято. У Нідерландах вважають, що кордон між Туреччиною і Болгарією нелегальні іммігранти можуть перетну­ти ледь не «за 50 євро»… Софія нама­галася переконати Амстердам у тому, що це зовсім не так, але наразі не змо­гла цього зробити. Тому, на жаль, їдучи наземним транспортом на відпочинок до Болгарії і Греції (транзитом через Румунію), українцям доведеться й на­далі проходити не один, а відповідно два й три кордони…

Одночасно з приєднанням до Шен­ґенської зони Хорватія увійшла до Єв­ропейського валютного союзу, тож тепер у цій країні «ходить» не куна, а євро. Хоча куна нікуди не поділася: на реверсі монет номіналом у один євро, які карбує Хорватія, на тлі традиційної «клітинки» зображено куницю. Хорват­ською мовою куниця — куна, як і колишня на­ціональна валюта…

Як зазначає AFP, хорватська влада очікує, що перехід на євро стане для майже 4-мільйонної Хорватії великим успіхом. «Вступ до зони євро й Шен­ґенської зони є двома стратегічними кроками на шляху інтеграції з Євро­пейським Союзом», — заявив хорват­ський прем'єр-міністр Андрей Плен­ковіч.

На думку оптимістично налаштова­них експертів, перехід на євро допо­може зміцнити хорватську економіку (одну з найслабших у ЄС), яка «страж­дає від зростання інфляції, енерге­тичної кризи й геополітичної неви­значеності довкола вторгнення рф в Україну». У листопаді минулого року рівень інфляції у Хорватії становив 13,5%, тоді як у зоні євро — близько 10%). Експерти розраховують, зокре­ма, що перехід на євро забезпечить додатковий потік туристів (близько чверті ВВП Хорватії забезпечує турис­тична галузь) і покращить умови бан­ківського кредитування.

Із нагоди приєднання Хорватії до Шенґену й зони євро 1 січня 2023 року цю країну відвідала президент­ка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. Як інформує AFP, на сло­венсько-хорватському кордоні голова Єврокомісії зустрілася з Пленковічем і президенткою Словенії Наташею Пірц Мусар, а потім вирушила до Загреба.

«Це сезон нових починань. І немає зараз місця в Європі, де це було би на­стільки правильно, як тут, у Хорватії, — написала Урсула фон дер Ляєн у со­цмережі Twitter. — Сьогодні ця країна приєднується до Шенґенської зони й зони євро. Два величезні досягнення. Я дуже рада бути тут у цей день радос­ті й гордості за Хорватію. Наступні по­коління хорватів виростуть у Шенґен­ській зоні. Завдяки безпроблемним подорожам громади стануть ближчи­ми. Зараз треба працювати над збе­реженням переваг Шенґену. Зробімо наш спільний дім іще безпечнішим!

Я рада випити кави з Андреєм Пленковічем у Загребі - і який приєм­ний спогад, коли я вперше заплатила євро! Я знаю, що чимало хорватів та­кож запам’ятають, коли вони тримали свої перші монети євро з куною. Лас­каво просимо до спільноти євро, Хор­ватіє!".

Схожі новини