Передплата 2025 ВЗ

Як відрізнити коронавірус від застуди

Пандемія коронавірусу, якщо не назавжди, то надовго змінила наше ставлення до власного здоров’я. У багатьох поява кашлю або сухість у горлі тепер відразу викликають побоювання, адже раніше на це звертали увагу далеко не відразу. Як відрізнити коронавірус від застуди? Адже деякі симптоми однакові або дуже схожі. Сплутати хворобу можна навіть зі звичайною алергією. Що ж робити, якщо захворіли, коли варто бити тривогу і викликати «швидку»?

Симптоми застуди та ГРВІ

ГРВІ частіше супроводжуєть­ся нежиттю, чханням. У хворого сльозяться очі, болять голова та горло. Якщо підвищується тем­пература, то вона здебільшого тримається не більше 1−3 днів. Грип має схожі симптоми. Але хвороба характеризується заго­стреним початком. Температура зазвичай вища від субфебриль­них значень (+38° і більше). Не­рідко стаються ускладнення, які проявляються у вигляді кашлю, бронхіту, пневмонії, якщо до за­хворювання приєднується бакте­ріальна інфекція. Гострий тонзи­літ теж спочатку може здаватися звичайною ГРВІ: болить горло, підвищується температура. Якщо біль під час ковтання та вище +38° на градуснику — це єдині симпто­ми, немає ні закладеності носа, ні інших катаральних проявів, то варто показатися ЛОРу. Швидше за все, без антибіотикотерапії не обійтися.

Симптоми грипу

За грипу температура висока, тримається не менше ніж 3−5 днів. Хвороба частіше супроводжу­ється такими симптомами: сухий кашель; біль у горлі; явний зане­пад сил; апатія; м’язові болі. Грип може вивести хворого із ладу на тиждень і довше. Його ознаки системні, тобто впливають на все тіло. Схожим чином проявляється і коронавірус.

Симптоми алергії

Якщо з носа тече, печуть очі, у людини, найвірогідніше, алергіч­ний риніт або застуда. Темпера­тура зазвичай не підвищується. Алергічні реакції призводять до задишки лише в тих випадках, коли людина вже хворіє на астму. Окрім ураження очей і носа, може з’явитися ще й висип. Загальний стан не порушується. Симптоми алергії виникають періодично, на­приклад, кожної весни, коли квіт­нуть дерева. Вони більш слабкі, якщо порівнювати з COVID-19. Ліки та звичайні запобіжні заходи допоможуть полегшити стан.

Відмінні симптоми коронавірусу

Коронавірус більше схожий на грип, але його ознаки загостре­ні. Серед головних симптомів, які супроводжують захворювання се­редньої важкості, виділяють:

  1. Високу температуру (вище ніж +37,5°) та її різкий скачок — 87,9% випадків.
  2. Сухий кашель, який спосте­рігається у 67,7% людей. Часто він виснажує, хворий не може від­кашлятися. За ГРЗ ж виділяються слиз і мокротиння.
  3. Сухість у горлі, характерна для ангіни. З’являється, коли вірус про­никає в горло. Запалення при цьому немає. Такий стан спостерігається близько 3−4 днів.
  4. Тахікардія і задишка. Це найбільш небезпечні симптоми. З’являються на пізній стадії роз­витку хвороби, коли вірус прово­кує пневмонію. Дихання відчутно ускладнене. У хворого виникає від­чуття важкості в грудях, в нижніх відділах легень. Спостерігається задишка, людині не вистачає пові­тря. Це явна ознака коронавірусу.
  5. У деяких хворих виникають блювання та діарея. Може вини­кати також незвична закладеність носа (без нежитю), коли хворий почувається, наче він тоне у воді. Хвороба може супроводжуватися й болем у горлі та ломотою в тілі. У всіх випадках спостерігається слабкість, іноді сильна. Ще один симптом, який озвучували деякі перехворілі на COVID-19, — тим­часова втрата нюху.

Необхідно також звернути ува­гу на тривалість присутності ознак хвороби. За застудних захворю­вань вони зникають за кілька днів. Симптоми COVID-19 або грипу можуть загострюватися через певний час. Тому звернутися по допомогу до лікаря потрібно за­здалегідь, не очікуючи погіршен­ня стану. Важливо ізолюватися від оточення і надягати лицьову мас­ку, якщо доводиться контактувати з іншими людьми.

Понад 80% заражених корона­вірусом переносять хворобу легко, часто безсимптомно. Ставалося, що тест на COVID-19 був позитив­ним у людей, у яких упродовж 1−2 тижнів була тільки температура до +37,3°, спостерігався невеликий дискомфорт у грудях. Хворобу та­кож діагностували за важкості в легенях без будь-яких інших скарг. Люди з такими симптомами часто не підозрюють про свою хворобу, нікуди не звертаються і перено­сять її на ногах. Це погано, тому що весь час, контактуючи з оточен­ням, носій вірусу заражає інших. Серед них можуть виявитися люди з хронічними захворюваннями, онкологією, літні - всі вони в зоні ризику, тож навряд чи перенесуть коронавірус так само легко, як той, хто їх заразив. Частковий збіг між симптомами COVID-19 та інших за­студних захворювань є причиною необхідності широкого тестування.

Юрій Червінський.