Передплата 2024 ВЗ

Рада заборонила імпорт електроенергії з Росії

  • 04.12.2019, 15:57
  • 1 184

За словами голови парламентського комітету з питань енергетики Андрія Геруса, внесені поправки були підтримані Секретаріатом Енергетичного співтовариства

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії», яким, зокрема, передбачається збільшення можливості держкомпанії НАЕК «Енергоатом» продавати електрику на конкурентному ринку з 10% до 15%, а також забороняється імпорт електроенергії з РФ за двосторонніми договорами.

Як передає УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту № 2233 проголосували 274 депутати за необхідного мінімуму 226 голосів. Доповідаючи за законопроектом, голова парламентського комітету з питань енергетики Андрій Герус зазначив, що під час доопрацювання законопроекту було подано 25 поправок, з них 9 були підтримані комітетом повністю або частково.

«Секретаріат Енергетичного співтовариства підтримав запропоновану комітетом версію законопроекту і поправки, підтримані на комітеті», — сказав він. За словами Геруса, одна з поправок передбачає неможливість імпортувати електричну енергію з Російської Федерації за двосторонніми договорами

. Крім того, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) отримає право обмежувати імпорт електроенергії.

«Закон 2017 року дозволяв імпорт електроенергії. У вересні ми проголосували за обопільні умови з Росії та Білорусі. Сьогодні ми закриваємо імпорт з Росії за двосторонніми договорами», — пояснив депутат. Також у законопроекті враховано поправку, після якої «Енергоатом» продаватиме на вільному ринку не 10% виробленої електроенергії, як зараз, а 15%.

На думку Геруса, це дозволить держкомпанії отримувати більше прибутку і, відповідно, направляти додаткові кошти на підвищення зарплати співробітникам.

Схожі новини