Передплата 2024 «Добрий господар»

Будинок... надрукували на 3D-принтері

Американська мати-одиночка переїхала туди якраз перед Різдвом

Напередодні Різдва так хочеться вірити у те, що дива трапляються... І це справді так! Принаймні у цьому тепер твердо переконана американська мати-одиночка Ейпріл Стрінґфілд. Саме у Різдвяні дні вона та її 13-річний син переїхали до свого нового будинку! Це житло жінка придбала у рамках програми допомоги незаможним людям, яку реалізує міжнародна організація Habitat for Humanity. За її інформацією, будинок для Ейпріл та її сина повністю... надруковано на 3D-принтері! Це один із перших таких будинків у США – але точно не останній.

„Дженет В. Грін (праворуч) вітає Ейпріл Стрінґфілд у її будинку, де три спальні й дві ванні кімнати. Фото Twitter
„Дженет В. Грін (праворуч) вітає Ейпріл Стрінґфілд у її будинку, де три спальні й дві ванні кімнати. Фото Twitter

Як розповіла CNN керів­ниця відділення Habitat for Humanity у місті Вільям­сбург (штат Вірджинія) Дже­нет В. Грін, будинок для Ейпріл Стрінґфілд та її сина виготовила на замовлення Habitat компа­нія 3D-друку Alquist. На те, аби надрукувати зовнішні й внутріш­ні стіни будинку площею 111 квадратних метрів, пішло 12 го­дин. Якби будинок не друкували на 3D-принтері, а споруджували у звичайний спосіб, це зайняло би близько місяця.

У цьому будинку – три спальні та дві ванні кімнати

Дім облад­наний сонячними батареями, які забезпечують його електри­кою, а також... 3D-принтером. Як розповіла CNN керівниця відділення Habitat for Humanity у Вільямсбурзі, завдяки цьо­му пристрою нові мешканці ди­во-будинку зможуть самостійно виготовити усе, що їм необхід­но, – “від електричних розеток до ручок для шухляд”.

Під час спорудження будин­ку для Ейпріл Стрінґфілд вико­ристали бетон, завдяки чому вартість проєкту вдалося суттє­во знизити. (Ціни на деревину, з якої у США часто споруджують такі будинки, зросли з почат­ку пандемії приблизно на 50%). Як кажуть у Habitat for Humanity, будинок із бетонними стінами значно краще витримує руйнів­ні торнадо, від яких останнім ча­сом потерпають чимало регіо­нів США.

Ейпріл Стрінґфілд змогла придбати цей будинок завдя­ки участі у програмі допомоги Habitat Homebuyer. “Мій син і я дуже щасливі, – заявила мати-одиночка на порозі свого ново­го дому, під час прямого ефіру на сторінці Habitat у соцмере­жі Facebook. – Я завжди хотіла стати власницею будинку. І ось моя мрія здійснилася. Це міс­це я зможу назвати своїм до­мом. Мій син нарешті матиме двір, у якому зможе проводити вільний час”.

Як розповіла CNN Дженет В. Грін, аби мати змогу придба­ти цей будинок на спеціаль­них умовах, Ейпріл Стрінґфілд мусила довести, що вона цьо­го гідна, зокрема повинна була “мати хорошу репутацію й бути готовою співпрацювати з орга­нізацією Habitat for Humanity”, кожна філія якої “у США та в усьому світі продає будинки партнерським сім’ям із низьки­ми або помірними доходами”.

У Habitat for Humanity обіця­ють, що й надалі використову­ватимуть технологію, яка до­зволяє виготовляти будинки за допомогою 3D-принтера. Мов­ляв, “ця технологія забезпе­чує домовласникам можливість заощаджувати”. Очевидно, не тільки домовласникам, а й самій Habitat: адже меблі й сантехні­ку мешканці можуть надрукува­ти собі самі…

Читайте також: Труллі казкового Альберобелло

Схожі новини