Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Сорочку зі свастикою мені порадили Вільям і Кейт»

Автобіографія принца Гаррі під назвою «Запасний» може поглибити його конфлікт із королівською родиною Великої Британії

2019 року принц Вільям (ліворуч) і його молодший брат, принц Гаррі, лель не побилися... Фото 1news.co.nz.
2019 року принц Вільям (ліворуч) і його молодший брат, принц Гаррі, лель не побилися... Фото 1news.co.nz.

Наступного тижня, а саме у вівторок, 10 січня, на полиці Сполученого Королівства надійде автобіографія принца Гаррі. З фрагментів книги під назвою Spare («Запасний» або ж «Зайвий»), доступ до яких одержали медії, можна зробити висновок, що ця автобіографія з новою силою розпалить конфлікт між принцом Гаррі та його дружиною Меґан Маркл, із одного боку, і королівською родиною Великої Британії з іншого. «Запасного» авторства принца Гаррі британські ЗМІ вже називають «однією з найбільш суперечливих прем'єр на книжковому ринку».

Фрагменти автобіографічної книги, які потрапили до видання PageSix, свідчать, зокрема, про те, що у гучному скандалі за участю принца Гаррі, який вибухнув 18 років тому, помітну роль зіграли старший брат Гаррі, спадкоємець британського престолу принц Вільям, і його дружина Кейт Мідлтон.

Ідеться про карнавальну вечірку, на якій принц Гаррі з’явився у cорочці, на лівому рукаві якої була червона пов’язка з… нацистською свастикою.

«Це був дуже поганий вибір карнавального костюму»…

2005 року британське видання The ​​Sun помістило на своїй першій шпальті фотографію принца Гаррі - з напоєм в одній руці й цигаркою в іншій. Однак увагу громадськості привернуло зовсім не це, а свастика на його лівій руці.
Цей інцидент обурив громадську думку Сполученого Королівства, спричинивши величезний негативний резонанс, зокрема, у єврейській громаді Британії.

«Якщо я когось образив чи збентежив, прошу вибачення, — сказав тоді принц Гаррі у заяві для преси. — Це був дуже поганий вибір карнавального костюму».

А у документальному серіалі «Гаррі й Меґан», прем'єра якого відбулася на мережевій платформі Netflix у грудні 2022 року, молодший син Чарльза III наголосив: той костюм нациста став «найбільшою помилкою його життя».

Та саме перша шпальта The ​​Sun. На лівій руці 20-річного тоді принца Гаррі - нацистська свастика... Фото thesun.co.uk.
Та саме перша шпальта The ​​Sun. На лівій руці 20-річного тоді принца Гаррі - нацистська свастика... Фото thesun.co.uk.

Подробицями скандального інциденту принц Гаррі вирішив поділитися в автобіографічній книзі Spare. За версією Гаррі, 20-річний тоді принц обговорював свої ідеї щодо карнавального «прикиду» зі своїм старшим братом, принцом Вільямом, і його тодіщньою партнеркою, теперішньою дружиною Кейт Мідлтон. Як стверджує Гаррі, перед тим, як піти на злощасну вечірку, він розглядав два варіанти — сорочка з гітлерівською свастикою і однострій пілота.

«Я зателефонував Віллі й Кейт і запитав їх, що вони думають, — розповів у своїй книзі Гаррі. — Сказали, що неодмінно варто обрати однострій нациста. Коли я прийшов додому і приміряв це для них, обоє ридали від сміху. Сказали, що костюм абсурдний, але ж, мовляв, у цьому вся суть».

PageSix цитує редактора, який мав можливість ознайомитися з текстом автобіографії принца Гаррі. Цей редактор каже, він намагався відмовити автора від покладання провини за «нацистський» інцидент на принца Вільяма, — але нічого не добився. «Я запропонував Гаррі не втягувати у все це Вільяма, але Гаррі дав зрозуміти, що власне на цьому йому залежить», — розповів редактор.

Раніше про історію зі свастикою на карнавальній вечірці згадував британський історик Роберт Лейсі, який три роки тому написав книгу «Битва братів. Вільям, Гаррі та історія розпаду родини Віндзорів». Автор вважає, що серйозний конфлікт між Вільямом і Гаррі розпочався саме тоді, 2005 року.

«Гаррі обрав костюм нациста, порадившись зі старшим братом, але тільки Гаррі поніс публічне покарання, — каже Лейсі. — Та подія змусила Гаррі почуватися чужим. Він був розлючений, що його брат Вільям вийшов із води сухим».

«Він схопив мене за комір і повалив на підлогу»

У «Запасному», інформує повідомляє The Guardian, принц Гаррі також згадує про… бійку з принцом Вільямом. До неї дійшло через теперішню дружину Гаррі, американську кіноакторку Меґан Маркл, стосунки якої з королівської родиною відверто не склалися.

За версією Гаррі, якось Вільям сказав йому, що обраниця Гаррі є «важкою, брутальною і жорсткою»… «Я сказав: „Віллі, не можу з тобою розмовляти, коли ти у такому стані“ (можна припустити, що тоді старший син короля Чарльза ІІІ дозволив собі хильнути зайвого). І запропонував йому склянку води… Усе сталося дуже швидко. Раптом Вільям схопив мене за комір і повалив на підлогу. Я приземлився на собачу миску, яка тріснула під моєю спиною, її уламки впилися мені в шкіру. Певний час я лежав, адже був шокований. А потім підвівся і сказав Вільяму забиратися геть».

Схожі новини