Передплата 2024 ВЗ

Про генія української культури тепер розповідатиме «Поет і птах»

У Хорватії відкрили пам’ятний знак Іванові Франкові роботи відомих митців Володимира та Василя Одрехівських

Пам’ятний знак Іванові Франкові. Фото Богдана Тихолоза
Пам’ятний знак Іванові Франкові. Фото Богдана Тихолоза

Пам’ятний знак Іванові Франку у Хорватії відкрили у місті Ловран, що на Адріатиці, 22 жовтня 2022 року. Про те, щоб увічнити генія української культури, виданого письменника, мислителя і політичного діяча Івана Франка у курортному Ловрані, довго мріяв директор Дому Франка Богдан Тихолоз. Ще торік у січні за сприяння Посла Василя Кирилича було домовлено з мером міста Ловран Бояном Сімонічем про вшанування українського генія у курортному хорватському містечку. А здійснити мрію допомогли львівські скульптори Володимир та Василь Одрехівські. Чому саме у Хорватії встановили пам’ятний знак «Поет і птах», журналістці «ВЗ» розповіла завідувачка науково-освітнього відділу Дому Франка Марта Волошанська.

— У 1909 році Іван Франко лікувався у хорватському місті Ловран, — каже пані Марта. — Якось, відпочиваючи у Хорватії, директор Дому Франка Богдан Тихолоз, відвідав цей курорт спеціально і знайшов віллу «Централь», де зупинявся Франко. Ця вілла існує й досі. Ми поїхали на зустріч з працівниками муніципалітету Ловран, щоб вибрати місце, бо протягом багатьох років Богдан Тихолоз виношував ідею увічнення Франка у Хорватії. Впродовж двох років тривали перемовини. Але на перепоні цього гарного задуму став спочатку ковід, а потім — війна.

— Думали встановити погруддя чи лише пам’ятну дошку?

— Не йшлося про щось дуже помпезне, а лише про символічний образ. За це взялися львівські митці Одрехівські - пан Володимир та його син Василь. Вийшов символічний пам’ятний знак «Поет і птах», присвячений Франкові. Це такі дві скульптури, встановлені на постаменті. Митці зробили їх у Львові і перевезли готовими до Хорватії.

— То яке місце підібрали для встановлення пам’ятного знака?

— О, місце дуже гарне на набережній. З одного боку — море, з іншого — парк. У парку, при центральній алеї, поставили цей знак. 22 жовтня відбулося помпезне відкриття на рівні двох держав за присутності голів парламентів обох країн. З нашого боку прибув на відкриття пам’ятного знака Руслан Стефанчук, від Хорватії - Гордан Яндрокович. У відкритті взяли участь і представники української громади з усієї Хорватії.

Схожі новини

Читайте також