Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Податковий рай» для росіян може стати пеклом

  • 28.04.2018, 14:00
  • 1 246

Група британських парламентарів підготувала проект закону, який дозволить з’ясувати, які статки приховують у так званих «податкових раях» олігархи з Росії. Дізнатися про їхні банківські рахунки хочуть також і в США

Наступного тижня парламент у Лондоні розглядатиме проект закону, який зобов’яже британські заморські території оприлюднити імена власників заснованиї там підприємств. Така вимога вже набула чинності на самому Острові, але запровадження схожої процедури вперлося в значний спротив у заморських територіях Великої Британії. Бо серед них є справжні «податкові едеми», зокрема на Британських Віргінських островах, Багамах, Кайманах у Габралтарі.

Таємниці сприяють корупції

Проект закону, яка має скасувати привілеї заморських територій на приховування інформації про товстосумів, підготувала група британських парламентарів з провладної Консервативної партії, а також з партій опозиційних, — пише The Times. На думку цих політиків, можливістю приховування імен справжніх власників компаній та спілок, зареєстрованих у заморських територіях, дозволяє ховати там брудні гроші і таким чином зміцнює корупцію і злочинну діяльність — у Росії та інших країнах світу.

Ендрю Мітчеллз Консервативної партії розповів, що проект підтримали 19 його партійних колег, і того мало б бути достатньо, аби зламати опір уряду перед ухваленням нових приписів.

Російські Віргінські острови

Закон, який схвалять британські парламентарі, може бути дуже небезпечним для корумпованих підприємців і чиновників з Росії. Згідно з офіційними даними, Британські Віргінські острови є третіми за популярністю серед росіян, які шукають податкового раю, після Кіпру та Сейшел. Тільки серед безпосередніх власників російських фірм є 4,6 тисяч фірм та компаній, які зареєстровані на Віргінських островах, — інформує Інтерфакс. Значної популярності серед російських підприємців набули також зареєстровані компанії на Багамах і в Гібралтарі.

На прицілі — друзі Путіна

Минулого місяця прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей повідомила, що Лондон заморозить власність Росії на території країни, якщо вона використовуватиметься проти держави. Такою була відповідь Мей на спробу отруєння російським бойовим газом «Новичок» колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки.

Згодом британський міністр оборони Гевін Вільямсон заявив, що британська влада вже видалам наказ про вилучення підозрілого майна російських інвесторів.

Наприкінці січня у Великій Британії набув чинності закон Unexplained Wealth Orders, який дозволяє судам вимагати оприлюднення походження грошей, за які купують нерухомість і частки у компаніях вартістю понад 50 тисяч фунтів. Якщо інвестор не зможе переконливо пояснити, звідки взяв кошти на таку оборудку, суд зможе накласти арешт на статки невідомого походження.

Сенатори також хочуть дізнатися про банківські рахунки олігархів

Оприлюднення реальних даних про статки російських олігархів вимагають також американські політики.

The Wall Street Journal пише, що двоє сенаторів США з Демократичної партії зврнулися до восьми найбільших банків світу по інформацію про рахунки та інші активи російських олігархів, політиків та менеджерів державних корпорацій, які потрапили до так званого «списку Путіна», — переліку прізвищ, які, згідно з рішенням американського уряду, є об’єктами санкцій. Цей список містить імена найбагатших росіян за версією журналу Forbes, а також 114 політиків та топ-менеджерів державних корпорацій, які, на думку Вашингтона, є близькими до влади Росії. До укладення «списку Путіна» уряд президента Дональда Трампа зобов’язав закон CAATS, про санкції проти Росії, яку влітку минулого року майже одноголосно прийняв Конгрес США.

У листі до американських банків Bank of America, Citi i JP Morgan, британських Barclays i HSBC, німецького Deutsche Bank, а також швейцарських Credit Suisse i UBS, сенатори просять розповісти, як олігархи зі «списку Путіна» використовують глобальну фінансову систему. Сенатори вказали також, що і банки мали б керуватися цим санкційним списком, аби запобігати спробам відмивання грошей, здобутих корупцією, незаконною приватизацією державного майна та іншими нелегальними способами збагачення.

За матеріалами зарубіжних видань

Схожі новини