Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перший «євроматч» українців з румунами

У понеділок, 17 червня, національна збірна України у німецькому місті Мюнхені проведе перший матч групового етапу фінальної частини Євро-2024 проти збірної Румунії (початок — о 16.00 год). Раніше футбольні шляхи українців та румунів перетиналися вже шість разів, але лише у товариських матчах та міжнародних турнірах

Сьогодні збірна України в Німеччині проведе перший матч в рамках фінальної частини Євро-2024 – проти збірної Румунії. Фото uaf.ua
Сьогодні збірна України в Німеччині проведе перший матч в рамках фінальної частини Євро-2024 – проти збірної Румунії. Фото uaf.ua

Прем'єрне українсько-румунське протистояння також відбулося на нейтральному полі. 26 лютого 2001 року підопічні Валерія Лобановського на Кіпрі, у Нікосії, в рамках міжнародного турніру поступилися суперникам з рахунком 0:1. Румуни зусиллями Чоботару забили гол лише у додатковий час. Майже через рік, 27 березня 2002 року, біля керма «синьо-жовтих» перебував вже Леонід Буряк і наша збірна в Констанції програла господарям поля з великим рахунком 1:4. На той час збірна Україна повторила свій антирекорд, четвертий раз пропустивши у своїй історії 4 голи за матч. Усі голи у ворота українців, які захищав Рева, влетіли у першому таймі: дубль оформив Панчу і по разу відзначилися Мунтяну та Ганя. На початку другого тайму автором першого українського голу у ворота румунів став Шищенко.

20 серпня 2003 року суперники вперше зустрілися вже в Україні, у Донецьку, і також матч завершився перемогою збірної Румунії - з рахунком 2:0. Діями українців керував Леонід Буряк, румунів — Ангел Йорданеску, а героєм гри став Муту, який оформив дубль у воротах Шовковського. Потім майже сім років суперники не зустрічались, поки 29 травня 2010 року на львівському стадіоні «Україна» підопічні Мирона Маркевича здобули першу «румунську» вікторію, яка виявилася вольовою. Тоді рахунок відкрив Алієв, на що підопічні Развана Луческу відповіли двома влучними ударами — Тамаша та Нікулае. Згодом Коноплянка вирівняв становище і під кінець гри Ківу забив гол у власні ворота — 3:2 на користь українців. У цій грі за збірну виступало аж троє (!) гравців «Карпат» — Ощипко, Федецький та Худоб’як.

Наступна товариська зустріч збірних України та Румунії відбулася 8 лютого 2011 року у кіпрському місті Паралімні - в півфіналі міжнародного турніру. Нашою збірною вже керував Юрій Калітвінцев, а переможця в основний час визнано не було — нічия 2:2. Усі голи були забиті у першому таймі. Спочатку відзначалися українські футболісти Ракіцький та Мілевський, а потім дубль оформив Дан. Післяматчеві ж пенальті краще виконала наша збірна, яка і перемогла — 4:2. Румунам голи з «позначки» забивали Ярмоленко, Тимощук, Кравець та Ротань. Одним з героїв матчу став воротар «синьо-жовтих» Пятов, який двічі парирував післяматчеві пенальті.

Остання ж зустріч української та румунської збірних відбулася понад 8 років тому. 29 травня 2016 року підопічні Мизхайла Фоменка на нейтральному полі, в італійському Туріні, здобули вольову перемогу з рахунком 4:3. Відкрив рахунок Торже, але ще в першому таймі вирівняв становище Зозуля. В другому таймі українці зусиллями Зінченка, Ярмоленка та Коноплянки збільшили перевагу та трьох голів, але потім пропустили два м’ячі - після ударів Алібека і Станчу.

Арбітром першого в рамках чемпіонатів Європи матчу збірних України та Румунії призначено Гленна Нюберга зі Швеції, який проведе свою першу гру за участю українців. Ветеран нашої збірної Андрій Ярмоленко може зіграти 120-й матч в складі «синьо-жовтих».

Схожі новини