Передплата 2024 «Добра кухня»

COVID-19 почав нагадувати про себе у серпні. І це лише початок…

Коронавірус наступає. Лише за перший тиждень серпня на Львівщині захворіло понад тисячу осіб. З них двоє, віком понад 65 років, — померли від ускладнень

У Міністерстві охорони здоров’я прогнозують, що в серпні відбуватиметься зростання захворюваності на COVID-19, яке охопить і вересень. Згодом розпочнеться так званий епідемічний сезон ГРВІ і грипу, тож у вересні та жовтні з’являться перші прояви циркуляції інших респіраторних вірусів, які обмежать циркуляцію ковіду.

Зростання триватиме до вересня включно, однак ризи­ків введення локальних карантинів чи обмежувальних заходів немає.

Загалом спалах COVID-19 у світі зафіксували на початку літа, коли нові субваріанти «Омікрону» почали масово поширюватися у США.

Тепер мутований коронавірус почав ак­тивніше атакувати й Україну. 5 серпня Мі­ністерство охорони здоров’я повідомило про зростання захворюваності у країні.

«COVID-19 досі з нами, і збудник цирку­лює в усіх країнах», — заявили у Всесвітній організації охорони здоров’я 6 серпня.

За станом на початок серпня в Україні виявили п’ятьох пацієнтів з новим субварі­антом COVID-штаму «Омікрон» під назвою FLiRT. В Івано-Франківській області інфіко­вана жінка померла.

Зараз територією України циркулює 10 різновидів вірусу SARS-CoV-2 — це різні субваріанти «Омікрону». Останній із них — FLiRT, який має нові мутації у спайк-білку.

«Коронавірус постійно мутує, як і грип. Основним штамом, довкола якого і дослі­джують відхилення/мутації, наразі залиша­ється варіант Omicron. FLiRT — його новий субваріант.

Він швидше вражає ослаблений імуні­тет, а захворіти можуть навіть раніше вак­циновані, однак набутий імунітет після вак­цинації знижує ризики ускладнень під час хвороби", — розповів головний санітар­ний лікар України Ігор Кузін.

«Зараз Україна перебуває у так званому міжепідеміологічному періоді, коли ми не повинні очікувати суттєвого зростання, яке може призводити до запровадження ка­рантинних обмежень», — пояснив пан Кузін.

За його словами, якщо під час цього періоду показники суттєво перевищувати­муть річні, то в тих регіонах, де їх зафіксу­ють, головні державні лікарі областей ре­комендуватимуть локальні обмежувальні протиепідеміологічні заходи, залежно від того, які специфічні групи уражені в тих чи інших областях.

Рекомендації різнитимуться, адже в од­ній області може найбільше постраждати освітнє середовище, в іншій — працівники об'єктів виробництва чи промисловості.

Найбільш дієвий метод протидії підступ­ному захворювання — вакцинація. Міністер­ство охорони здоров’я оновило рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19. Відтепер представники груп ризику мають проходити щорічну ревакцинацію однією дозою.

Для тих, хто взагалі не отримав жодного щеплення проти COVID-19, рекомендовано отримати одну дозу мРНК вакцини.

Ревакцинацію, тобто бустерну дозу, рекомендовано отримати представникам груп ризику тяжкого перебігу, які отримали останню дозу 6−12 місяців тому.

До групи ризику належать:

  • літні люди віком понад 60 років (осо­бливо 75+);
  • вагітні жінки;
  • дорослі та діти з хронічними захворю­ваннями (наприклад, цукровий діабет, ожи­ріння, онкологія);
  • імуноскомпрометовані люди (паці­єнти, які приймають імуносупресивні пре­парати, люди з ВІЛ-позитивним статусом тощо);
  • представники деяких професій, які по­стійно контактують з людьми (військові, по­жежники, поліціянти, медики та ін., навіть якщо у них немає супутніх захворювань).

«Сьогодні ми ще доволі далекі від показ­ників, які наближають нас до карантинних або протиепідеміологічних обмежень. Поки немає ризиків введення локальних каран­тинів чи обмежувальних заходів», — зазна­чає головний санітарний лікар України.

Про те, що коронавірус — це не маячня, а він є і його, зокрема, на Львівщині, по­більшало, розповідають медики. Зокрема, за інформацією Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб, упродовж останнього тижня до медиків у Львівській області звернулось 6 502 люди­ни з ознаками застуди. З них 897 дітей та 747 осіб, старших за 65 років. З них коро­навірус підтверджено у 1 146 людей, з яких: у 88 дітей та 230 осіб, старших за 65 років. Серед хворих на коронавірус госпіталізова­но 154 людини, з них 41, старшу за 65 років, та 41 дитину. Найбільше серед госпіталізо­ваних мешканців Львівського району — 107, з яких 91 — місто Львів, 16 — Дрогобицького та 13 — Яворівського районів. Двоє людей, старших за 65 років, померло. Загалом найбільше хворих на коронавірус серед жи­телів Львова (711), 86 у Золочівському та 80 у Червоноградському районах.

То що ж робити?

Насамперед важливо дотримуватися базових профілактичних заходів, які за­лишаються ефективними незалежно від того, які субваріанти омікрону циркулюють в Україні. Тобто мити руки після відвідуван­ня громадських місць або місць скупчення людей; обробляти руки антисептиком; до­тримуватися правил кашлю і чхання.

А тим, хто відчуває ознаки застуди, слід залишатися вдома, тобто хворі мають бути не в навчальних закладах чи на місцях робо­ти, а за перших ознак застуди залишатися вдома. Так само за ознак застуди не слід скеровувати дітей у садок чи гуртки. Якщо є негайна необхідність вийти з дому — одягай­те маску. Контактуйте зі сімейним лікарем і дійте відповідно до його настанов. Вживай­те багато рідини. За підвищення температу­ри понад 38 вживайте жарознижувальні, які добре переносите ви і ваша дитина. Далі - все згідно з вказівками лікаря.

Підготувала Анна Врублевська.

Схожі новини