Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коли зникають антитіла до коронавірусу: нове дослідження

Пацієнти, які перехворіли на COVID-19, можуть захворіти вдруге через шість місяців

Про це йдеться у препринті дослідження вчених Оксфордського університету, передає The Guardian.

«Якщо поглянути на траєкторію імунної відповіді після зараження, здебільшого її все ще можна виявити через шість місяців, але вона дуже різна у людей», — зазначила очільниця дослідження, професорка Оксфордського університету Елеонор Барнс.

Дослідники помітили відмінності в імунних реакціях медичного персоналу, котрий заразився COVID-19. Вони проаналізували зразки крові у 78 медиків, які хворіли на коронавірус із симптомами або без них у період з квітня по червень 2020 року.

Кров перевіряли щомісяця протягом півроку після зараження на наявність низки імунних реакцій. Зокрема, йдеться про різні типи антитіл, що вбивають вірус, В-клітини, які виробляють антитіла і зберігають пам’ять про хворобу, і Т-клітини, які допомагають уникнути важкої форми захворювання.

Водночас дослідники дізналися, що за шість місяців антитіла зникли у чверті медиків, які брали участь у дослідженні.

Читайте також: Вчені оприлюднили дослідження про страшні наслідки COVID-19

У більшості людей, які мали слабку імунну відповідь протягом першого місяця, вже за півроку не було антитіл, які могли б нейтралізувати варіант Альфа, вперше виявлений у Кенті (Велика Британія) та штаму Бета, вперше виявленого у Південній Африці. Наразі у вчених немає даних щодо варіанту Дельта, який поширюється з території Індії.

На основі нових даних вчені закликали всіх вакцинуватися проти коронавірусу, незалежно від того, чи хворіли люди раніше.

Схожі новини