Передплата 2024 «Добрий господар»

Знову «Катарґейт»? У сина євродепутатки знайшли купу готівки

Слідчі вилучили 280 тисяч євро. Бельгійську депутатку Європарламенту Марію Арену пов’язують із гучним корупційним скандалом

Марія Арена
Марія Арена

Як повідомило видання The Brussels Times, у помешканні, що належить синові бельгійської євродепутатки Марії Арени, 32-річному Уґо Лємеру, правоохоронці знайшли 280 тисяч євро готівкою. Арена фігурує у розслідуванні справи про корупцію у Європарламенті, яку західні ЗМІ назвали «Катарґейтом».

За інформацією іншого бельгійського видання, Le Soir (саме цей ЗМІ першим написав про «Катарґейт»), походження готівки, виявленої у помешканні Уґо Лємера, все ще з’ясовують. Наразі прямого зв’язку цих грошей з корупційним скандалом у Європейському парламенті не виявлено.

Готівку слідчі знайшли під час обшуків у шести об'єктах нерухомості, пов’язаних із Марією Ареною. Її син мешкає у квартирі, розташованій поруч із місцем проживання євродепутатки.

Ім'я Уґо Лємера згадують у зв’язку з розслідуванням «Катарґейту» вже вдруге. Два місяці тому стало відомо, що Ніколя Клез, син Мішеля Клеза, який розпочав розслідування щодо корупції у Європарламенті, 2018 року заснував компанію у партнерстві з Лємером… Через явний конфлікт інтересів слідчий Мішель Клез відмовився від розгляду «Катарґейту» (замість нього цією справою займаються інші слідчі).

Відпочили в Маракеші за гроші уряду Марокко…

За даними ЗМІ, євродепутатку від бельгійських соціалістів Марію Арену в справі про корупцію у ЄП наразі не допитували. Але вона вже фігурує у розслідуванні «Катарґейту», оскільки є «доброю приятелькою» колишнього італійського євродепутата П'єра Антоніо Панцері - одного з ключових фігурантів корупційного скандалу в Європейському парламенті.

У березні цього року Панцері зізнався в одержанні хабарів, зараз цей колишній євродепутат співпрацює зі слідством. Італієць розповів, зокрема, що 2015 року він і Арена зупинялися в розкішному готелі в Маракеші - під час поїздки, профінансованої урядом Марокко. Панцері стверджує, що Арена про спонсорів того візиту нічого не знала…

Нагадаємо, корупційний скандал у ЄП спалахнув у грудні 2022 року, коли заарештували колишню віцепрезидентку Європейського парламенту, грекиню Еву Кайлі. За даними бельгійських правоохоронців, у рамках «Катарґейту» влада Катару (Близький Схід) і Марокко (Північна Африка) намагалась «вплинути на економічні й політичні рішення Європарламенту». Яким чином? Даючи хабарі його депутатам, зокрема, особам, що обіймали у Європарламенті важливі посади…

Детальніше про «Катарґейт» можна прочитати тут.

Схожі новини