Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Війська Лукашенка перейдуть кордон Литви?

НАТО готується до можливої провокації на російсько-білоруських військових навчаннях “Захід-2021”

Під час масштабних російсько-білоруських військових навчань «Захід-2021» («Запад-2021»), які стартують 10 вересня, підрозділи білоруської армії можуть увійти на кілька кілометрів углиб території Литви. За даними розвідувальних служб НАТО, на які посилається польське видання Dziennik Gazeta Prawna (DGP), ця провокація буде елементом гібридної війни Кремля й спробою залякати Північноатлантичний альянс.

Як повідомив Dziennik Gazeta Prawna, джерела видання стверджують, що під час навчань «Захід-2021» може дійти до нахабної провокації з боку білоруського режиму, включаючи навіть перетин державного кордону зі сусідньою Литвою (членом Північноатлантичного альянсу). За інформацією DGP, такі висновки містяться у матеріалах розвідслужб НАТО, підготовлених для керівництва Польщі.

«Кожні навчання серії „Захід“ є елементом пропагандистської війни Кремля й спробою залякати Альянс. Ми це усвідомлюємо, — кажуть джерела DGP. — Цього року ми серйозно розглядаємо варіант випробування НАТО Росією через Лукашенка».

«Якщо білоруські підрозділи увійдуть до Литви, Росія може „відректися“ від цієї провокації, — веде далі джерело польського видання у розвідслужбах НАТО. — Мовляв, це ініціатива божевільного Лукашенка або просто випадковість. Кремль може тоді запропонувати своє посередництво у врегулюванні ситуації, зіграти роль миротворця». Тим часом «головний винуватець» провокації на кордоні з НАТО, білоруський диктатор Лукашенко, потрапив би у ще більшу залежність від свого кремлівського покровителя Путіна… Dziennik Gazeta Prawna також цитує речника польського уряду Пьотра Мюллєра: «Існує реальний ризик того, що на польсько-білоруському кордоні буде провокація під час здійснення маневрів».

Як розповів раніше оглядач американського видання The National Interest Марк Епіскопос, російсько-білоруські навчання «Захід-2021» мають «імітувати ескалацію воєнного конфлікту з умовною державою». Схоже, її роль, за задумом путінських стратегів, «зіграє» Литва?

«Захід-2021» — це західна складова чотирьох основних регіональних навчань Росії, що проводяться щороку по черзі, — підкреслив Епіскопос. — Був «Захід-2017», «Схід-2018», «Центр-2019», «Кавказ-2020», а тепер ось «Захід-2021». Ці військові навчання «будуть проведені у Московському, Брянському, Смоленському й Курському регіонах на західному фланзі РФ, а також у Калінінградській області».

Епіскопос нагадав заяву Західного військового округу РФ, де було сказано, зокрема, що «навчання „Захід-2021“ будуть зосереджені на боротьбі з крилатими ракетами й безпілотними літальними апаратами», а також «на більш нетрадиційних бойових засобах, включаючи радіоелектронну боротьбу (РЕБ) і відпрацювання дій з військової розвідки».

Згадуючи масштабні маневри «Захід-2017», у яких були залучені близько 13 тисяч російських і білоруських військовослужбовців, 70 літаків, 680 одиниць військової техніки, в тому числі 250 танків і сотні ракетно-артилерійських систем, оглядач The National Interest нагадав, що «НАТО негайно засудив» проведення тих навчань. «Маневри „Захід-2021“, що пройдуть після заворушень у Білорусі й на тлі зростання військової напруги в Балтійському регіоні, НАТО також оголосить провокаційними, — припускає Марк Епіскопос. — Ці маневри мають стати важливим етапом у процесі російсько-білоруської військової інтеграції, активізованої хвилею антилукашенківських протестів у Білорусі».

Читайте також: А «Сатана» таки справді наганяє жах

Схожі новини