Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Із закритих пляшок алкоголь по краплі випивають ангели...

Музей польської горілки відкрили торік у Варшаві

Одним із пунктів програми для українських журналістів у прес-турі, який організувала Польська туристична організація, був Музей польської горілки у Варшаві. Це єдиний такого роду музей у Польщі, а його експонати — лише 40-градусна і лише польська горілка.

Коли ми під’їхали до музею, я аніскі­лечки не здивувалася, що його від­крили у старій будівлі колишнього горілчаного заводу Koneser. На початку ХХ століття на горілчаному заводі ство­рили рецепти таких відомих польських горілок, як Wyborowa і Luksusowa.

У фоє за склом горілки — море, але вся вона сучасного виробництва, у кра­сивих пляшках. Коли вийшов екскурсо­вод і ознайомив з програмою екскурсії, останнім пунктом якої назвав дегустацію 40-градусного трунку, народ задоволено загудів…

Гід нам розповів, чому виникла ідея створити алкогольний музей. За його словами, це не лише національний спа­док, а й один з невід’ємних атрибутів польської культури. Горілка протягом століть супроводжувала поляків під час відзначення важливих моментів у їхньо­му житті. Та й зараз без неї не минає жодне велике чи мале застілля, почина­ючи від хрестин та іменин (поляки не лю­блять святкувати дні народження, а лише іменини. Г. Я.). Горілка ллється рікою на весіллях, пригублюють чарчину і на поминках.

Музей відкрили торік у червні і роз­повідають у ньому про 500-річну історію відомого польського алкоголю, еволю­цію технології його виробництва, про традиції і звичаї. Музей має п’ять інтер­активних галерей, у яких можна довіда­тися, яким способом у різні часи варили 40-градусний напій. За бажання, можна було спробувати «розробити» свій влас­ний рецепт горілки.

такій бочці «варять» горілку
такій бочці «варять» горілку

Ще до відвідин музею я знала, що го­рілку в домашніх умовах, чи, як її у нас називають, самогонку, роблять з цукру й дріжджів. На Тернопільщині самогонку (польською — бімбер. — Г. Я.) женуть з буряка і називають її бурячанкою. Як ро­блять горілку у промисловості, не знаю, бо ніколи не була на горілчаному заводі. Тому новина про те, що горілку виготов­ляють з п’яти видів зернових культур і… з картоплі, мене здивувала.

У великому залі, де за склом стоять ще пляшки з ХІХ і початку ХХ століття, здиву­валася, що майже всі вони не повні, хоча і щільно закриті фабричними корками. За словами гіда, їх ніхто не відкорковував, а те, що вони не повні, свідчить, що їх по краплині випивають ангели…

Те, що пляшка не повна, свідчить, що горілку по краплині випивають ангели.
Те, що пляшка не повна, свідчить, що горілку по краплині випивають ангели.

Поляки роблять свою продукцію ви­ключно з польської сировини. Тобто з пшениці чи картоплі, які завезли з інших країн, 40-градусного напою не проду­кують. Та, мабуть, найбільше, що мене здивувало, це те, що саме Польща є по­стачальником горілки номер один у ЄС, а ще четвертим у світі!

Ще є у музеї кінотеатр, у якому стіни і стеля обшиті мідною сіткою, — це ство­рює ефект внутрішньої частини бака для дистиляції. Ми подивилися фільм про ко­лишніх працівників цього заводу.

Сомельє Марчін розповідає про смакові властивості горілки.
Сомельє Марчін розповідає про смакові властивості горілки.

Ну і, нарешті, нам запропонували про­дегустувати три види горілки. Спеціаліст з цього напряму розповів, що у трьох склянках налита різна горілка — в одній з жита, в іншій з пшениці, а у третій — з кар­топлі. Кажуть, горілки поганої не буває, а буває добра і дуже добра. Про смакові властивості цих горілок не буду нічого ка­зати, бо мій улюблений напій — коньяк…

Усі фото авторки

Схожі новини