Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Ключових фігур Європарламенту» корумпували катарці?

Віцеголову ЄП Еву Кайлі заарештовано. У її будинку знайшли торби зі сотнями тисяч євро. Поліція підозрює, це хабарі від Катару — «за покращення його іміджу»

Віцеголову Європарламенту Еву Кайлі звинуватили у корупції, належності до злочинної групи й відмиванні грошей. Фото Eurokinissi
Віцеголову Європарламенту Еву Кайлі звинуватили у корупції, належності до злочинної групи й відмиванні грошей. Фото Eurokinissi

«Це дуже тривожна новина», — заявив Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Борель, коментуючи арешт віцеголови Європейського парламенту Еви Кайлі, замішаної у корупційному скандалі. Одну із заступниць голови ЄП, грекиню Еву Кайлі (фракція «Соціалісти й демократи») звинуватили й заарештували за рішенням бельгійського суду — в рамках розслідування ймовірної корупції у Європарламенті. Кайлі та ще трьох осіб звинувачують у корупції, належності до злочинної групі й відмиванні грошей, повідомляє бельгійське видання L’Echo.

Газета стверджує, що Центральний офіс із бо­ротьби з корупцією (OCRC) бельгійської поліції продовжить цікавитися діяльністю деяких депутатів Європарламенту, зо­крема членів Підкомітету з прав людини (DROI), що є складовою Комітету із закордонних справ. «Суть розслідування — в аналі­зі промов євродепутатів, які пу­блічно виступали на боці Катару, в той час як цю державу підо­зрюють, згідно з кількома дже­релами, обізнаними у цій спра­ві, у… корумпуванні ключових фігур у Європарламенті - з ме­тою покращити імідж Катару й громадську думку про нього», — повідомляє L’Echo.

Раніше прокуратура Бель­гії інформувала, що розпоча­ла розслідування можливої ко­рупції, пов’язаної з неназваною державою Перської затоки, і що підозрюваними у цій спра­ві є асистенти й чиновники Єв­ропейського парламенту. ЗМІ уточнили тоді, що цією держа­вою є Катар. За даними бель­гійського видання Knack, Катар корумпував посадовців, які за­ймають «значущі політичні та/або стратегічні позиції» у Євро­парламенті, надсилаючи їм «ве­ликі суми грошей» і «важливі по­дарунки».

Серед заарештованих — батько Еви Кайлі, що був її по­мічником у ЄП. Також затримані генеральний секретар Міжна­родної конфедерації професій­них спілок Лука Вісентіні й екс­депутат Європарламенту П'єр Антоніо Панцері, що очолю­вав Підкомітет ЄП із прав люди­ни. Слідчі OCRC також обшука­ли будинок 59-річного депутата Європарламенту, члена Підко­мітету з прав людини Марка Та­рабелли, повідомили видання Le Soir і Knack. Проте Тарабел­ла, що має депутатську недо­торканість, не заарештований.

За давними L’Echo, готівки в торбах, вилученої в будинку Еви Кайлі, ще не підрахували, але ві­домо, що сума — шестизначна. У будинку ж іншого підозрювано­го знайшли 600 тисяч євро го­тівкою.

Відкриваючи у французь­кому Страсбурзі пленарне за­сідання ЄП, голова Роберта Метсола констатувала: «Євро­пейський парламент і європей­ська демократія зазнали напа­ду». У зв’язку зі звинуваченнями у корупції, висунутими проти Кайлі, Метсола оголосила про запуск процедури її звільнення — «з метою захисту доброчес­ності» Європарламенту. «Я по­збавила віцепрезидентку Кайлі всіх її обов’язків і відповідаль­ності, та скликала позачергове засідання Конференції голів, — аби розпочати процедуру… яка має на меті припинення терміну її каденції як віцеголови, — ска­зала Роберта Метсола. — Я та­кож оголосила про відкриття пе­реговорного мандата у справі … скасування віз до ЄС для Катару й Кувейту. У світлі розслідування цей звіт необхідно повернути до профільного комітету».

Тим часом грецьке видан­ня «Катімеріні» повідомило: у зв’язку з розслідуванням ко­рупційної афери, що триває у ЄП, євродепутатку Еву Кайлі ви­ключили з грецької соціалістич­ної партії ПАСОК, до якої та на­лежала.

Схожі новини