Передплата 2024 «Добра кухня»

«Королева у ролі вбивці Флойда?.. Образливо, шокує і без смаку»

Карикатура французького сатиричного журналу Charlie Hebdo спричинила у світі хвилю критики

«Чому Меган втекла з Букінгемського палацу?» — «Тому, що я не могла дихати», — відповідає дружина британського принца Гаррі… Карикатуру з таким текстом французький сатиричний журнал Charlie Hebdo розмістив на своїй обкладинці після інтерв’ю Гаррі й Меган Маркл американській телезірці Опрі Вінфрі. Подружжя звинуватило королівську родину Великої Британії, зокрема, у расизмі. Саме тому Charlie Hebdo провів асоціацію із загибеллю у США чорношкірого Джорджа Флойда. Останніми словами цього наркомана були «Я не можу дихати» (поліціянт придавив шию чоловіка коліном). Після того у США розпочалися масові безлади, організовані активістами руху Black Lives Matter («Життя чорних важливі»).

Фото Twitter
Фото Twitter

Нагадаємо, у скандаль­ному інтерв’ю Меган Маркл, яка до шлюбу з Гаррі була маловідомою голлівудською акторкою, розповіла: коли була вагітна сином Арчі, замислювала­ся про самогубство, але королів­ська родина відмовилася надати їй психолога… За словами Меган, у Букінгемському палаці міркува­ли про те, наскільки темною буде шкіра правнука королеви Єли­завети ІІ. Саме ці слова дружини Гаррі стали підставою для звину­вачень британської королівської родини у расизмі.

У Букінгемському палаці звину­вачення Меган заперечили: «Ми абсолютно не расистська сім’я», — заявив старший брат Гаррі, принц Вільям. Королівська родина також запевнила: Гаррі, Меган і Арчі за­вжди будуть її членами, яких усі люблять і поважають.

Як інформує birdinflight.com, нова карикатура Charlie Hebdo спричинила у світі неоднознач­ну реакцію. Видання цитує кіль­ка типових реакцій у соцмере­жах.

«Карикатура Charlie Hebdo… показує монархиню, яка впира­ється коліном у шию Меган, а вона у відповідь каже: „Я не можу диха­ти“… Шок і без смаку. Чи припус­тима така сатира у вільному сус­пільстві?».

«Королева у ролі вбивці Джор­джа Флойда ламає шию Меган, яка говорить, що не може дихати? Це не розсуває кордони, нікого не змушує сміятися і не кидає виклик расизму. Це образливо з усякого погляду».

Журнал Charlie Hebdo відомий своїми сумнівними, м’яко кажу­чи, обкладинками. 2015 року 12 співробітників видання загинули від рук терористів через публіка­цію карикатур на пророка Мухам­меда, але це редакцію не зупи­нило. У листопаді 2020-го Charlie Hebdo відреагував на серію те­рактів у Франції карикатурою із зображенням танцівниць кабаре, які тримають у руках власні голо­ви, а пізніше присвятив обкладин­ку президенту Туреччини Реджепу Ердогану. Та дурнувата карикату­ра розсварила Париж і Анкару…

Схожі новини