Передплата 2024 «Добра кухня»

«Найстаріша газета музею преси — „Діло“ 1918 року, в якій друкувався Іван Франко»

У Тернополі відкрили музей преси

Фото Людмили Долі
Фото Людмили Долі

У Тернополі відкрили музей преси, де експонують газети майже з усіх регіонів України, друкарські машинки, журналістські диктофони, робочі книги записів редакцій, вінтажні фотоапарати, редакційну оргтехніку, яка відслужила свій вік. Музей преси постав у редакції видання «Сільський господар».

Засновник музею Богдан Новосядлий показує друковані експонати.
Засновник музею Богдан Новосядлий показує друковані експонати.

У музеї діє постійна експозиція газет і журналів «Історія в слові, слово в історії». Це 400 друкованих видань, з них 250 виходили на Тернопільщині та охоплюють історію друкованої преси за століття. Експонують також газети, які належать партіям, релігійним установам. Є розважальні журнали і рекламні видання. Частина газет експозиції — канули в лету. Одні помирали разом із спонсорами, інші разом з політичними партіями. Деякі газети закрилися, бо не витримали економічних реалій…

Є в музеї і газети з прифронтових областей України. Одні друковані видання закрили через широкомасштабне вторгнення рф, інші зараз виходять невеличким тиражем. А допомогли відновленню друку прифронтових газет українські та міжнародні гранти. У музеї преси є, зокрема випуски популярної слов’янської газети «Вісті» — найдавнішої газети Донецької області.

«Найстаріша газета, яка представлена у нашому музеї - „Діло“ 1918 року. Вона виходила у Львові й в ній друкувався Іван Франко. А найстаріша газета, надрукована в Тернополі, — „Українські вісті“ за 1919 рік. Обидва видання нашій редакції люб’язно подарував письменник, краєзнавець Іларіон Пилипець» — розповідає керівник музею преси, головний редактор газети «Сільський господар», заслужений журналіст України Богдан Новосядлий. — Мета музею — привернути увагу до важливості друкованих ЗМІ та зберегти ці інтелектуально-інформаційні скарби для наступних поколінь".

Про закриті тиражні газети Богдан Новосядлий говорить з особливим трепетом: «На жаль, реалії такі, що друковані газети закриваються, йдуть з ринку. Сьогодні у Тернопільській області в місцевих громадах видаються лише дві повноцінні паперові газети — у Чортківській та Шумській громадах. А в кращі часи було 17 районних газет. Тому і виникла ідея створити виставку-музей друкованих видань Тернопільщини. Виставка газет охоплює столітній період. Є у нас газета „Сталінським шляхом“, яка виходила у 1955 році в одному з районів Тернопільщини».

Схожі новини